За вота: В секциите – телефони за връзка с МВР, прокуратура

Ще се гласува в две кутии – за президент и за референдума
21 окт 2016 13:44, Анисия Иванова
9
За вота: В секциите – телефони за връзка с МВР, прокуратура
Архив: Булфото

За първи път на предстоящите на 6 ноември избори за президент в секциите ще бъдат поставени телефони за подаване на сигнали до районните избирателни комисии, МВР и дежурен прокурор.

Изменението е заложено в разпоредбите на новия Изборен кодекс, съобщи днес говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова при откриването на обучителен семинар на Комисията.

Основна цел на семинара е да припомни правомощията и задълженията на ЦИК. Камелия Нейкова припомни организацията в предизборния ден и правилата за гласуване в изборния ден за президент и за референдума.

Две кутии за гласуване, поставени в двата края на масата, и два списъка - за президентските избори и за референдума, е другата особеност на тези избори.

Говорителите на ЦИК направиха демонстрация за начина на гласуване - само със знака "X" или "V" със син химикал, в границите на квадратчето. Членовете на СИК ще питат задължително дали избирателят желае да гласува първо за единия избор /за президент/, а след това и за референдума.

В зависимост от желанието му той ще получава съответните бюлетини. В бюлетината за референдума избирателят може да гласува само по един, по два или и по трите въпроса, припомнят от ЦИК. Бюлетината за избор на президент се сгъва така, че членът на СИК да може да откъсне ъгълчето със защитния номер. Бюлетината за референдум, която е значително по-малка, се поставя в плик, пише БТА.

Както и на досегашните избори, бюлетините трябва да имат два печата, преди пускането им в урната. В изборния ден хора с увреждания ще могат да гласуват с подвижна избирателна кутия. Срокът за подаване на заявление за това е до 22 октомври.

Задължение на членовете на СИК е да припомнят на избирателите, че гласуването за президент и вицепрезидент е задължително, подчертаха от ЦИК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЛАСУВАНЕТО МОЖЕ И ДА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, НО АКО НЕ ГЛАСУВАМ - НЯМА САНКЦИИ.
8
0
 
1
 
! Отговори
Urrai преди 7 години
Tova glasuvane e za uprajnenie po peene na bg generali. Koia li bg stroeva pesen ste peiat horovo ili individualno?
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Генерал Борисов критикува генерал Радев, че иска да става политик-
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЦИК взеха решение да няма видеонаблюдение в стаите за гласуване.така искат да дадат на комисиите да вършат шашми.
5
0
 
4
 
! Отговори
На вота преди 7 години
всеки,който носи телефон да го оставя на комисията преди да влезе в тъмната стаичка за да не може да снима бюлетината и после да показва снимката на тези,които са му платили.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Две кутии не е достатъчно! За Референдума трябва отделна комисия, кабина, ако е възможно и помещение. Иначе ше стане както преди. На моите мишки им казвам да не вземат бюлетини за кой беше там референдум, те обаче им ги набутали в ръцете и нашите за да не ги ,намразят'' глсували. Сетне организаторите отчитат висока активност.
3
0
 
1
 
! Отговори
Mopcku_ преди 7 години
Даже предлагам сателитни да са, за да не се подават на саботажи с умишлено изключване на мобилни клетки, или прекъсване на кабели в района! Бива ли такова нещо? Тва сега е щото някой близък до властимащите може да им предложи услуга, която народа да плати ! Изедници !
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не гласувайте с "не подкрепям никого"!Така гласувате 3а герб!Те ще си присвоят вашите гласове!
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, тия телефони бе.В асансйорите,в секцийте,очакваме и в обществените тоалетни да сложите.

Спонсорирани публикации