Кошмари откъм "Младост: Троен провал ли е тройният вот?

Лоша организация доведе до неразбории при гласуването
7 ное 2016 07:22,
6
Кошмари откъм "Младост: Троен провал ли е тройният вот?
Снимка: архив, Булфото

В истинска мъка за гражданите и чиновниците се превърна гласуването в столичния район "Младост", където местните избиратели пускаха бюлетина не само за президент и референдум, но и за свой районен кмет.

Прогнозите, че провеждането на трите избора в една и съща секция ще доведе до хаос се оправдаха напълно - хората се редяха на дълги опашки и гласуването отнемаше между половин и един час, а по-късно - и повече. Което отказа част от гражданите от участие във вота.

Типичен пример бе 125-о СОУ в "Младост" 1. Към обяд опашките пред някои от секциите бяха толкова дълги, че се смесваха една с друга и хората се объркваха къде да застанат.

"Оле, как може да има толкова хора тука?", оплака се пред "Сега" възрастна жена на близо 40-те човека, които висяха пред нейната секция.
"Тука са от новите блокове, с които презастроиха квартала", обясни й мъж, който отегчено играеше с телефона си.

"Няма да гласуваме, мама, отказваме се", буташе млада жена детето си към изхода. Някои гласуваха "на почивки"- постоят малко на опашката, излизат за по цигара и се връщат обратно с надеждата пиковият момент да е отминал.

Въпреки разяснителната кампания мнозина не бяха разбрали, че не ги грози глоба или друга санкция, ако не дойдат до урните.

"Не е задължително, няма да те накажат, споко", успокояваше някого младеж по телефона си.

Образци на бюлетините и инструкции за гласуването имаше пред всяка секция, но бяха разлепени по прозорците и почти никой не ги забелязваше. И когато най-после им идваше редът, доста хора започваха безпомощно да се оглеждат за напътствие.

"А какво да направя с това? Не става", оплакваше се жена, която се опитваше да напъха огромната президентска бюлетина в мъничкия плик за бюлетината за референдума.

"Това е за друга кутия, нали виждате, че е прекалено голяма", търпеливо й обясняваха членовете на секционната комисия. И съветваха хората да си попълнят и трите бюлетини заедно, за да не губят време по три пъти да влизат в тъмната стаичка.

Докато гражданите само се отегчаваха, членовете на СИК направо недоволстваха от начина, по който бяха организирани изборите. Масово сред тях битуваше мнението, че кметските избори е трябвало да бъдат оставени за друг път.

"Имаме 850 човека по списък за нашата секция, това е технологически невъзможно (да гласуват - бел.а.)", гневеше се член на СИК. И недоумяваше колко "безумно" са разпределени блоковете - имаше секции с по два-три блока и други с по седем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
vse edno: преди 7 години
Както е казал Иван Хаджийски що е българска работа: "Българска работа това е работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосано ръководена, коят сякаш по задължение свършва със скандал, за да послужи само за позорна регистрация на печалните си герои". Важи за всички ни. Точка.
4
0
 
2
 
! Отговори
Електорална нула преди 7 години
Моята секция беше в 133-то в Младост. Имаше адски много хора, но организацията беше на ниво. Минах за 30-40 мин опашка от коло 50-60 човека. Никой не ми е давал трите бюлетини наведнъж, а за всяка отделно и последователно се гласуваше и беше бързо удобно и експедитивно. Явно си е до организация в съответните секции.
3
1
 
5
 
! Отговори
гтф преди 7 години
хората са прости, не всички, но голяма част от тях ...за членовете на секциите пък да не говорим.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те рушветите вече са взети от бат Серго, плановете за презастрояването на Младост са реалност от 8-9 години, сега просто се изпълняват...
1
1
 
24
 
! Отговори
Рушвет от строител преди 7 години
Давайте още разрешения за строителство в Младост... Малко са тия блокове в момента... Още може, кат" сардини ще ги натъпчем в тоя комплекс... Градинка да не остане... Бетон до дупка!