ГЕРБ, БСП и ДПС - сигурни за НС, Бареков и Реформаторите - почти

56% от българите са с нагласа за коалиционно управление, сочи проучване на Галъп
Обновена: 30 сеп 2014 11:51 | 22 сеп 2014 13:29,
397
ГЕРБ, БСП и ДПС - сигурни за НС, Бареков и Реформаторите - почти
Снимка: Галъп Интернешънъл

ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни участници в Народното събрание. България без цензура, Реформаторският блок и Патриотичният фронт по всяка вероятност също ще влязат. Две партии - АБВ и "Атака", имат по-малки шансове да преминат бариерата. Това сочи изследване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл".

За ГЕРБ биха гласували 35,9%, за БСП - 18,3%, за ДПС - 14,2%, за България без цензура - 5,8%, за Реформаторския блок - 5,6 на сто, за Патриотичния фронт - 4,9%, за АБВ - 3,6%, за "Атака" - 3,4%.

Социолозите от Галъп очакват да гласуват около 3,4 милиона души.

Изследването е проведено между 12 и 18 септември чрез пряко интервю по домовете сред 1010 респонденти. Данните отразяват валидните към средата на септември електорални нагласи сред онези, за които може да се очаква, че със сигурност ще гласуват. До края на кампанията са възможни размествания, посочват от агенцията. Проучването е независимо от външно финансиране и е част от ежемесечната изследователска програма на агенцията.

Характерният за българското масово съзнание песимизъм за посоката на развитие на страната запазва високите си (макар и не пикови) стойности – 70%. Песимизмът доминира и по отношение на резултатите от изборите – 54% са на мнение, че те няма да променят нищо, 26% очакват подобрение, а 7%- влошаване.

Служебните министри закономерно още не се ползват с висока разпознаваемост. По-висока е тя при служебния премиер Георги Близнашки, който има доверието на 18% от запитаните. По правило сред политическите фигури недоверието превишава доверието, а с най-висок дял положителни оценки са личности, които не участват толкова пряко в ежедневния политически процес.

Доверието и недоверието в служебното правителство са сходни с тези към кабинета "Орешарски" в последния му месец. 15% от избирателите декларират доверие в кабинета, а 70% не му се доверяват.

Мнозинството респонденти считат този кабинет за зависим от ГЕРБ, това се предава и по линия на президента Плевнелиев, когото 54% определят също като зависим в действията. На противоположното мнение тук са привържениците на ГЕРБ. Мнозинство респонденти споделят също така мнението, че служебното правителство трябва да потърси отговорност от правителството на Пламен Орешарски. Тук пък изключение правят привържениците на БСП.

Масовите очаквания на обществото са за победа на ГЕРБ на изборите. Отчетливо (и трайно в последните месеци) мнозинство от 59% обаче е на мнение, че не би било добре за страната Бойко Борисов да бъде премиер. На обратното мнение са 24%.

Доминират нагласите за коалиционен формат на управление – 56%, като за еднопартиен кабинет се обявяват 12%. Нагласите за коалиционно управление доминират включително и сред привържениците на ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
0
 
0
 
! Отговори
FAKT преди 9 години
Комунистите нищо ново не научават и нищо старо не забравят, независимо дали се обявяват за "европейско развитие на България" или за "16-та република на СССР". # Дерзайте, другари, до пълна победа на здравите сили, тъй като здравият разум отдавна си е хванал самолета . . .
263
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Да гласувам за Винкела ,дето през 80-те го хванаха да изнася прицеп с винкели от ДЕБЕЛТ и понеже тогава се казваше Балевски и е от родата на члена на ЦК на БКП, Балевски ,командващ Пловдивско се размина само със шушу - мушу с ДС. Да гласувам за бивши ченгетата и доносници от ДС и бивши комунисти , мерси . За *** дето на предните избори ще поздравява комунистите от Герб и лично другаря Борисов- най-младият син НА Партията -НИКОГА . За доносника Каракачанов-Николай- АБСУРД !
262
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АТАКА 36%ГЕРБ 3%
261
1
 
5
 
! Отговори
Миро преди 9 години
Бареков е най-големият измамник.Неговата партия се управлява задкулисно от Д.Пеевски и от ДПС. Този човек освен некадърен журналист е и още по - некадърен политик. Бареков неможе да управлява страната ни !!! Той няма капка морал и представа от политика.
260
0
 
0
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Требе претрешанье на политическите керемиди! Азис ви е цар, Доган премиер, или АРЕ НЕ!
259
0
 
0
 
! Отговори
асен преди 9 години
о изборите бяха на 20 септември, ГЕРБ биха получили 36.5% от гласовете на категорично решилите да гласуват българи, БСП биха получили 20.2%, ДПС 11.9%, а РБ 7.3%. Това показват резултатите от национално представително проучване на електоралните нагласи, проведено в периода 15-19 септември на Екзакта Рисърч Груп.
258
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Коалицията БСП-ДПС-ББЦ ще бъде съкрушена на тези избори.
257
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако не искате след две-три години първа партия да бъде ДПС - гласувайте с бюлетина номер 24 - ПФ
256
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
две агенции последователон дават 15 процента за турците и една -14 процента, хора гласувайте за партиотичния фронот за да се избавим от тези ***. С тяхна помощ законодателството ще бъде пломенено.
255
5
 
6
 
! Отговори
robinbulgaria преди 9 години
ГЛАСУВАЙ ЗА ГЕРБ - ПОЛУЧАВАШ : ТОК - 50 СТ ЦИГАРИ - 10 ЛВ ХЛЯБ - 2 ЛВ ВОДА - 5 ЛВРАКИЯ - 20 ЛВ МЕСО - КАКВО Е ТОВА ? ПЕНСИИ - 50 ЛВ МИН ЗАПЛАТА - 100 ЛВ ИЗПЛАЩАНЕТО ИМ СЛЕД 5 ГОДИНИ ФАШИЗЪМ ГРАЖДАНСКА ВОйНА КОйТО НЕ ГЛАСУВА ЗА ГЕРБ - В ГАЗОВАТА КАМЕРА ОРГАНИТЕ МУ ЗАМИНАВАТ НА ЗАПАД, А ТОЙ ***
254
0
 
1
 
! Отговори
гласоподавате-ли преди 9 години
а, а и още малко да се напътат и ще ни покажат поименно кой за гого ще гласува,те тогава ще разберем Ние народа кво знчи демократични избори, не са решили не са го направили
253
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хаха, пак обичайните заподозрени ще са в НС, а би трябвало тези 3 групировки да бъдат забранени!
252
2
 
6
 
! Отговори
КАЛЪП преди 9 години
Калъп Интърнэшенел па са едни познавачи, remove-remove...Избори за европейски парламент 26.V.2014Врачуване на Калъп, 15.V.2014 / резултати от ЦИК:ГЕРБ ..... 18,3% / 30,40%БСП ..... 18,3% / 18,94%ДПС ..... 7,1% / 17,26%Атака ..... 2,5% / 2,96%РБ ..... 3,8% / 6,45%ББЦ ..... 7,2% / 10,66%НФСБ ..... 1,4% / 3,05%АБВ ..... 3,5% / 4,02%
251
6
 
9
 
! Отговори
ДОЛУ МУТРИТЕ ГЕРБ преди 9 години
Реваншизъм, полицейщина, злоба, тормоз на хората, подслушване, диктатура. Но не забравяйте, че дори временно да се докопате до кокала, народът няма да ви остави. България ви мрази и хората ще ви изхвърлят след няколко месеца през януари на масови протести. Тогава февруарските протести през 2013 ще ви се сторят пролетен бриз. Всеки ще отговаря за престъпленията си и нищо не е забравено.
250
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки глас за Патриотичния Фронт, ако не искате турците да управляват повече!БСП винаги са били в съглашение с тях, т.нар. Реформаторски блок си има турска партия, Атака крепеше правителството на турците, Гоце бе избран два пъти с помощта им, а Борисов ще се съобразява с единствените, с които ще може да управлява - ПФ, та ще се откаже бързо от глупостите за 10 зам.министри-мюсюлмани. Хора, бъдете прагматични и бъдете патриоти!!
249
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 300:просто не ме е страх да имам лично мнение.Не нося дрехи,които не ми отиват и не ми харесват само ,защото другите го правят,не прося внимание от популярните,мога да си оцапам ръцете с непривлекателен труд и наистина не ми пука за твоето мнение.
248
3
 
11
 
! Отговори
ПЛАТЕНО ПРОМИВАНЕ преди 9 години
ВСИЧКИ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ АГЕНЦИИ РАБОТЯТ ЗА ПАРИ И ПРОУЧВАНИЯТА ИМ СЕ ПОРЪЧВАТ ОТ ПАРТИИТЕ!!!!ГЕРБ ПЛАЩА НАЙ-МНОГО С ПАРИТЕ ОТ ДЪРЖАВНАТА СУБСИДИЯ!!! АКО НЯМА ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ ЗА ТЯХ НЯМА ДА ПЛАЩАТ :D
247
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 297За да твърдиж това и ти си един от тях демек.
246
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Момент само,че .......
245
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който го е страх да прави избор ,цял живот ще живее според избора на другите.

Спонсорирани публикации