"Не подкрепям никого" – третата сила на изборите. Засега!

И Алфа Рисърч: Цачева и Радев - на 8% разлика, изходът от балотажа - неясен
Обновена: 17 окт 2016 14:52 | 17 окт 2016 14:37,
257
"Не подкрепям никого" – третата сила на изборите. Засега!
Граика: Алфа Рисърч

Опцията "Не подкрепям никого" се очертава като трета сила за предстоящите избори. Това показват данните от ново социологическо проучване, проведено от "Алфа Рисърч",  в периода от 13 до 16 октомври със средства на агенцията.

Според анализа на социолозите ефектът на спорното квадратче не трябва да се подценява. "Алфа рисърч" определят опцията "Не подкрепям никого" като заблуждаваща, а освен това съобщават и че част от избирателите на ДПС ще го използват.

Още по темата

Профилът на ориентиралите се към "Не подкрепям никого" избиратели до голяма степен повтаря този на традиционно негласуващите – най-млади, учащи, жители на големите градски центрове.

Резултатите от допитването потвърждават данните и от предишни проучвания, че бъдещият президент ще бъде излъчен след балотаж между кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и този на БСП Румен Радев. Разликата между двамата е 7,9 на сто – 29,3% за Цачева срещу 21,4% за Радев.

На следваща позиция се нарежда Красимир Каракачанов – 8.7%, четвърти остава Ивайло Калфин с 6.8%. Близо до тях се нарежда група от трима кандидат-президенти – Трайчо Трайков (5%), Татяна Дончева (4.5%), Веселин Марешки (3.3%).

Традиционният участник в избори Жорж Ганчев и излезлият от НФСБ Велизар Енчев събират малко над 1%. С под 1% лична подкрепа тръгва бившият премиер Пламен Орешарски.

Данните показват ръст на намеренията за участие в изборите. С около 7% в сравнение със септември се увеличават желаещите да отидат до урните.

"Трудно е да се каже дали тази мобилизация се дължи на задължителното гласуване или на политическата конкуренция, но към момента може да се прогнозира избирателна активност около 61% от живущите в България, или малко над 3,5 млн. души", информират от "Алфа Рисърч".

Най-висока мобилизация за гласуване има в редиците на левите партии – БСП, АБВ, Движение 21. Колебание, но и електорален резерв има сред симпатизантите на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт.

Анализът на социолозите показва, че около две трети от гласовете на БСП отиват за Радев, но останалите – към Ивайло Калфин, Татяна Дончева, Красимир Каракачанов. Аналогична е ситуацията при Патриотите, чиито симпатизанти се разделят между подкрепа за собствения си кандидат и за други кандидати от този спектър.

Заради взаимната приемливост на кандидатите изходът от балотажа изглежда неясен. На него Цецка Цачева би привлякла допълнително основно симпатизанти от РБ, докато мнозинството от подкрепящите Ивайло Калфин, КрасимирКаракачанов, Т атяна Дончева и другите по-слаби кандидати, биха дали гласа си по-скоро за Радев.

Остава открит въпросът за гласовете на ДПС, 80% от чиито симпатизанти заявяват, че към момента не са решили за кого да гласуват или "Не подкрепят никого", пишат от "Алфа рисърч".

Настоящото изследване е проведено в периода 08 – 13 октомври 2016г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни. Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пищова се отказва - гласувайте протестно за Марешки, ако не искате да гласувает за никой от останалите. Той понижава цените на горивата и лекарствата. Беше предложил и референдум за намаляване на броя на депутатие, но го отрязаха.
177
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марешки 3,3..
176
0
 
4
 
! Отговори
до 777 преди 7 години
Опонента е с българско име.Но ще го подкрепят много турски както винаги.БСП винаги се коалира с ДПС.И после става както казваше професор Дина Станишева-"В това правителство не се чуват гласовете на социалистите".Значи след като се коалират с БСП ДПС диктуват правилата на играта!.
175
0
 
5
 
! Отговори
777 преди 7 години
Замислям се като гледам тези проучвания за евентуален вот на българите за президент- какво би ме накарало да гласувам за Г-жа Ц.Цачева? Само на балотаж ако опонента е с турско име!!!!!!
174
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Харесвам Калфин и ще гласувам за него! Ерудиран, компетентен, с ясна визия! Човек уважаван както у нас, така и в чужбина.Такъв Президент ни трябва, а не безлична фигура, командвана от ББ.
173
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ангел Аз също не харесвам нито Цачева, нито Радев. Не бе убеждавай да гласувам за тях. Така няма нещо да променим.
172
2
 
11
 
! Отговори
Песимист преди 7 години
За съжаление е така - една май муна и магаре с табела ГЕРБ опростаченият български народ пак ще гласува са тях.*** народ загубена държава
171
6
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Ако искате да свалите ГЕРБ от власт не позволявайте да ви се разпилее вота!!!Истината е че само 2-*** имат реални шансове за Дондуков 2 ,Ген.Радев и Цецка.Аз също харесвам Марешки,Каракачанов но те както и останалите нямат НИКАКЪВ шанс.Затова всички които не сте от ГЕРБ гласувайте за Радев иначе вота ще ви се разпилее е Жената-Мъж ще стане президент
170
0
 
5
 
! Отговори
Arhangel преди 7 години
Истината е, че няма абсолютно никакво значение кой ще е президент. От него нищо няма да зависи и той нищо не може да направи. Същото се отнася и за правителството. В сегашното статукво няма как нещо да се промени. Бавно но сигурно изтребват българската нация, точно като във "Война на световете". Цели региони са обезлюдени или заселени само с полухора. А свръхцентрализацията в софия продължава, тъй като най-лесно се прилага NLP над събрана на едно място тълпа. Затова и там е фермата за зомбита.
169
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента имаме за президент Мъж-Жена сега ни пробутват Жената-мъж.Цецка ще загуби тези избори.Никога не съм гласувал но на тези избори ще гласувам
168
2
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Във ДНЕС също се води социологическо проучване и Ген.Радев печели убедително.Знам че социологията дели избирателите на многобройни групи като пол,възраст,социално положение ,образование,етническа принадлежност и прочее но този сайт също се посещава от всякакви хора.Освен това социолозите правят проучванията си на база 1 до 5 хил анкетирани а тук са близо 15 хил. Смятам че истината е някъде по средата .Успех на Ген.Радев !
167
1
 
10
 
! Отговори
Анализатор преди 7 години
Избор измежду: 1. Партийна секретарка 2. Генерал на пет разглобени самолета 3. Агент на ДС, назначен за патриот....Не знам как е при вас, но то хората с които общувам не получавам добри отзиви и за тримата. Алфа Рисърч, обаче ни облъчва с точно обратните "електорални нагласи". Явно на 6 Ноември няма да избираме, а ще назначаваме президент. На балотажа също...
166
8
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
"никой няма да гласува за нея, даже и десните."Защо. Аз мисля, че Цецка ще се справи чудесно с този пост.Има образование, опит и подкрепата на управляващата партия.Може и да е била паргайгеносе, ама няма наглостта на бесепарите да подкрепя геноцида срещу народа ни от 9.9.1944 г.Смятам, че ще гласуват за нея.
165
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До"Ген.Румен Радев е най-.....главнокомандващ на армия......"Каква армия, човек.Ген. Радев е генерал БЕЗ армия и в момента. Всъщност тоя Радев в коя война е генерал?
164
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До"Ако не гласувате за Марешки, .."Ами той няма образователен ценз за този пост. Опит има като търговец. Рано му е. Цецка поне е юрист и толкова време- председател на НС. Тя ще познава законитеВиждаме какво става с назначаване на компромисни личности на високи постове.
163
3
 
11
 
! Отговори
General URKO преди 7 години
Е няма живот - ГЕРБ пак ще спечелят...
162
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да си представя, какъв ще е този човек, който ще гласува Цецка да е президент на родината му.
161
2
 
17
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Тия резултати според плана на Цецо ли са????Доста ведра за Герб прогноза,пара е играла!Иначе,ако се ограничат костинбродските номера,ще има неприятна изненада за гербаджиите....
160
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пак платени диаграми всяка партия си има по една такава компания ..... зада манипулират мнението на хората
159
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не гласувате за Марешки, е**** ви е майката. Присъщо ви е да мразите богатите, а дай на бедните дрънкала власт. Затова сте на това дередже. Всеки ден ви наблюдавам колко сте скапани. Овце пред заколение