Жилищен кредит - в левове или не?

Най-разумно е той да бъде във валутата на получаваните доходи
Обновена: 26 сеп 2012 17:32 | 26 сеп 2012 15:57,
30
Жилищен кредит - в левове или не?
Снимка: Ройтерс

В поредица от статии представяме отговори на основните въпроси при теглене на жилищен кредит. Вече бяха описани размерът на самоучастието при покупката на жилище, дали да плащаме на равни (анюитетни) или намаляващи вноски, както и плаващи или фиксирани лихви да изберем.

Нека сега разгледаме въпроса в каква валута да бъде изтеглен жилищният кредит.

На пазара масово се предлагат кредити в лева, евро и щатски долари. В миналото имаше практика за кредити в швейцарски франкове, но сега тя е прекратена.

Най-мъдрото решение е кредитът да бъде във валутата на получаваните доходи. В противен случай се превръщате във валутен търговец, зависим от световните пазари, като може да спечелите или загубите от промяната на валутните курсове.

Традиционно се считаше, че някои валути носят по-ниски лихви по кредитите, специално за кредитите в швейцарски франкове, отпускани през 2007-2008 г. Оказа се обаче, че българските банки нямат достъп до финансиране във франкове на ниски лихви и лихвите по тези кредити са незначително по-ниски от тези в лева и евро.

Лев или евро?

На практика този въпрос не стои, тъй като в клаузите на повечето кредити в лева е записано, че при промяна на обменния курс евро/лев, то кредитът ще бъде считан за изтеглен в евро при съотношение 1,95583.

Практика напоследък е много банки да предлагат еднакви лихви по жилищни кредити в евро и лева. Затова кредитът в евро само носи разходи от ежемесечното превалутиране на левове в евро, с цел плащане на вноската.

Горната хипотеза не важи в случай че получавате доходи в евро.

Ако кредитът в евро ви се предлага при по-ниска лихва от този в лева, е удачно да изберете евровия, тъй като левовият вероятно ще е с клауза за превръщане в евро при падане на валутния борд например.

Кредит в щатски долари?

Тук ключовият въпрос отново е дали получавате доходите си в щатски долари, например ако работите за щатска компания. Ако доходите ви са в лева е за предпочитане да не се захващате с кредит в щатски долари, дори да ви се предлага по-ниска лихва. Дори само, за да сте спокоен, че вноската ви няма да се удвои защото доларът е поскъпнал спрямо еврото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: ипотечен кредит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Elena преди 5 години
Здравейте всички!Аз съм Елена Васил, която в момента живее в София. Аз съм вдовица в момента с четири деца и аз бях остана във финансово положение през октомври и трябваше да рефинансирам и да плащам сметките си. Опитвах се да търся заеми от различни фирми за заем, частни и корпоративни, но никога с успех и повечето банки отказаха кредита си. Но, както Бог би имал това, аз бях запознат с кооперативните действия от Божия човек на личен заемодател, който ми даде заем от 850 000 евро и днес съм собственик на бизнеса и децата ми се справят добре в момента, ако трябва да се свържете с която и да
28
0
 
0
 
! Отговори
sharon lisa преди 5 години
(Sharonlisapet***gmail)Здравейте, аз съм г-жа Шарън Лиза, заемополучател легитимен и надежден заем за заемипри ясни и разбираеми условия с 2% лихвен процент. отUSD $ 12,000 до $ 8,000,000, само евро и паунда. Давам бизнес заеми,Лични заеми, студентски заеми, автомобилни заеми и заеми за плащане на сметките. ако тинуждаят се от loana2 Всичко, което трябва да направите, е да се свържете директно с менВ: (sharonlisapet***gmail)Бог да те благослови.На Ваше разположение,Г-жо: Шарън ЛизаИмейл: (sharonlisapet***gmail)Забележка: Целият отговор трябва да бъде изпратен
27
0
 
0
 
! Отговори
Лебрун Алекис преди 6 години
Здравейте всички, Казвам се Лебрун Алексис. Живея в София (България) и днес съм щастлив? и казах на себе си, че всеки кредитор, който спасява семейството ми от лошото ни положение, ще насоча всеки, който търси заем, той ми даде щастие на мен и семейството ми, имах нужда от заем от $ 150,000.00 започнете живота си навсякъде, тъй като аз съм самотна майка с 2 деца срещнах този честен и БОГ, страхуващ се кредитна компания, която ми помогне с заем от $ 150,000.00 САЩ. Долар, те се страхуват от БОГ и
26
0
 
0
 
! Отговори
Bishop West Mark преди 10 години
HELLOИмате ли нужда от заем, за да си купи кола, да консолидира дебити, притежаватекъща, пътуване, за да получите нов собствен бизнес или да имат отличнапочивка със семейството и приятелите ..Bishop West Mark заем фирма в момента давате заем с лихва 2%Гласувай с не участва обезпечение. Връщай се на мен, ако се интересуватев получаване на заем чрез моя имейл bishopwestmarkloan***gmailНай-добри пожелания
25
0
 
1
 
! Отговори
ОПА преди 11 години
Кредит да но само ако си е моя банката :)
24
0
 
9
 
! Отговори
не син преди 11 години
В нищо ! Никакъв кредит ! Банките рекламират с пълна сила,утре ще ни се и молят да вземем кредит ! ЗАЩО ЛИ ?!
23
0
 
12
 
! Отговори
До банките преди 11 години
Никога повече кредит! Превърнахте кредита в *** дума!Дай боже никой да няма нужда от кредити!!!
22
0
 
1
 
! Отговори
бобо преди 11 години
Чудно защо пощенска друга песен пееха, когато ми отпускаха изключителната си оферта за франкови кредити през 2008ма...Сега тези думи звучат като самооправдание... пред кой.. пред съда? пред клиентите? Най-мъдрото решение е кредитът да бъде във валутата на получаваните доходи. В противен случай се превръщате във валутен търговец, зависим от световните пазари, като може да спечелите или загубите от промяната на валутните курсове.Традиционно се считаше, че някои валути носят по-ниски лихви по к
21
0
 
6
 
! Отговори
alex преди 11 години
Сега разбирам откъде идват *** "съвети" на Днес.бг - спонсорирани от Еуробанк И Еф Джи - Пощенска банка...Самият факт, че в момента съдя същата тази банка за учудващо потъпкване на законите, за неморално поведение, за отвратително държане към КЛИЕНТА.. това говори само по себе си за *** статии.Ако ми изтрият поста - да знаете - имате права, съдът работи, който не е тръгнал, той не е осъдил банка...Вече има осъдена ПБ и на втора инстанция, Булбанк също за покачване на лихви. Успех!
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей банките скоро ще пуснат флаери по спирките и обществените места и ще се молят някой дори поне сметка да си отвори. :)))
19
1
 
10
 
! Отговори
ПИЧОВЕ преди 11 години
В ЗЛАТО ДОБРЕ ЛИ Е ДА СЕ ИНВЕСТИРА??????
18
25
 
8
 
! Отговори
Тест преди 11 години
Имате ли ипотечен кредит ? (+) - да ; (-) - не
17
2
 
18
 
! Отговори
уса преди 11 години
Банки ли,кредит ли,-не благодаря,кожодери мръсни.
16
0
 
15
 
! Отговори
e преди 11 години
аз се скъсах от работа 6год. по строежите в чужбина ,но си го платих кеш.за да нямам главоболия с банковите мошеници. а колко е качествено новото строителство и то на морето това е друга тема,но като се има в предвид че и тези строени по времето на соца. навъртяха годинки
15
5
 
5
 
! Отговори
deniverg.blogspot.co преди 11 години
Според мен е по-разумно в евро да се тегли кредит в момента, ако има инфлация тя ще е свързана с девалвация на еврото и може да се спечели от това :) Разбира се, в дългосрочен аспект е така, сега нали курсът е фиксиран, ама не се знае докога, според мен не още дълго.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в левове, естествено, но най-добре е да се избягва жилищното кредитиране в България, което е сред най-неизгодните в Европа със зловещи лихви на фона на ипотечния пазар в Европа и зверско оскъпяване
13
1
 
5
 
! Отговори
У-у-у преди 11 години
До 6...Който има глава на раменете,а не кратуна !!!
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До другара Тодар ЖивковВ голяма грешка си. Така наречения "жилищен фонд" е само на хартия - да има много свободни апартаменти по морето или в Банско, но там където са необходими - в София и големите градове има дефицит. Преди 2г. си купих апартамент от така наречения "вторичен пазар", защото новите непродадени апартаменти не стават за нищо. Всичко читаво е отдавна продадено, а нови сгради не се строят.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зависи от колебанията на еврото спрямо долара, петрола и златото. При поскъпване на еврото длъжникът в евро или в лева ще загуби доста както са трупат и огромни загуби по заемите на България след въвеждането на валутния борд през 1997 г.
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако искате евтин апртамент си купете в Радомир.