Мераклиите да гласуват – повече в Англия, а не в Турция

Подадени са рекорден брой заявления за вот зад граница
9
Мераклиите да гласуват – повече в Англия, а не в Турция
Снимка: Булфото, архив

До момента на страницата на ЦИК подадените и потвърдени общо заявления за гласуване извън страната - чрез електронното заявление и чрез дипломатическите мисии, са 34 090.

Още по темата

Най-много са подадените заявления за Великобритания - 7106, следвани от Турция - 6587, за Германия те са - 3508, и за САЩ - 2933.

Общият брой заявления от дипломатическите представителства и консулствата са 3743, броят на вече потвърдените – 2193, съобщи говорителят на ЦИК  Александър Андреев.

Колегата му Цветозар Томов добави, че броят на подадените заявления от българи в чужбина за гласуване за тези избори е рекорден за президентски избори досега.

За първи път такъв рекорд отбелязва и страна от Западна Европа – Великобритания, допълни той, цитиран от БТА.

"Констатацията е въпреки усложнения режим на гласуване в тези държави и неособено голямата популярност на тези избори", коментира Томов.

Според него тази активност говори за желание и стремеж за запазване на интегритета на българите в чужбина.

До 15 октомври е срокът, в който ЦИК ще определи местата, където ще бъдат разкрити избирателни секции за гласуване извън страната. Така от ЦИК отговориха и на въпроса за възможността за разкриване на повече от 35 изборни секции в чужбина, там където има по-голям брой постъпили заявления. Комисията разисква проблема и ще излезе с окончателно становище по него - на 15 октомври, заявиха говорителите.

"На 16 октомври МВнР трябва да изпрати обобщени данни за списъците, а на 18 октомври ръководителите на дипломатическите и консулските представителства трябва да образуват секциите за гласуване и да публикуват списъците за гласуване", обясни Андреев.

На 20 октомври в ЦИК следва да се направят консултациите за назначаването на СИК извън страната.

От ЦИК припомниха още, че 22 октомври е крайният срок за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес на българските граждани, при които има разминаване на постоянен и настоящ адрес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом не живяет в БГ защо да гласуват? Избягали са в Англия за повече пари за по малко работа... Само на изборите се появяват!
4
2
 
0
 
! Отговори
Gishe преди 7 години
Merakliite za glasuvane prastat s hartieni pisma vota si po bg post v bg kmetstvata...:-):-):-) a tehnikite za izgrajane na mobilni sekcii, komisii sa korupcionna praktika za mafiotsko iztochvane na bg levove ot trezora na bg narod.
3
3
 
1
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
МОЛЯ ВИ СЕ - каква перверзия!?!? Вместо властващите у нас да създадат условия за добър живот и всички извън България да се приберат в Родината-майка, ТО ПРОКУДЕНИТЕ, ИЗГОНЕНИТЕ, ОТВРАТЕНИТЕ от българските чорбаджии ТРЯБВА ДА ИМ ГЛАСУВАТ О Т Н О В О разкоша,богатствата и привилегиите!! КОЛКОТО ПЪТИ И ДА ГИ ИЗБИРАТЕ, ТЕ НИКОГА НЯМА ДА ДОБИЯТ МАНТАЛИТЕТА НА /примерно/ ДАТСКИТЕ ПОЛИТИЦИ И ДЪРЖАВНИЦИ !!!!!
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който иска да гласува си има място. И това място е България. Не може хора, които не плащат данъци в България да решават съдбата й. Това важи както за изселниците в Турция, така и на тези в Англия. Нека да си гласуват за кралица и туй то.
1
4
 
1
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
Благодарение на инфо-то в тнесбг и аз пуснах едно заявление , за гласуване зад граница.

Спонсорирани публикации