Срокът изтича: Ще има ли машини за гласуване?

Все още няма подадени оферти по обявената от ЦИК поръчка
21 фев 2017 12:10,
15
Срокът изтича: Ще има ли машини за гласуване?
Снимка: архив Булфото

Крайният срок по обществената поръчка за машини за гласуване изтича утре, а подадени оферти няма.

Това обяви шефката на ЦИК Ивилина Алексиева, цитирана от "Фокус".

Изискването на следващи парламентарни избори във всички секции да се проведе машинно гласуване бе записано в Изборния кодекс с едни от последните поправки в него.

От ЦИК обаче не се съобразиха с това с мотива, че изборите на 26 март са извънредни и нововъведението не важи за тях.

Това обаче бе атакувано в съда от представители на "Нова република", а ВАС се произнесе, че всеки трябва да има възможност да гласува и машинно.

Правителството обяви, че ще отпусне нужните средства за закупуване на машини, а ЦИК обяви обществена поръчка. Желаещи обаче да участват в нея, няма.

Липсата на машини за гласуване може да стане причина изборите да бъдат обжалвани, предупреди преди време служебният премиер Огнян Герджиков.

"Очакването ни е, че предизборната кампания и нейното отразяване от доставчиците на медийни услуги ще се води от правилата на професионализма и от високи етични стандарти", коментира Алексиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Защо? преди 7 години
Така и не стана ясно защо ЦИК се занимава с тези машини, след като осигуряването на изборите с техника е задължение на изпълнителната власт според член 18 на Изборния кодекс!
9
1
 
0
 
! Отговори
идея преди 7 години
Вместо тези невзрачни машини да внесат 13 000 Mac Pro md878z/a .След изборите могат да ги разпродадат на цени като използвани .Аз бих си купил.
8
0
 
5
 
! Отговори
Избиорател преди 7 години
Да се дадат милиони за нещо, което след година няма да става и за скрап може да направи само ***. Другото обяснение на мерака за машинно гласуване е "правилните хора" да спечелят поръчката за доставка на ненужните машини и да направят своя "удар" на изпосталелия гръб на българския данъкоплатец. За мен и двете алтернативи са меко казано отвратителни.
7
0
 
6
 
! Отговори
Фактите преди 7 години
Гласуването с машини дори не е някаква технологична новост - то беше отречено в държава като Холандия като излишен разход и отживелица, защото много по-ефективната му алтернатива е електронното гласуване през интернет. Нашите доморасли неграмотни законодатели, поне да си бяха направили труда да попрочетат нещо от опита на други държави ... но нейсе ... такива сме си ги избрали.
6
0
 
5
 
! Отговори
Прагматик преди 7 години
Толкова ли няма разумна и належаща кауза за която да се похарчат 15 милиона вместо за напълно ненужни устройства. Още повече, че в много близко бъдеще независимо дали на някой му се харесва или не, ще има електронно дистанционно гласуване, което е и по-лесно осъществимо и несравнимо по-евтино. Щом хората могат да си купуват какво ли не с поръчки през интернет, смешно е да се смята, че няма да се справят с поставяне на кръстчета в една виртуална бюлетина.
5
0
 
0
 
! Отговори
!! преди 7 години
Изискванията за фирмите са направени така, че всички фирми, които могат реално да доставят машини не могат да участват. Затова няма да има машини. След изборите ще обявят нова поръчка и вече "правилната" фирма ще я спечели и изпълни.
4
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
не ни трябват тези машини само се харчат пари наи добре да се гласува на комп в кьщи като няма отива в сьседите културно и вьзпитано но купениявот няма да секне както и да се гласува
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо машини за гласуване, купете таблети на митничарите, както е в турската страна. След като ми направи проверка на колата митничаря влиза номера на колата, че е проверен и го праща в последния изход и става много бързо. Не като нашите проверка на колата и ай ся се нареждай на компютъра и докато не се освободи лентата спира да напредва. Драхти в кой век живеем.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще има таратанци... Как ще гласува Баймангау с машина?
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нема начин да нема начин