РБ: Хем "Не подкрепям никого", хем глас за първия

Ако се вадели гласовете, БСП можело и да оспорят вота
Обновена: 14 окт 2016 14:18 | 14 окт 2016 14:07, Камелия Цветанова
20
РБ: Хем "Не подкрепям никого", хем глас за първия
Снимка: Булфото, архив

Реформаторите поискаха промени в Изборния кодекс, с които при определяне дали за даден кандидат на първия тур са гласували повече от половината да се броят и гласовете "Не подкрепям никого", а не както е записано в методиката на ЦИК те да се вадят.

Още по темата

Те вече са внесли поправката в деловодството на парламента и според тях не е проблем да бъде приета дори по време на предизборна кампания.

"Ако ЦИК приложи текста от конституцията как се броят тези гласове, проблем няма да има", коментира Петър Славов.

Той смята, че проблемът не в Изборния кодекс, а в тълкуванията от членове на ЦИК.

Така че Славов настоява НС може да отмени "тези абсурдни няколко думи, записани в методиката".

Реформаторът предупреди, че може да се стигне до конституционна криза, ако БСП, губейки вота за държавен глава, оспори резултата в Конституционния съд и поиска касиране. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
16
 
! Отговори
хъ преди 7 години
Що за логика? Аз, ако гласувам, че не подкрепям никого от предложените, защо ще слагат гласа ми към първия?Ако исках да е той, щях да го отметна.Мятат ни яко.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСИЧМКИ ЗАЕДНО СА СЪГРЕШИЛИ, ВСИЧКИ НЕНУЖНИ СТАНАХА.
13
1
 
3
 
! Отговори
До КК преди 7 години
доста хора ще направят така
12
2
 
6
 
! Отговори
До 123 преди 7 години
Брей веднага излъга - типичен комунист
11
2
 
9
 
! Отговори
123 преди 7 години
Деформаторите какво се правят на ущипани? Предложението за това квадратче е тяхно! Защо чак сега се усетиха, че има нещо гнило?
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До #8Не точно така! Подателят на невалидната бюлетина повишава % на гласувалите, а с това и представителнста на политиците. Тоест пак те кярят
9
4
 
16
 
! Отговори
КК преди 7 години
А аз смятам да дам гласа си за В. Марешки. За разлика от всички останали, той направи нещо за мен - свали цената на бензина с 20%.Цачева, Радев, Каракачанов и т.н. не са направили нищо за мен. Орешко ме ядоса най-много.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РеалистОбщо взето в бюлетината от този точно вид няма никакво значение дали ще отбележиш, че не подкрепяш никого или ще я направиш невалидна (освен за твое собствено успокоение, че поне ще си си излял душата върху хартиШката), тъй като и двата вида "глас" изобщо не се взимат предвид, а се вадят и кандидатите си делят само гласовете, в които реално подкрепяш някого. После пак ще има резултати от сумарно 100% покрепа, а няма да ти кажаt Ц.Ц. печели с 10% подкрепа, след нея R.R. с 9,5...
7
6
 
10
 
! Отговори
по-скоро тъпанар преди 7 години
До РеалистТолкова си ***, че даже няма да ти обяснявам защо.
6
7
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Който не му харесва никой от кандидатите да пише с химикала "е.вете си м.айката" бюлетината се брои за невалидна и да надуват кавала кат са толкоз "умни"....
5
1
 
25
 
! Отговори
12867 преди 7 години
Би трябвало да се броят гласовете "Не подкрепям никого" и ако са повече от на следващия, да се преустанови избора, а кандидатите да не се допускат никога повече до избори.
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи не трябва да се използва опцията гласувам за никого като протестен вот, а да се използва гласуване за малко вероятен кандидат на първия тур като алтернатива? Брей притиснаха ни отвсякъде. Тези избори ще заприличат още малко на тези от Тошово време. Свобода на избора ще имаме ли? Свобода да не избираме никого?
3
2
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До Мъдро решениеАко искаш може изобщо и да не правим избори, а направо мамати Цецка да я назначи Бочко, а - кво ше кажеш .....
2
0
 
21
 
! Отговори
sa6 преди 7 години
Толкова ли е трудно да го направят по правилния начин.Да не се дават на никого гласовете.Ако имаме 1000 човека годни да гласуват и отидат 100 - имаме 10% избирателна активност.Ако от тея 100 - 20 Гласуват за едните, 30 - за другите, 10 за малките паркиийки и 40 " Не подкрепям никого": то на ще имаме 2 кандидата (съответно с 20 и 30%), които не са достатъчни за избиране на първи тур- но те ще отидат на балотаж защото нямат 50%+1 от всички действителни гласове.
1
29
 
7
 
! Отговори
Мъдро решение преди 7 години
Според мене, най-правилно е гласовете "Не подкрепям никого" да се считат като гласове за управляващите, респективно да се броят като гласове за г-жа Цачева.

Спонсорирани публикации