ДПС не участва в пазарлъци за следващо управление

Местан: Кампанията е тиха, защото няма нови послания и нови играчи
Обновена: 1 окт 2014 09:49 | 1 окт 2014 09:48, Камелия Цветанова
90
ДПС не участва в пазарлъци за следващо управление
Снимка: Булфото, архив

Лидерът на ДПС Лютви Местан категорично отрече движението да участва в каквито и да е договорки за следващото управление.

Още по темата
"Тази кампания прави впечатление, че е тиха, но ако е спазарена, то ние не участваме в този пазарлък, защото аз не съм имал разговори с нито един от политическите лидери", категорично заяви той по Нова телевизия.

Според него вероятно във вялата кампания може и да се види позитивен знак, че политиците са стигнали до извода за необходимостта от стабилност.

"Но може би истината, е че няма нови послания и нови играчи", коментира Местан и направи уговорката, че ДПС прави известно изключение заради тезата си за необходимостта от плавен преход за постигане на политическа стабилност, което е изключително отговорно послание.

Според него ДПС може и да остане в опозиция, дори и да бъде поканено да участва в следващото управление и да даде 300 дни толеранс на правителството.

Той припомни, че движението вече се отказа от подкрепата си за правителството на Пламен Орешарски и така се стигна до предсрочни избори.

"Не е никак лесно да се откажеш от власт и това е проява на тежка отговорност", отсече той.

По думите му тезата на ДПС е, че България има нужда от стабилно управление с евроатлантически профил.

"Следващото правителство трябва да има ясна евроатлантическа програма. В този профил не могат да се поставят националистическите партии, които поставят под съмнение нуждите от бази на НАТО в страната. Ако има сбор от партии и в тях влязат и крайнонационалистически формациии, ДПС ще се откаже да участва в такъв формат, дори може да бъде поставено под съмнение даването на 100 дни толеранс", предупреди той.

Ако всички партии се обединят, ДПС може да бъде изолирано от управлението на страната, смята той.

Според него без ДПС може и да се образува аритметическо мнозинство за подкрепа на правителството, но без движението няма да може да се формира стабилно и ценностно мнозинство, което да реабилитира статута на страната като пълноправен член на ЕС и НАТО особено пред новите етноетнически предизвикателства, пред които се изправя светът.

Лютви Местан призна, че на предстоящите избори очаква близо 25% повече гласа в сравнение с последния вот.

Това според него се дължи на политическото послание на движението и отговорностите, което поема.

 "Очаквам подкрепа не само от традиционните избиратели на ДПС, но и в нетрадиционни за ДПС райони, в това число все повече етнически българи и роми, защото ние представяме класически пример за това, че интеграцията в обществото е отговорност и на партиите", обясни Местан.

Той добави, че движението има претенции да е единствената партия, която има роми водачи на листи.

"Освен това поставихме ромската проблематика на малцинствата в центъра на политиката още по време на кампанията за евродепутати. В центъра на предизборния клип бяха не благоустроените квартали, а малцинствените, защото те също трябва да имат европейски вид. Митологемата, че ДПС е етническа партия не стъпва на реални факти, освен че ние продължаваме да имаме подкрепата на хората от малцинствата", заяви той.

Местан отново отрече, че ДПС разчита на гласовете на българите, които живеят в Турция, както и че по време на избори в Кърджали пристигат автобуси с избиратели от съседната страна.

"Всеки ден пристигат по 14 до 20 автобуса от Турция. В Турция живеят не по своя воля няколкостотин  хиляди български граждани, те са прогонени и са изселници и в Кърджали няма нито едно семейство, което да не е разделено. Този пътникопоток е естествен, но това заснето на изборите се приема за изборен туризъм", мотивира се Местан и призна все пак, че за ДПС е важен всеки глас не само от България, Турция, но и от Западна Европа и САЩ.

Според него на евроизборите е доказано, че твърдението за изборен туризъм е мит, защото тогава нямало нито един глас от Турция, а въпреки това ДПС без малко да стане втора политическа сила.
 
Той призова политиците от другите партии да се преборят за гласовете на избирателите в Кърджали и да не обвиняват ДПС за "собствената си непригодност".

Местан отрече и по време на срещата му с турския президент Реджеп Ердоган да е ставало дума за подкрепа на ДПС от Турция.

"Срещата е пример за партийна дипломация и основният знак от нея е цивилизационен. България и Турция като членки на НАТО имат огромна роля, когато се случват такива неща в региона като в Украйна и Ирак", обясни той.

Относно готвения от ДПС проектозакон за КТБ лидерът на партията разясни, че е чул критиките на
анализаторите, които упрекнаха основните политически сили, че нямат ясен отговор по казуса.

Той увери, че законопроектът ще бъде внесен още в първия работен ден на новия парламент.

"Не приемам упреците, че така нарушаваме основополагащ принцип свързан с банковата дейност. Трябва да стигнем до пълната истина за КТБ и политическите обвързаности, но с фактите, а не с митологемите. Всеки, който има нужда от истината, е добре да подкрепи разкриването на банковата тайна и да се проведе финансово разследване, защото с тази банка се свързва значим публичен интерес и когато се разкрие пълната истина, ще стане ясно върху кого тегне сянката на КТБ. Това е търсене на прозрачност, да се възстанови доверието и на българското общество, че партиите могат да предлагат адекватни отношения", каза Местан.

Лидерът на ДПС разкри, че живее на месец с 2000- 2500 лева, а дрехите, с които е облечем по време на интервюто, струват 1200 лева.

"Не карам кола, откакто съм със сериозна охрана, която ползвам по решение на НСО и не знам защо, това е класифицирана информация, подчинявам се на правилата, наложени по закон", продължи той.

Относно лъжите, той сподели, че периодично лъже семейството си, като измисля нови дати, след които да им отделя повече време.

Местан определи лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като "самобитен", лидера на БСП Михаил Миков като "уравновесен председател на НС", на Реформаторския блок Радан Кънев като "назидателен", на ББЦ Николай Бареков като "амбициозен, мераклия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
masterblaster преди 9 години
Тоя пък се държи така сякаш някой го иска
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боко +МестанБустан гласувайте за Герб
60
1
 
2
 
! Отговори
иванов преди 9 години
БСП+ГЕРБ+ДПС=ДС
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че за какво да участват? Има магистрали по които с цели кервани пътуват от Германия за Турция, докато старците заради дупки по селските пътища умират без Бърза помощ. У нас фереджетата раждат по 5, а българките по 1 над 30г. Защо им е пазарлък, те вече ви контролират! Сега и Южен поток ще мине през Турция и вече ще сте отново под Турско робство, с английски и американски пушки, които нежно ще наричате НАТО. Прав е, не се пазари, ТОЙ ВЕЧЕ ВИ Е ГОСПОДАР! А за вас-терминал 2 и ОТНОВО РОБСТВО!
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
отдовна кафенцето е изпито :-
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хич на не участва.много важно
56
3
 
7
 
! Отговори
Рязан преди 9 години
Драги Булгари, ДПС не е във власта само когато не го поиска.В България не са малко Турците и хората мюсюлмани а единствен техен представител е Турската партия ДПС.Единственно тя им дава някакъв шанс за издигане във йерархията, така че какво ви е чудно че хората гласували за нея. Тази партия със всеки нов избор си увеличава процентите, може да го проверите, което може да означава само едно, че хора от Турски и мюсюлмански произход се увеличават.Ще се изненадате от предстоящите изборини резултати
55
1
 
3
 
! Отговори
Илиян преди 9 години
"ДПС не участва в пазарлъци за следващо управление"... нещо май се оплаква..
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и аз бих живял с 2500 *** месец ама нямааааа кинтииии
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
купуват яко гласове за това са силни, но им позволиха да го правят. Позволиха има още в самото начало партии като БСП и разни други ***
52
5
 
7
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Ако все още са останали ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ,те ще гласуват за АТАКА !
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Волен Сидеров взе микрофона и каза, че не искат да се бият с полицията. След това той призова протестът да се насочи към централата на ЧЕЗ. В момента протестиращите вървят по улиците и към тях се присъединават много хора. Множеството скандира МАФИЯ.
50
3
 
10
 
! Отговори
akud преди 9 години
Мога да се обзаложа с цяла България . че ако излезнат всички Българи писимисти да гласуват за една две Български партии ДПС няма дамогат и парламентарна група да сформират....
49
2
 
11
 
! Отговори
КРАДЛИВЦИ ОТ БОСТАН преди 9 години
ДПС НЯМА ДА УЧАСТВА В ПАЗАРЛЪЦИ ЗА СЛЕДВАЩОТО УПРАВЛЕНИЕ,ЗАЩОТО ПАЗАРЛЪКЪТ ВЕЧЕ Е НАПРАВЕН МЕЖДУ ЛЮТВИТО И БОКО И С КАФЕТО В КЪРДЖАЛИ БЕШЕ ОФИЦИАЛНО ОПОВЕСТЕН.ЛЮТВИТО Е СТАНАЛ ТОЛКОВА НАГЪЛ, ЧЕ В СКОРО ВРЕМЕ ЩЕ НАДМИНЕ И ОРТАКА СИ.ТИЯ ДВАМАТА ПРАВЯТ ЕДИН ИЗНАЧАЛНО ОПОРОЧЕН СЪЮЗ,С ЕДНИЧКАТА ЦЕЛ МУТРАТА ДА СЕ ВЪРНЕ НА ВЛАСТ.СЕЛСКАТА МОМА ДПС БЕШЕ НАСИЛЕНА ГЕРБ.НО КАКТО КАЗВА ЕДНА ИЗВЕСТНА ТУРСКА ПОГОВОРКА: "ЗОРЛЕМ ГЮЗЕЛИК ОЛМАЗ- ОЛСАДА ЯШЪКМАЗ"/НАСИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА, А И ДА СТАВА НЕ БИВА/
48
2
 
13
 
! Отговори
Няма и как преди 9 години
Че как ще участва в пазарлъци, като договорът отдавна е сключен, подписан, заверен и прилично полят.
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бой между полиция и протестиращи от Атака се заформи преди минути пред централата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в центъра на София. Митинг, начело с Волен Сидеров, крещи Мафия срещу шефовете на регулатора. В един момент бивши депутати от Атака се опитаха да влязат в сградата. но бяха спрени от полицията. ДКЕВР се охранява от десетки униформени.
46
1
 
12
 
! Отговори
Боци преди 9 години
ДПС да участват в разчистването на мините в Ирак.
45
1
 
10
 
! Отговори
Хари преди 9 години
ДПС не трябва изобщо да участва на избори.
44
4
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До до 47Без да съм симпатизант на въпросните - Божидар Димитров и ВМРО. По Волен не плюя - човекът си прави кариерата. Просто се опитвам аргументирано да представя позицията си. Според мен е крайно време да спре родният избирател да се връзва на явни популизми и да започне да мисли. Във фейса напр. цитират разни измислени теории на конспирациите и т.н. простотии. А за темата - просто погледнах форума отдолу, статията честно не съм я чел. За ДПС смятам всички сме на едно мнение.
43
0
 
2
 
! Отговори
Ортак Коалиционоглу преди 9 години
...иска пак да го търка на Съветиевич на розова прашка....

Спонсорирани публикации