3 дни преди финала: Радев повежда на Цачева с 10%

"Галъп": Патриотите ще гласуват за генерала, част от РБ за Цачева
10 ное 2016 20:10,
275
3 дни преди финала: Радев повежда на Цачева с 10%
"Галъп интернешънъл"

3 дни преди края на президентските избори кандидатът на БСП Румен Радев води пред опонента си от ГЕРБ Цецка Цачева с почти 10%.

Фаворитът на социалистите трупа повече подкрепа и увеличава преднината си от първия тур, сочат резултатите от експресен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен вчера. Допитването е направено сред 867 души, възложено и финансирано от "Галъп интернешънъл болкан"*.

Според данните за Радев ще гласуват 55%, а за Цачева 45%. Ако в изчисленията се включи и вотът, който би отишъл в квадратчето "Не подкрепям никого" резултатът би изглеждал 51% за Радев 40% за Цачева и 9% "Не подкрепям никого".

Още по темата

Социолозите от "Галъп" прогнозират по-ниска избирателна активност от тази на първия тур. Причините за очаквания спад са две – на балотажа няма да се гласува и за референдум, както и избиратели на отпадналите кандидати няма да отидат до урните.

Резултатите на "Галъп" от първия тур са показали, че избирателите на ГЕРБ са били толкова активни, колкото и на минали избори. Проблемът е, че почти една трета от тях не са гласували за Цецка Цачева.

Електоратите на Обединените патриоти и Марешки ще играят ключова роля на втори тур, прогнозират още социолозите. Те припомнят, че Патриотите вече призоваха привържениците си да гласуват по съвест.

Сондажът показва, че при излезлите да гласуват тази неделя патриоти гласуването се очаква да бъде в съотношение 3:1 в полза на Радев, а при избирателите на Марешки – почти 1:1, като много от тях няма да гласуват изобщо.

Подкрепилите различни от БСП леви формации на първи тур ще гласуват масово за Радев, а привържениците на Реформаторите ще гласуват в съотношение 2:3 за Цачева, като също голяма част от тях няма да отидат до урните или ще изберат опцията "Не подкрепям никого", сочи проучването.

"Галъп" изследва нагласите към кандидатите и по четири критерия - честност, самостоятелност, лидерство, обаятелност. И в четирите Радев има значителна преднина, най-съществена в категориите "самостоятелност" и "обаяние".

Кандидатът на социалистите печели и в отговорите на въпроса: "Кой би защитил по-добре интересите на България?" – 59 срещу 23 в полза на Радев.

***********************

* Проучването е проведено на 8 и 9 ноември сред 867 души, на възраст 18+ в цялата страна. Максималното стандартно отклонение при 50%-ови дялове е ±3,4%. Възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл болкан".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До българина до 24812 780 гласа от 35 турски секции в 13 града! Това са протоколите от ЦИК! Чети неграмотни псевдо българино. Там пише 211 гласували за Радев в Турция!Ти вероятно си еничарин!
191
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вотът е и анти ГЕРБ. В малките общини там където е кмет от ГЕРБ страха да не си изгубиш работата е огромен, да ти дойде проверка или НАП също. В малките общини е тежко и всичко ще гласува пак под строй.
190
4
 
14
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
ГЕРБ са на умиране! Тяхната политика е: " Да живее София, България не ни интересува", да ама 1/4 не може да победи 3/4.
189
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Президентът трябва да се владее,да изслушва внимателно и да взема точните решения!Това го видях само в единия в дебата!!!
188
5
 
3
 
! Отговори
българина до 248 преди 7 години
Местан ще подкрепи Цачева когато Халеевата комета утре три пъти покрай Земята мине!Това е подливане на вода и наливане на вода в мелницата на Радев!Тоя със Станишев се целуваше,а не с Цачева!
187
0
 
0
 
! Отговори
сатана преди 7 години
ако герб проявяваше интерес към мен щеше цачева да е напред
186
19
 
11
 
! Отговори
не знам преди 7 години
Ненавиждам БСП защото когато завърших пръв по успех , обаче родителите ми-безпартийни БКП ме изхвърли по разпределение в другият край на страната.Ненавиждам и военните защото там където служех през поделението минаваше далекопровод и един от офицерите бе заповядал антената на радиостанцията да се вдигне там.Заради това загина 19 годишен войник,а офицера заповядал това не бе осъден!Приказките за интелекта на офицерите са лъжи и измами!По добре президента да е юрист отколкото военен пенсионер!
185
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До българинТи като Местан ще гласуваш за Цачева, читак!
184
22
 
7
 
! Отговори
българин преди 7 години
Румен Радев=Ахмед Доган.Помните ли предната коалиция БСП/ДПС за която майката на Станишев каза,че на практика управлява само ДПС?Ако искате Доган от сараите да разпределя порциите изберете Радев.За Доган той е идеален-дисциплиниран,послушен-нали цял живот заповеди е изпълнявал!Аз като българи няма да гласувам за Радев.
183
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До nikiИнтересното обаче е, че не е казвал такова нещо :D
182
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аааа, прогнозата на червен Колю!
181
6
 
28
 
! Отговори
niki преди 7 години
Винаги съм гласувал за ГЕРБ до днес.Цеца е политик, говори много,а не казва нищо.ББ направи голяма грешка че каза: "и магаре да сложа пак ще го изберат", това е огромна обида за нас като народ.Друга грешка е че вчера каза че е направил грешка с Цачева......... изборите са в неделя, той в петък казва че е направил грешка с кандидата си "страхотна подкрепа".Или е много *** ББ, или иска да загуби изборите.
180
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Az няма да гласувам за Цачева,но съм омерзена от коментарите за външния и вид.Врете се и в личния живот на Румен Радев.На коментар подлежат ум,Цачева е много емоционална,не се владее,прекъсва,използва клишета,когато е притисната и се опитва да,,хапе" точно по женски.Моя избор е Румен Радев.5
179
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - Aма наистина ли Клинтън има 64 зъба ? Ти си завършен ***.
178
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЦЕЦКА ХАНЪМ НЯМА ЛИ ДА ОТИДЕ С МЕСТАН ДА РАЗГЛРЕДА Селимието в Одрин? Или в Бурса - гробът на Османча.
177
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧАК СЕГА БОЙКО РАЗБРА, ЧЕ Е ГОЛЯМА ГРЕШКА ДА ЗАЛАГА НА БУКВАТА "Ц".Цецка, Цецко, Цвета, Цацаров. Време е да премине на други букви.
176
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя Цецка не е чувала за вестник "Файненшъл таймс", той я пита дали го чете.
175
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
235 - Грешка. Дядото на Хилари...Нали от там копират сценария за поведението на Цецка. И сълзите, и сополите, и щастливата усмивка (при Цецка усмивката не се получава много добре, все пак Хилари имаше 64 зъба)
174
0
 
11
 
! Отговори
До тъжното преди 7 години
Бойко си беше един слаб политик, но удобен. Той все още е слаб политик и все още е удобен.За Меркел, за Юнкер, за ул. "Козяк". Така си го подхвърлят насам-натам. Но се амортизира като плюшено мече, използвано за футболна топка.Вече са разработени плановете за нови политически проекти, които да заменят ГЕРБ, така както навремето кукловодите създадоха ГЕРБ, за да замени НДСВ.
173
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ха, ха, "Вие четете ли Файнейшъл таймс"?Тази е от вестник "Стършел"!

Спонсорирани публикации