Умишлена уседналост или умишлено уволнение? Говори чиновникът Талев

"Законът е написан от Емилия Друмева, зам.-министър знаеше за него"
6 апр 2017 09:00,
173
Умишлена уседналост или умишлено уволнение? Говори чиновникът Талев
Кадър: YouTube

Правосъдната министърка Мария Павлова спря в сряда следобед скандалните промени в Закона за българското гражданство, с които се изменяше и Изборният кодекс.

Текстовете практически въвеждаха забрана за гласуване в чужбина - предвидено бе право да дадат вот за президент и парламент да имат само български граждани, живели през последните 3 месеца в страната.

Промените бяха пуснати от правосъдното министерство за обществено обсъждане във вторник и веднага предизвикаха остра реакция от неправителствени организации и политически партии.

Още по темата

В сряда Павлова уволни шефа на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев с мотива, че е публикувал предложението, без да го съгласува с нея.

"Министерството приема, че действията на служителя са умишлени с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра", пише в съобщението на правосъдното министерство.

Преди да бъде публикуван законопроектът, той е бил съгласуван както с Павлова, така и с ресорната зам.-министърка Деница Митрова, която подписала документа, заяви обаче уволненият Талев. По думите му текстът бил изпратен и в Министерския съвет за изготвяне на оценка на въздействието.

Министрите обаче останаха изненадани в сряда какви предложения за законови промени се правят от името на служебното правителство.

Външният Ради Найденов, който отговаря за гласуването в чужбина, обясни, че е научил от медиите за предложението: "Моето мнение е, че трябва максимално да се улесни процесът на гласуване, примерно с електронен вот, както за българите в чужбина, така и за тези в страната".

Текстовете за забрана на гласуването в чужбина всъщност не са подготвени от служебния кабинет, а от правния екип на президента Румен Радев.

В писането са участвали правният му секретар Емилия Друмева и правният съветник Невянка Кънева. Те подготвили проектозакона през миналата седмица, а в понеделник текстовете били пратени на правосъдното министерство с инструкция да се публикуват за обществено обсъждане.

Промените в изборното законодателство бяха поискани от президента Радев на специална среща с премиера Огнян Герджиков, която се е състояла вечерта в понеделника след изборите.

Пред "24 часа" уволненият чиновник Любомир Талев твърди, че текстовете са писани от екипа на държавния глава.

"Миналия понеделник след срещи в президентството бе започната работата по този законопроект. Тогава аз бях в командировка. Текстовете в него са писани от правния секретар и съветници на президента Румен Радев и ни бяха изпратени. Този понеделник текстовете бяха финализирани. Преди да ги кача за обществено обсъждане, бяха изпратени в Министерския съвет за съгласуване на оценката на въздействието на нормативния акт. Тази оценка заедно с всички останали документи бе изпратена и цялата преписка бе подписана от ресорния зам.-министър. След това същите текстове бяха качени и за обществено обсъждане", настоява той.

Талев допълва, че веднага след публикуването им е помагал да се пишат отговори какво значи този или онзи текст и защо е включен в законопроекта.

"На никого тогава не му хрумна, че има някакви сгрешени текстове или неизпълнени указания, каквито неща чувам сега. Едва в сряда сутринта чух тази теза и вече след това бях експедитивно освободен. Като основанието не са мои нарушения, а общият текст за прекратяване на правоотношението със служител в срок на изпитване", казва той.

На свой ред една от автокрите му, конституционалистката Емилия Друмева обясни, че предложенията за уседналостта са били предложени от партии, без обаче да назове конкретни имена.

"Аз съм консултирала текстовете, както правя почти всеки ден от 40 години. Всекидневно до президента постъпват законодателни предложения и аз ги преглеждам и консултирам. Тези текстове съм ги консултирала на различни етапи", казва тя.

"В проекта има съдържание, което заслужава вниманието на депутатите в следващия парламент, а не както се получи - фокусът да падне на двата последни текста. Изключително важни са примерно текстовете за забрана на участието на религиозни организации в политиката", настоява Друмева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички юристи,икономисти,финансисти,социолози,политолози и т.н. номе-нклатик-уристи и герберовани соросоидални ART-исти ,преди да бъдат назначени на каквато и да е работа,трябва да лежат от 3 до 5 години в затвора- те си знаят защо! И да внимават в картинката!Перестройката в САЩ е в пълен ход и Тръмп каза,че дадените от САЩ пари на "некои другари",за да разрушат БГ,СИВ и СССР трябва да се връщат!
152
0
 
2
 
! Отговори
Емил Г преди 7 години
ЖИВЕЕЩИТЕ ИЗВАН БГ, ВНАСЙАМЕ ОКОЛО 1 МИЛИАРД НА ГОДИНА( ЧИСТИ ПАРИ, С ПЛАТЕНИ И ДАНАЦИ), И ОТ ТЕЗИ ДАНАЦИ, СА.... ЕВРО ПАРИТЕ ЗА БГ! КОИТО СИ СЛАГАТЕ В...... МАГИСТРАЛИ ( КОИТО СА НАТОВСКИ ИЗИСКВАНИА), И ТН. А, КОЛКО ХАРЧИМЕ КАТО СИ ДОЙДЕМЕ В БГ, В ЗАСЛУЖЕНА ГОДИШЕНА. О ТПУСКА??? ТА, ЗА КАКВО ГОВОРИТЕ?!
151
1
 
3
 
! Отговори
До Мдаа преди 7 години
Това че някой дава пари на близките си това не е даване на пари в бюджета.Тогава да дадем права и на фирмите които правят инвестиции у нас и те да гласуват.Егати абсурдната логика някой подпомагал родителите си или децата си и затова имал право да гласува. Всеки има право да живее където си иска и да харчи парите си където си иска дали за себе си и за своите близки.Но хората които са отишли да живеят в чужбина са избрали друга държава за своя родина и затова да не могат да определят моето бъдеще
150
0
 
4
 
! Отговори
Aнонимен преди 7 години
Национален ПРОТЕСТ срещу безобразиата в България "Изборът на хората" 04.05.2017г.пл. "Народно събрание"Стига са се подигравали с народа!
149
1
 
3
 
! Отговори
мдаа преди 7 години
До ЖАЛКО!Хората ,които не плащат данъци у нас внасят над един милиард лева в българския бюджет като пари дадени на близките им.
148
0
 
3
 
! Отговори
бг преди 7 години
Има аргументи за уседналостта ,има и против . Много по-силни обаче са аргументите за образователен ценз и грамотност. Ако си неграмотен -не знаеш какво изБираш и щом при безплатно образование не си положил усилия да ограмотиш себе си ,какво мнение и глас може да дадеш за управлението на държавата. Така се решават всички проблеми и за купуването на гласове и за гласовете отвън.А даже и да има гласове отвън -поне ще са на гработни хора.
147
0
 
3
 
! Отговори
ЖАЛКО! преди 7 години
Много жалко ще бъде за БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ако такъв закон не бъде приет!Защо хора ,които не живеят в България ,не плащат данъци и с нищо не помагат на страната, ще влияят на политиката у нас?
146
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 156 АниГлупавичко момиченце си, ако си от този пол, ама защо го публикуваш. Т.е. глупоста имам в предвид. Лястовичка търси дебелия си
145
0
 
4
 
! Отговори
? преди 7 години
И ЗАЩО бе уволнен Талев? Стара социалистическа практика.Той е изпълник разпорежданията! Нищо УМИШЛЕНО няма.Президент Радев? Избраха Ви, защото мислеха, че сте РАЗЛИЧЕН от БСП.
144
0
 
4
 
! Отговори
ДОСТ преди 7 години
Агент сава се издриска от дост.вдигна цялата държава и агентура за да си спаси ***.жалкото в случая е че успешно манипулира масата етнически българи .които не разбират че от дост зависи спасението на българия.като се унищожи проклятието на България доган сава агента.И заедно всички демократични сили и хора дето не им е промит мозъка от агентска пропаганда да рестартираме проваления от гнусните агенти на дс преход!!!!!
143
4
 
11
 
! Отговори
Отвратен преди 7 години
Тепърва ще му теглим теглото на Радев. За сега още не се е развихрил, а само опипва почвата. А като се развихри..., Роско ще ни се види моминска пазва пре тоя...
142
3
 
5
 
! Отговори
До 145 преди 7 години
Крадеца вика дръжте крадеца.Твоето ниво ти го е определил самият агент Буда-"Аз съм *** и вие сте прости,затова се разбираме".А иначе да те светна,че президента не вдига и не сваля цени,ако ме разбираш,де.Това беше бомба,заложена от предишното/вашето/правителство,която не взривиха умишлено преди изборите,за да ви помогнат да ги спечелите.Пирова победа е това,от мен да знаеш.
141
2
 
9
 
! Отговори
От Германия преди 7 години
Че много си беше адекватен проекта за закон. Само би трябвало да е като в Англия - декларираш че не живееш в България следователно не плащаш данъци там и не гласуваш там съответно. Който плаща данъците той поръчва музиката.
140
4
 
7
 
! Отговори
тъжен факт за Радев преди 7 години
Президентът и това тенденциозно назначено от него правителство не се справят с текущите проблеми. Представяте ли си колко още бакии ще забъркат тези некадърници, ако не се създаде бързо нормално правителство...
139
1
 
9
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Ей,стига с това двойно гражданство и плачът на нашите мигранти.Не може хем това в онова,хем душата в рая.Това е все едно аз да съм омъжена за двама души едовременно.При единия стоя,защото е богат и имам полза,а при другия отивам,защото го обичам.Не че го няма и това,но поне не е официализирано.Затова да избират-ако искат да са български граждани-да си останат само такива и да гласуват тук или в посолствата в чужбина.Или да си гласуват за чуждата страна,ако я припознават за своя.
138
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
..Проектозакона по принцип е не приложим.....*************Как да не е ще следим всеки с ДжиПиЕси какво пък колко ще ни струва ? Отпечатъци това онава все е далаверка.
137
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата не може да се побере в кожата си, защото пировата му победа не променя факта, че Радев е президент, заради което той се фръцна и нема как да му набива канчето.Съмнявам се Радев да е съчинил подобно нещо, по скоро банкянския нарцис ще запали държавата, буквално, защото не се е примирил с президетнския вот.Не забравяте, че президентът е президент на всички българи, без значение къде живеят.Тепърва ще сме заложници на истеричните кризи на тиквата.
136
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Премахването на двойното гражданство е технически невъзможно! Реакцията на Радев е напълно адекватна, за ситуацията! Всички българи живеещи в чужбина са ЗА! несъгласните не са българи!
135
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Справедливото правителство на Герджиков !Вече има един министър с досъдебно, ще има и още
134
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е активно мероприятие на Румен Решетников и агент Сава т.н. Ахмед Доган - това решение устройва единствено ДпС, защото орязва гласовете на ДОСТ !

Спонсорирани публикации