ГЕРБ поведе с 15% пред БСП, три партии са на границата

Алфа рисърч: Патриотичният фронт, АБВ и "Атака" са близо до 4%
Обновена: 1 окт 2014 20:20 | 1 окт 2014 17:56,
344
ГЕРБ поведе с 15% пред БСП, три партии са на границата
Снимка: Алфа Рисърч

Голямата интрига на изборите ще е дали партиите, които са около 4-процентната бариера, ще влязат в парламента. Това анализират социолозите от „Алфа рисърч“ в последното си социологическо проучване. То е правено между 28 и 30 септември със собствени средства.

Още по темата
Според данните около границата за влизане в парламента са Патриотичният фронт, АБВ и „Атака“. Като сигурни участници в следващото Народно събрание „Алфа рисърч“ определя ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и ББЦ.

Данните от проучването запазват съотношението между основните играчи. ГЕРБ вече водят значително пред БСП с около 15%. Според изследването партията на Борисов ще вземе 34,1%  а БСП 19,1% . Анализът на социолозите показва, че ГЕРБ не увеличават подкрепата си, но при БСП се забелязва лек спад. Червената партия запазва подкрепата на традиционните си по-възрастни избиратели, но част от средното и по-младото поколение се преориентира към АБВ на Първанов и Движение 21 на Татяна Дончева, смятат от „Алфа Рисърч“.

ДПС запазват третата си позиция с около 12 процента. Резултатът им обаче може да нарасне заради вота от чужбина, който социолозите не проучват.

Реформаторският блок и „България без цензура“ делят равен резултат от по 6 на сто, показват данните на агенцията. Според анализа на „Алфа Рисърч“ Реформаторите са влезли със силен старт в кампанията, но не са успели да го трансформират в по-силна вълна. ББЦ пък се връщали в играта след спада в подкрепата за тях след евровота.

Колко и кои ще са другите партии, които ще минат 4-процентната бариера, е трудно да се прогнозира, защото разликите между тях са в границите на статистическата грешка, се казва в проучването. Според данните и Патриотичен фронт, и Атака, и АБВ бележат забележим ръст в хода на кампанията и са близо до прага за влизане в парламента.

Най-близо до успеха е Патриотичният фронт, който в момента мобилизира 4,5%. Седмица преди вота “Атака“ и АБВ остават с малко под 4-процентната бариера. При тях обаче се отчита тенденция към ръст. „Вотът и за двете формации е неустойчив  и се влияе от ситуацията и региона, поради което шансовете им за влизане в парламента се оценяват като по-слаби, но не и изключени“, анализират от „Алфа Рисърч“.

Според социолозите при такова разпределение на подкрепата ГЕРБ би имал около 98-100 депутати, БСП – 53-55, ДПС – 44-46, РБ и ББЦ – по 16-18 всяка. Шестата партия, към момента, Патриотичният фронт – 12 народни представители.

Според данните на социолозите на вота в неделя ще гласуват между 3,2 и 3,3 млн. души, което ще е по-малко от избирателите в предсрочния вот през 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
1
 
! Отговори
гласувам за путин преди 9 години
да със стари ****и нов бърдак !!!гласувайте даже с невалидна бюлетина , защото ако не гласувате само увеличавате процентите на влизащите в парламента партии проста математика гласували 30% = 100%КОЙТО НЕ СИ ПУСНЕ ГЛАСА ГЛАСУВА ЗА ВСИЧКИ ТИКВИ В ПОЛИТИКАТА < ГЛАСУВА ЗА СТАТУКВОТО>
203
0
 
3
 
! Отговори
reostat преди 9 години
НЕ НЕ НЕ НЕ НЕ НЕ и НЕ на ГЕРБ БСП ДПС
202
0
 
0
 
! Отговори
globaln234 преди 9 години
Наистина ли, да не сте яли от бонбочетата на ГЕРБ
201
1
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
*** народ слаба държава !ДПС-то пак ще управлява.ГЛАСУВАЙТЕ! Нищо няма да стане по-добро ако не гласувате и бъдещето на народа и държавата се определя от гласове купени за две кюфтета и шише ракия !
200
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АНТОНИЙ ГЪЛЪБОВ - Политиците нямат какво да кажат на избирателите.Европейския бизнесмен който съсипа завода и работниците си по "евроразвитието"...КОГА В ДЪРЖАВЕН ЗАВОД ЗА УТИЛИЗАЦИЯ НА БОЕПРИПАСИ Е ИМАЛО ТАКИВА ИНЦИДЕНТИ, А тука икономиите и експлоатацията съсипаха държавата.
199
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПОРЪЧКОВО ИЗПЪЛНЕНИЕ СРЕЩУ абв И аТАКА.
198
4
 
2
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Съгласен съм с Вас, Иво. Надявам се, че ще се създаде една такава коалиция с общите усилия на заинтересованите.
197
11
 
11
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Ненормалниците гласуващи за батака по-добре да се ориентират към патриотичния фронт. Валери Симеонов гледа с бистър поглед за разлика от лилипута Болен. А иначе една коалиция Герб-РБ-ПФ може да поправи много от вредите на нещастниците от БСП, ДПС и Батака.
196
1
 
2
 
! Отговори
ОЛЕЛЕ преди 9 години
В една друга статия преди малко ББ казва, че ако има под 100 депутати и не може да състави правителство няма да управлява. Ако това е вярно и някой не е поръчал на АЛфа рисърч да изкара такива резултати значи наистина си заслужаваме да ни управляват подобни хора.
195
4
 
8
 
! Отговори
сократ преди 9 години
Мили хора,наистина ли този народ е изпаднал в най-страшното психологическо състояние,а то в психологията се нарича ДЕПРЕСИЯ.Имам усещането, че това момче с името Бойко Борисов се е превъплатил както едно време в човека Кашпировски и си мисли че има сатанински способности и може да въздейства на всяка психика.Имаме възможност да докажем дали сме от стационара в Карлуково и ако е така 100% нека си осигурим 100% вечен покой и да не мърсим земята на Аспарух,Семион Велики и на БОТЕВ и ЛЕВСКИ.
194
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам откъде ги изчислиха тези 15 % преднина на ГЕРБ, явно добре са си платили. До неделя може да станат и повече. Мисля, че на хората вече им е ясно, че дори и да гласуват, изхода от изборите вече е ясен. Пак ще ги манипулират и ще си поиграят със съдбата ни.
193
0
 
0
 
! Отговори
до 250 сократ преди 9 години
Натиснах минус без да съм прочела цялата статия.Сега е 3 да се брои за 2.Напълно съмсъгласна с теб.
192
4
 
13
 
! Отговори
социологическо проуч преди 9 години
Процентът гласове за ГЕРБ-процентът опросточаване на нацията
191
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много червени *** пак са наизскачали днес тука. Като голи охлюви лазят и оставят мазни следи. Който се докосне до тези следи умира или седи гладен заедно със семейството си. Който иска да мре отровен в ужасни мъки и без лекарства и ток нека гласува за БСП. Няма гаранция, че при другите ще е добре, но с БСП ВСИЧКИ ВИНАГИ СМЕ ЗЛЕ!
190
20
 
16
 
! Отговори
сократ преди 9 години
Не моля ,а настоявам да се гласува 100% за ГЕРБ,а това ще гарантира 100% да се отървем от този ужасен начин на живот.ГЕРБ е 100% гаранция,че няма да има жал към никой и на всеки от нас безплатно ще ни осигури безкрайна почивка в общ масов ГРОБ.Гласувайте братя и сестри за да получите 100% вечен покой.Само БОГЪТ БОЙКО,той има смелост ,а и е доказал,че е истински палач и слуга на Сатаната наричан още АМЕРИКА.Гласувай за да получиш вечен покой , лежейки по гръб.
189
0
 
0
 
! Отговори
grob преди 9 години
taka taka otnovo da doidat da vi * oprostachen narod kakvo da se ochakva ...... i taka do obed she sme v es a sled obed shte sme v evraziiskia sayz kakvo da ochakvame ot boko tikvata a da ni e chestito
188
4
 
15
 
! Отговори
Do 209 преди 9 години
преди 9 часаВсеки, който милее за България, да гласува!------------------------Напротив , господине! Заблуда е това, че гласоподавателите определят резултата! Каквото и да правим, накрая всички познати и провалени мутри влизат в парламента - едни като управляеащи, други като опозиция. И разиграват своя фарсов спектакъл до следващите избори. Но те всички са ЕДНИ И СЪЩИ И ИГРАЯТ В ЕДИН ОТОТБОР, не сте ли го проумели?! Мафия! А с гласовете си, независимо за кого, ние само узаконяваме мафията
187
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не гласувайте за мастодонтите. Изберете си по-малка партия, наказателен вот за Герб, БСП и ДПС .
186
11
 
12
 
! Отговори
гербераст преди 9 години
Гербераст да се наричам,първа радост е за мене!
185
0
 
10
 
! Отговори
до мнение преди 9 години
Вижте госпожо ) истината е , че след тази банда остава само опустшение ,тя е доста перфидна и унищожава нацията , относно ,,калинките,, - пеевски и доктор доган са нагледен пример и самия ръководител на Пес ,,специалист по савецки униформи,,

Спонсорирани публикации