Прогноза: Ще се купят до 200 000 гласа, няма да променят резултата

Това е невъзможно, отвърнаха от МВР
15 сеп 2014 19:30,
46
Прогноза: Ще се купят до 200 000 гласа, няма да променят резултата
Заседание на Гражданския борд за честни и прозрачни избори. Снимка: БТА

За изборите на 5 октомври ще бъдат купени между 150 000 и 200 000 гласа. Това обяви математикът проф. Михаил Константинов по време на заседанието на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори. По негови изчисления обаче партиите купуват гласове пропорционално на големината си. Затова професорът прогнозира, че купеният вот няма да изкриви крайния резултат.

Според изборния експерт повечето от гласовете вече са продадени, защото "заплащането се извършва не след като исканите резултати се получат в секциите". Константинов обясни, че купуването става на много високо ниво и „никой не се разхожда с пари в джоба или говори по телефона за това“.

Още по темата

По-рано пред БНР политологът Антоний Гълъбов изрази мнение, че купуването на гласове с пари вече е отживелица. По негови наблюдения вотът се купува не с обещание, че нещо ще се даде, а със заплаха, че нещо може да се вземе, например социални помощи и др.

От МВР обаче се усъмниха в прогнозата на проф. Константинов. „Не е възможно броят на купените гласове да е между 150 и 200 хиляди, при положение че има пряко наблюдение на лицата, които се занимават с тази дейност“, коментира зам.-шефът на дирекция „Криминална полиция“ в МВР Георги Арабаджиев.

Той обясни, че в момента се извършва огромна по обем работа по превенция и тази цифра е нелогична. "В момента не се дават пари, в момента по-скоро се опипва почвата", убеден е той. По данни на полицията контингентът, който се занимава с изборна търговия, наброява около 1000 души.

Арабаджиев коментира и новата мода в купуването на гласове – купуването на преференция. Той обаче прогнозира, че това явление бързо ще отшуми, защото сигналите които идват за него, са по-конкретни.

"Обстановката за тези избори е притеснително спокойна", коментира още Арабаджиев. Той обаче беше репликиран от друг член на Изборния борд, проф. Михаил Мирчев, който съобщи, че в Бургаска област две политически партии вече организират купуване на гласове. Цената на един върви между 50 и 70 лева, каза Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко пари струват 100000 гласа?
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Представяте ли си - това са между 150000 и 200000 престъпления, от които няма да бъде санкционирано нито едно. Егати правосъдието, егати държавата сме! Маймони купуват избори, за да могат да ни крадат, а ние трябва да слушкаме, щото няма какво да папкаме...Ако това не е цинизъм от страна на мафията, управляваща България и водейки я към национална катастрофа и безхаберие на нас, българите, здраве му кажи...
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ne glasyvam za predateli izmenici i vragove na rodinata samo edno za tiax smart.
31
0
 
0
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Крадливото статукво разполага с 800-хи. армия държавни служители и общинари, които под строй ще бъдат заведени до урните да гласуват за Герб, ДПС и БСП, ПЛАТЕН ОТ ДАНЪКОПЛАТЕЦА ДЪРЖАВЕН КОРПОРАТИВЕН ВОТ за тия ***, плюс субсидии от 100-те милиона лева грешни народни пари да си купуват бронирани джипове, гласове, медии и каквото им падне.
30
0
 
1
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
Кой купува избори и прави помен с чужда пита? Отговора е много елементарен, големите партии с държавната субсидия! Герб, БСП, ДПС, Атака! Спрете субсидията и няма да има купуване! На министъра на МВР бих дал следния съвет: Не се занимавайте с тези 1000 *** и бандита, а извикай шефовете на големите партии и се обърнете към тях! Господа стига сте купували гласове и не се правете на луди, когато става въпрос за това!
29
0
 
0
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
Професор по математика, но с поведение на кон капаци.Тези купени гласове нямало да повлияят съществено на резултата от изборите.Да попита тогава малките партии, на които не достигат части от процента, за да вземат участие в работата на парламента.И това се отразява лошо върху последващите избори...............По-важно е нашите да спечелят.
28
2
 
1
 
! Отговори
муспи преди 9 години
В колонията България, еврейска колония от най долен тип, предназначена за унищожаване няма партии, не се провеждат избори и естествено никакви гласове не се броят. Но на българите е дадена възможност да убиват евреи - и те са от месо, макар и отровно, и те шарят между нас за да командват?! Като не ги убиваме, излиза че геноцида сами си го искаме! Брадва в угоените им свински вратове, натрошени стъкла в свинските им *** тъпкани с дръжката на брадвата докато се покажат на вратовете им!
27
0
 
4
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
редно е агенциите по статистиките да включват въпроса "продадохте ли вече гласа си" и да включат процентно резултатите към общата статистика.. интересното е, че тези партии и движения, които най-много мислят за "малкия човек" имат най-много купени гласове, което доказва и твърдението им. 200.000 гласа са горе-долу работните местан с по 1500лв заплати, които трябваше да бъдат открити. е, нищо. сега ще получат еднократна помощ от пеесе кинта за четири години, но може и по-рано...
26
0
 
5
 
! Отговори
Ник преди 9 години
При всички избори има нелегални гласове от порядъка на милион и повече! МВРето може да си ги приказва,нали шапката му е политневиДИМКА.На времето изчислявахме една секция в турция,в която имаше подадени гласове за реално три денонощия непрекъснато гласуване!Така е там! Дпс е незаконна партия,изселниците нямат право на паспорти и на глас!Незаконни са и всички правителства от ВНС.Царо е незаконен,всичко е незаконно! И понеже всичко е незаконно,ние по закона на Оруел ставаме незаконни,а те законни!
25
7
 
9
 
! Отговори
хм преди 9 години
Като се има предвид че почти никой няма да гласува 200 000 гласове ще са достатъчни ГЕРБ да спечели и като добавим 200-300 хил. напечатани излишни гербаджийски бюлетини то тогава Тиквата ще вземе и мнозинство в парламента. ЧЕСТИТО НЕ НИ ТРЯБВАТ РЕЗУЛТАТИ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ГО ЗНАЕМ.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За изборите на 5 октомври ще бъдат купени между 150 000 и 200 000 гласа. Това значи 200 000 престъпления за един ден? Егати престъпноста и пак няма нищо! Нямам думи!
23
0
 
12
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Купуването и продаването на гласове е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ" !!!Какво значи" ще се купят", "гласовете вече са продадени", "на много високо ниво" ?! Признание за честността на изборите и за неработещите ни институции !
22
7
 
1
 
! Отговори
ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ДПС преди 9 години
..НАПУК НА ЦЕЛАТА РУСОФИЛСКА ***!ТИЯ ПОНЕ СИ ПЛАЩАТ ЗА ВСИЧКО И НЕМА ДА СЪМ КАПО НА ИЗБОРИТЕ!НЕМА САМО ВОЛЕН ИБРИКА ДА ГУШКА РУШВЕТИ ОТ ПУТИН И ДА ГИ ХАРЧИ У ПАРИЖ ...А ,, НИЕ ДА ДУХАМЕ СУПАТА!ДОЙДАТ ЛИ ПАК НА ВЛАСТ--ПАК ШЕ ОБЕРАТ НЕКОЯ БАНКА!Айде у левооооооооооо....
21
1
 
2
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
Това,че български военни ще вземат участие във военното учение в Украйна,където се води война, няма никакво значение и никаква връзка с предстоящите избори!
20
2
 
8
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Резултатите от изборите ги знаем. Те станаха ясни още след престоя на Бойко Борисов във Вашингтон.После дойдоха трима американски сенатори и ДПС обърнаха плочата, а Орешарски подаде оставка.Какви избори ? И на малките деца стана ясно, че България е колониална държава, чиято съдба се решава във Вашингтон, Брюксел и Тел Авив ... И Бог знае още къде, но НЕ и в София !Социологическите агенции само ни подготвят да приемем по-лесно "резултатите" от "изборите".Избор няма - всичко е лъжа и измама !
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде и тука пълно с проповедници да не гласуваме. А бе кутевчета забивате си пирони в червения ковчег с тази антибългарска пропаганда бе.стига сте баламосвали хората. Пак местан ли да разпределя порциите.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
200 000 купени гласа за ДПС ще променят изборите в полза на ДПС.
17
0
 
11
 
! Отговори
гадове преди 9 години
И децата знаят че на всички избори се купуват гласове от почти всички парии били на власт до сега,и телевизии със скрити камери правят предавания но институциите си затварят очичките.но като говори за телевизии струва ми се че за тия избори здраво и плащат крадливите парии само как се грижат и предавания правят и обясняват да не би някой неграмотен ром да не се обърка............:))))
16
3
 
3
 
! Отговори
ebb преди 9 години
аз мислим че 15/15 не е платена работа просто мая е пуснала на всички гласували с15/15
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нещастници то няма да има толкова гласували на тези избори какви 200 000 гласа

Спонсорирани публикации