"Не подкрепям никого" – квадратчето, разклатило нацията

Проф. Михаил Константинов и Васил Тончев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 21 окт 2016 11:15 | 21 окт 2016 11:07,
30
"Не подкрепям никого" – квадратчето, разклатило нацията
Снимка: Архив, БТА

10 дни преди изборите променяме закона. За тези избори квадратчето "Не подкрепям никого" няма да има никаква промяна. Най-добре е да го махнат, обяви в предаването "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR проф. Михаил Константинов.

"Нека да си спазваме изборната машина, защото това е неграмотност. Депутатите не направиха квадратчето от лошотия, а от неграмотност. Трябва малко да четеш, защото сега едно квадратче клати държавата", категоричен бе той.

Според социолога Васил Тончев сме отишли много назад в изборния процес.

"Във всички последни избори хаосът става все по-голям и по-голям. Това не е добър знак за нашата демокрация. Рано е да се говори за предсрочни избори, първо трябва да видим резултатите от тези и колко стабилно ще остане мнозинството", допълни още социологът.

По думите на проф. Константинов дали ще има ново правителство е решение само на ГЕРБ.

Според социологическото изследване на "Сова Харис" на първи тур най-голяма подкрепа ще получи ГЕРБ.

"Очертават се двамата фаворите за първи тур, дори третият е ясен. Активността ще бъде около 60%, а това задължително гласуване няма да повлияе, защото няма никаква санкция към хората, които няма да гласуват", обясни социологът Тончев.

По неговите данни сблъсъкът ще бъде между Цецка Цачева и ген. Румен Радев. На трето място той предвижда появата на Красимир Каракачанов, четвъртото място е за Ивайло Калфин, тъй като той е много силен мажоритарен кандидат, но проблемът е, че е подкрепян от малка партия.

Социологът беше категоричен, че изборите ще се решат на балотажа.

"ГЕРБ е показвала последните години, че получава солидна подкрепа. Тенденцията обаче работи за ген. Румен Радев, защото преди месец него не го познаваше никой, сега събира много повече от електората на БСП. Това е фактор, който натежава", обясни Тончев.

По думите на проф. Константинов обаче на всички избори има един трети, който се намесва.

"Ако през седмицата между първи и втори тур стане сериозен гаф, колебаещите се гласове могат да отидат някъде другаде", уточни той.

Относно гласовете на ДПС и ДОСТ Константинов посочи, че разпределението между тях още не е ясно.

Във връзка с референдума социологът Васил Тончев посочи, че никоя от големите партии не се е произнесла по въпроса.

"Имат известни опасения. Най-вероятно този път ще проработи и резултатите ще бъдат действителни. Референдумът ще бъде на ръба", заключи той.

Вижте още във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
3
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Какви са тези глупости, другарю професоре? Като го няма квадратчето за обозначавене на негативен избор, пускането на невалидна бюлетина изпълнява същата функция, нали така? Или се надяваш, че като го няма квадратчето, поради простития много хора ще направят валиден избор от зор-заман?
25
2
 
3
 
! Отговори
не разбрах преди 7 години
Добре ,ако все пак 60% от гласувалите гласуват"не подкрепям никого",кой ще е избраният?
24
2
 
7
 
! Отговори
размисъл преди 7 години
Трябва малко да четеш, защото сега едно квадратче клати държавата", категоричен бе той.Я гледай ти от какво се плашели управниците!!!! ами то от години по малко от половината хора ходят да гласуват.И досега избраните са избрани с малцинството гласуващи.Значи всички досегашни избори са невалидни.
23
3
 
1
 
! Отговори
Dress преди 7 години
Praznoto kvadratche e palno s vtoria mandat na Plevneliev.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С помощта на костинбродските бюлетини броени от професор МишоК, какъв ли ще е резултата от изборите?
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОСТИНБРОДСКАТА ПЕЧАТНИЦА ОТДАВНА РАБОТИ НА ПЪЛНИ ОБОРОТИ.ЗА УЛЕСНЕНИЕ БЮЛЕТИНИТЕ СА ГОТОВО ПОПЪЛНЕНИ С ПРАВИЛНОТО КВАДРАТЧЕ.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА КВАДРАТЧЕ Е СЪМНИТЕЛНО, ЗАТОВА АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ С КРЪСТ НА ЦЯЛАТА БЮЛЕТИНА
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Депутатите не направиха квадратчето от лошотия, а от неграмотност. Трябва малко да четеш, защото сега едно квадратче клати държавата", категоричен бе той.(Михаил Константинов)Най-после един човек каза истината. 1.Знаем КОЙ предложи квадратчето. 2 Знаем КОЙ гласува за него. 3.Е, знаем, че това са депутатите от управляващата коалиция. 4. Михаил Константинов ясно казва ,че са неграмотни.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм казвал,че е независим,а че трябва да е независим,като стане президент.Само така може БСП и ПФ да работят заедно за България.
17
3
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 7 години
Ти и за друг да гласуваш, пак го присвояват...
16
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не гласувайте с "не подкрепям..."!Така гласувате 3а герб!Те ще си присвоят вашите гласове!
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 17: "Искам да съм Циг***HиH в България!"Нямаш проблем...само си сменяш името от "Някой" на "Никой" !
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Eдна трета от Българският народ може и да липсва , но по-важно е да снабдим с Дебитни карти участниците в Бежанския поток .
13
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом квадратчето не може да отиде на балотаж и да стане президент, по добре е да се гласува за Пищова. Хем реален кандидат, хем протестен вот.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
никой ли не му е ясно, че щом се стига до балотаж това е един вид липса на ясна подкрепа за някой кандидат. балотажа е вид насилствено преминаване на 50%+1 гласа. и в крайна сметка имаме президент избран насила без реална 50%+1 гласа обществена подкрепа
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
- Не е важно колко ще гласуват!!!- Важно е кой ще "брои" гласовете!!!
10
2
 
15
 
! Отговори
DiesIrae преди 7 години
И никой не те иска. ТОЧКА. Какво е това професия депутат цял живот. 2 лева не е заработил само на държавната хранилка. Ето. Какво толкова има да се умува, да се взимат 1000 заплати от депутати, министри, юристи, комисии и куп други за измислянето не нещо толкова просто. Идеята "Не подкрепям никого" е да покаже колко отвратени са ВСИЧКИ от тази сбирщина наречена политици. 23 кандидат двойки и един читав няма ЕДИН. Всичките са под всякаква критика.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Професор: Има Квадратче, има проблем, няма Квадратче, няма една трета от българския народ !
8
2
 
22
 
! Отговори
DiesIrae преди 7 години
Какво толкова сложно има?Ако 50% са гласували с "Не подкрепям никого" изборите се касират, излъчват се нови кандидати, а сегашните нямат право повече да се кандидатират каквито и да е избори! И готово. Точно и ясно дефинирано, без никакви оставени вратички. Щом никой не ги иска няма какво да се кандидатират повече. Същото важи за всички избори. Да вкарат и римското правило. Всеки има право да се кандидатира 2 пъти. Ако са те избрали ОК направил си каквото можеш, ако не значи не ставаш за нищо.
7
2
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Според мен нашите политикани просто не знаят какво е клатене.Скоро ще разберат.