МС проучи и научи: Не можем да намерим толкова машини за вота

Правителството се допитало до държави с опит в машинното гласуване
Обновена: 15 фев 2017 14:47 | 15 фев 2017 14:00, Веселина Йорданова
72
МС проучи и научи: Не можем да намерим толкова машини за вота
Снимка: архив Булфото

За предсрочния вот на 26 март правителството се е допитало до държави с опит в машинното гласуване чрез дипломатическите ни мисии.

Проучването било направено преди официалното обяване на обществената поръчка от ЦИК.

"Направеното проучване за съжаление към този момент не дава достатъчно основания да смятаме, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за изборите", заяви говорителят на кабинета Ирина Белчева.

Още по темата

Оказало се, че в Словения машинното гласуване е само за хора в неравностойно положение.

Във Франция е частично и експериментално, а в Холандия, коментирана като страна, от която можем да вземем или наемем машини, ресурсът е в ръцете на общините и воденето на преговори за краткото време е почти невъзможно.

В събота ЦИК обяви обществена поръчка за осигуряване на 12 500 броя машини за гласуване. Прогнозната стойност на поръчката е 12,5 млн. лв. без ДДС.

Наличието на машини за гласуване във всяка секция при следващите парламентарни избори бе записано в едни от последните промени на Изборния кодекс. ЦИК обаче не обяви обществена поръчка по-рано с аргумента, че тези избори са предсрочни и текстът не важи за тях. Но ВАС се произнесе, че всички трябва да можем да гласуваме с машини още на 26 март.

През уикенда служебният премиер Огнян Герджиков допусна, че ако машинното гласуване се провали, това може да стане основание за оспорване и непризнаване на изборите.

Говорителят обяви, че докладите от ревизиите за състоянието на министерствата, които служебният премиер поръча на министрите, вече са в Министерския съвет. Проф. Огнян Герджиков лично ще обяви резулататите сутринта в петък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Славчо забърка големи******
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - В закона е записано електронно гласуване, а не машинно...Хо-хо, Товаа пък изобщо не могат да го подготвят и, ако е законово изискване съвсем газят законите. Вън нeгoднoтo служебно правителство, което вместо с подготовка на изборите, се занимава с несвойствени задачи и внасят пълен хаос в държавата!
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи, служебното правителство остава цяла година, докато намерят всичките машини. В противен случай ще се проведат незаконни избори, ще се правят обжалвания до дyпкa, а след тях избори до дyпкa!
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Т.е по 1000 лв на машинка за гласуване, трябва да видя някое клипче какво представлява подобно съоръжение, че ще да има доста техника в него, а аз си мислех няколко бутона само...
57
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Виновна е Корнелия Нинова! Тя глаува тоя неандерталски закон, прибра вички касови апарати, пардон машини за гласуване и манипулира Великите реформатори , протестанти, внуци и синове на червени професори и вся остальная ***, да сезират Славчо Учиндолски и "не,кви сисъдии. Изборите да се отложата докато Мартин Димитров и сие намерят бюлетини, пардон пари.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може може у секи магазин ги има !
55
2
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Машини за гласуване,лесна работа.Наличните банкомати се приспособяват бързо ,пък и веднага човек си получава хонорара за подадения глас.
54
1
 
5
 
! Отговори
Учител преди 7 години
До ГласоподавателЩо, бе? Искаш да натискаш едни копченца? Или не знаеш как се държи химикал? Ами да те научим
53
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 7 години
До Анонимен 48Това за чопа е добра идея. Така може да си избираме и парламент, хем няма да харчим и много пари.
52
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 7 години
До Анонимен 54Сигурен ли си, че са БСП?
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Машинките ще работят на следния принцип. БСП=50лв ДПС=60 Герб=100 сто лева за глас като най богати...
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който иска да гласува машинно, да си донесе машина. Така няма да се наруши закона. Най-вече пишман-реформаторите трябва да ги купят и донесат. Те си траеха докато правителството на Бойко отлагаше закупуването за неопределено време, а сетне, като видяха че май изобщо няма да влязат в следващия парламент, започнха да рзаправят, че без машини не може.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеята за машинно гласуване беше на Реформаторите и мина в парламента с гласовете на Герб.
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В закона е записано електронно гласуване, а не машинно, както го преиначиха в поръчковия съд и се имаше в предвид дистанционно гласуване по интернет. Сега бяха блокирани изборите с едни ненужни машини, които дори не са задължителни. БСП ни разиграва безпардонно.
47
3
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
В Холандия след 10 годишен опит със машинното гласуване сега се отказват от него, защото са установили възможност софтуеъра на тези машини да бъде манипулиран - пък ние милиони ще хвърлим тепърва да допускаме грешките на другите.
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз се чудя защо на цялото ръководство на ЦИК още не е ппвдигнато обвинение за саботиране на изборите
45
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като няма машини, гласувайте с автомати.
44
1
 
2
 
! Отговори
Закон преди 7 години
До АнонименИма си закон, и след като на мен не ми се дава възможност да интерпретирам закона, не трябва и те да имат такава възможност. Те са там само и единствено да изпълняват закона. Този закон е приет преди 2 години и са имали достатъчно време да купят машини!!!Другия път ще кажат че са мислили че ще отменят машинното гласуване затова не са купили машини!
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСлужебен Парламент. Това го няма в човешката история :)Как ще ги избере Радев? Ще мята чоп ли?
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хартиените бюлетини все още са си напълно валидни, така че кой иска наистина да гласува, ще си гласува без да се прави на интересен, че нямало машина!

Спонсорирани публикации