Борисов с план Б: Предлагам кабинет и който иска, да подкрепя

"Реформаторите искат от мен да стана Ратко Младич"
Обновена: 16 окт 2014 14:27 | 16 окт 2014 10:22,
236
Борисов с план Б: Предлагам кабинет и който иска, да подкрепя
Снимка: архив БТА

Бойко Борисов лансира нов вариант за съставяне на правителство. Пред вестник „Преса“ той обяви, че ако ГЕРБ не се разберат с Реформаторите, за да няма нови избори, може да предложи правителство, което да бъде подкрепено от който иска. Борисов обяви и че в понеделник ще свика целия актив на партията, за да се вземе решение как да се постъпи.

Още по темата
Късно снощи ГЕРБ обяви след дълги разговори с Реформаторите, че Блокът не е надежден партньор и повече няма да преговарят с него. Хората на Борисов обявиха, че съюзът няма легитимен лидер, не е ясно колко са партиите в него и как се взимат решенията. Реформаторите обаче потвърдиха желанието си за продължаване на преговори. Затова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов снощи обяви в профила си във „Фейсбук“, че ще им даде още един шанс, макар да е разочарован от тях.

„Ще им дам възможност и ще направим още един кръг на преговори, но ако не настъпи промяна в поведението към в посока на стабилност и отговорност, отиваме на избори!“, обявява Борисов пред „Преса“ и допълва: „Другият вариант е да предложа в парламента правителство на ГЕРБ, пък който го подкрепи, подкрепи. Смятам, че достатъчно демократично и отговорно се отнасям в момента към този въпрос, който касае цялата държава“.

Лидерът на ГЕРБ допълва и че в понеделник ще свика съвещание на целия актив на ГЕРБ. „Изпълнителната комисия, депутатите, евродепутатите, кметовете, председателите на общинските съвети и областните лидери на партията. Ще ги информирам за преговорите и ще ги попитам как да продължим нататък. Искам да чуя мнението на партията. Тогава ще взема окончателно решение“, съобщава Борисов.

Той показва и колко е разочарован от Реформаторите. „Поставят условия, които биха предизвикали етническо напрежение в страната, което аз няма да допусна. Искат от мен да стана Ратко Младич! Това е крайно несериозно, да не кажа опасно. Няма да го направя! Всички видяхме какво се случи в Сърбия“, казва той.

В платформата си, с която влязоха на преговорите с ГЕРБ, Реформаторите записаха като едно от условията, по които искат съгласие за кабинет – противопоставяне на „всякакви прояви на националпопулизъм, ксенофобия, расизъм, религиозен фундаментализъм и нарушение на човешките права“.

Борисов обяви и че е разочарован от несериозното отношение на Реформаторите към преговорите. „Те говорят за мнозинство, а с техните гласове мнозинство няма. Искат реформа в съдебната система, но във вида, в който я предлагат, тя не може да се осъществи заради конституционното изискване за разделение на трите власти. По тази тема Конституционният съд се е произнесъл още по времето на Никoла Филчев“, казва той.

Лидерът на ГЕРБ критикува и неизясненото отношение на Реформаторите към бъдещия премиер. „До вчера говореха едно, днес се отмятат от думите си. Може ли да се вярва на такива хора?“, пита той. През август Блокът обяви, че не иска Борисов да е следващият премиер. В нощта на изборите лидерът на СДС Божидар Лукарски съобщи, че това е било предизборен трик, а преди дни шефът на ДСБ Радан Кънев призна, че ултиматумът е бил грешка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации