Три седмици преди вота е ясно: Балотаж Цачева-Радев

Най-силни мажоритарни кампании обаче имат Дончева и Калфин
91
Три седмици преди вота е ясно: Балотаж Цачева-Радев
Снимка: Bulgaria On Air

Вече е ясно, че следващият президент ще бъде избран след балотаж между претендентът на ГЕРБ Цецка Цачева и на БСП Румен Радев.

Още по темата

Това са кандидатите, които получават най-голяма партийна подкрепа, но хората които правят най-силни мажоритарни кампании са кандидатът и лидер на "Движение 21" Татяна Дончева и на АБВ Ивайло Калфин, коментира в предаването "България сутрин" на Bulgaria On Air политологът Иво Инджов. Социологът Нено Димов се съгласи с него, че това безспорно е най-вероятният балотаж - между шефката на парламента и бившия шеф на ВСС.

"В момента БСП се намира в разпадащо се състояние. Типично в такава ситуация определени вътрешни ядра, които по принцип казват, че са от БСП и автоматично казват, че ще гласуват за партията, въобще не гласуват, защото в момента тече една вътрешна битка", коментира Димов.

Според Инджов големият въпрос е дали Радев ще успее да мобилизира среди извън БСП, което според него е доста трудна задача.

"Въпросът е и как ще вървят мажоритарните кампаниите на Дончева и Калфин", попита той.

Социологът Първан Симеонов разказа какви са първоначалните данни от социологическите изследвания и как ще изглеждат изборите на 6 ноември.

"Това, което има като данни към момента, на база всички имащи право на глас, около 19% се очертават в полза на Цачева и около 15% за Радев. Това означава от днешна гледна точка едно съотношение сред твърдо гласуващите - около 3 към 2 в полза на Цачева", обясни той.

"Това е разлика в порядъците на 200-300 хиляди гласа, тоест разлика, която за първи тур изглежда съществена, но обещава интересен втори тур", добави Симеонов.

"Кандидатът на националистите Красимир Каракачанов е един от хората, които мечтаят за балотаж с декларативна подкрепа към този момент от страна на 7,2% от имащите право на глас българи. Претенденът на реформаторите Трайчо Трайков, Ивайло Калфин и бизнесменът Веселин Марешки са събрани в диапазон от около пет на сто, но тук могат да стават всякакви размествания. В тези размествания включвам Татяна Дончева", посочи още Симеонов.

По отношение на това дали е стабилно управлението и отиваме ли на предсрочни избори, Нено Димов каза, че предсрочни избори ще има, ако се представи зле не Реформаторския блок (РБ), а ГЕРБ.

Според Инджов РБ не може да продължи да съществува в този си вид.

"ДСБ определено се позиционира като опозиционна партия, докато другите, по-малките партии в РБ, искат да бъдат по-близко до властта. Очаквам в един средносрочен план излизане на част от РБ от властта или министър-председателят да се освободи от тях", прогнозира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
г преди 7 години
Най -много пари има в кампанията на Дончева и Калфин .И се питаме откъде тези хора имат толкова парици......
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Печели Генерал Радев, това го знаят добре вече от Герб и се чудят каква манипулация да извъртят
72
0
 
1
 
! Отговори
до 73 преди 7 години
от тая война където и Бойко стана генерал а честито
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А сега да видим на белотажа кой е с БСП и кой не е с БСП ще има ли предадели
70
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
друго си е учено да те светне ние простите как щяхме да се сетим кои ще ходина балотаж за ген радев
69
0
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Чета че много въпроси задавате на Ген.Радев.Да ви задам аз 1 въпрос.Кога Ген.Радев е имал каквато и да е власт в политическия живот на България че да ви отговаря той на тези въпроси!!!!Защо по добре не питате вашия кумир Б.Б. до колкото знам с ,малко прекъсване, през последните 7 години все той е на власт!!!Повечето дори не знаете че Ген.Радев НЕ Е кандидата на БСП.Той просто е подкрепен от БСП.
68
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя Радев от коя война е генерал.Държавно птиченце. Цял живот е бил на хранилка на държавата и без грам полза за народа.
67
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Защо сме бедни и...Защото генерала,няма смелостта да попита,тия които го издигат за президент-Ще си върнат ли,червените мухоморки откраднатите от народа 1 трилион лева.Ще има ли смелостта да вкара всеки крадлив милионер комунист `демократ``либерал`в затвора,с издаване поне указ,като президент.НЕ НЕ МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ!Омръзнахте на народа всички партии свързани с тая терористична организация-комунизъм.
66
3
 
4
 
! Отговори
Защо сме бедни и.. преди 7 години
Уважаеми ген. Радев защо сме на?:* 222 - място по раждаемост в света* 3 - място по смъртност в света - невероятен РЕКОРД пред Афганистан и Сомалия!* последно място - по продължителност на живота в Европа* първо място по младежка безработица в Европа* последно място по доходи в Европа* първо място по корупция - в Европа* първо място по нещастие в света* 136 място по свобода на словото в света* 129-о място по пътища в света* 1во за най-*** Столица в Европа
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Питам при положение че всички знаят вече резултата кому е нужно да се похарчат 10-15милн. лева.Направо да преминаваме на втори тур.
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук както винаги,лакейте на властта, наречени журналисти, трият коментарите на хората, които са против техните богове
63
6
 
2
 
! Отговори
Мадуро от Венецуела преди 7 години
Там където стъпи еуски ботуш, нищо не никне. Смърт на руският окупатор. Смърт на ГЕРБ.
62
0
 
5
 
! Отговори
Пазарджик преди 7 години
Пилците се броят на есен - както е казал народа.Стига с тази псевдостъкмистика. Всичките тези предсказания са толкова фалшиви колкото и добрите отношения между различните партии в парламента.Времето ще покаже кой е по предпочитамн но честно и то без шмекериии ,подмяна на вота, подмяна на бюлетините, даване на пари , возене в собствени коли до урните, нови закони. Е...... дано сме живи да видим.
61
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Три седмици преди вота е ясно:Печели ген.Радев,обратното може да се постигне само с фалшификация,на която ГЕРБ са царе.
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комуниста Радев или комунистката Цачева предпочитате.Тест за кръгли или пълни ***.Ускорен път към Азия или На почивки цуцайки Свръхбогатата Европейска общност.Е Част от тези пари ще и даваме под формата на шлемове,неизпълнени задължения към Великата азиатска държава.А че има един единствен кандидат с концепция и воля България да стане част от модерна Европа него кучета го яли.Този *** завистлив и безотговорен народ заслужава своите чорбаджии и управници.
59
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 7 години
Ако цецка спечели? .........аавававаттананаддинарввананавввово анвннннананананнаа арвапнавававанате
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Офчи народ. Усещате ли как ви манипулират? Пак сведоха избора до двама. Точно както в САЩ - републиканци или демократи. Те си се редуват, ти си мислиш, че имаш избор.
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами, хайде до го променим. И двамата са: хвани единия, удари другия.Президентът не трябва да е заложник на дадена партия. Още повече на управляващата.
56
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отвратително е всяка сутрин,обед и вечер като отвориш телевизора да гледаш наг ли, журналисти,които всячески се напъват да докажат кой е по-най верен и достоен слуга на ГЕРБ. Всички са готови да славословят вожда Бойко и да оповестят победата на Цецка и да смелят политическия противник.Вижте Цънцаровица с каква ярост се хвърля студиото на БТВ и готова да мре ако трябва за ГЕРБ и "усмихнатите"протестиращи,които тази сутрин тя нарече истински.Марче - така не се прави.Пий успокоително
55
1
 
11
 
! Отговори
Мисля си преди 7 години
Ако пак са Герб много лошо,отиде още една петилетка...

Спонсорирани публикации