Нестабилно управление е по-лошо от нови избори

ИДП: При осем партии е невъзможен кабинет, който прави реформи
Обновена: 19 окт 2014 18:29 | 19 окт 2014 15:00, Камелия Цветанова
94
Нестабилно управление е по-лошо от нови избори
Снимка: Булфото, архив

Към момента, ако бъде съставено нестабилно управление, рискът пред България ще бъде по-голям, отколкото ако се отиде на нови предсрочни избори през януари-февруари 2015 г., показва анализ "България след предсрочните парламентарни избори" на Института по дясна политика, съобщи БТА.

Още по темата
Към съставяне на правителство трябва да се премине само при пълен консенсус върху приоритетите на бъдещото управление и осигурена стабилна парламентарна подкрепа, която да не включва партиите вляво и партиите, подкрепяли кабинета "Орешарски", смятат от Института.

Има заплаха един кабинет, направен в момента, да се превърне не в правителство на стабилността и реформите, а в правителство на безвремието и на компромиса, коментира Петър Николов, председател на Института.

Тома Биков отбеляза, че предсрочни избори през януари-февруари 2015 г. не са най-лошият сценарий, а най-лошият сценарий би бил правителство, което създава усещане, че може да падне всеки момент.

Според него не е вярна тезата, че резултатите от изборите ще се повторят. Анализът ни сочи, че от 44-то НС биха изпаднали поне три формации, коментира Биков.

Според него едни такива избори биха могли да стабилизират политическата обстановка и да консолидират двата блока - левия и десния.

При осемпартиен парламент управление, което извършва тежки реформи, е практически невъзможно, защото се изисква по-сериозна монолитност. Най-сериозното постижение на един такъв кабинет би бил да осигури политическа стабилност в рамките на мандата, коментира той.

Основният проблем в момента е невъзможността на парламента да произведе управление, посочи той и допълни, че това е вторият такъв парламент.

Въпросът с излъчването на управление става все по тежък и би могъл да има две решения - през избирателната система чрез засилване на мажоритарния елемент, а вторият, по-радикален - чрез дебат за промяна на Конституцията и преминаване от парламентарно към президентско управление, смята Биков. Той призова партиите да не създават свръхочаквания.

От Института призовават да не се прави правителство на всяка цена и да не се страхуваме от призрака на нови избори. Според анализаторите, ако се стигне до разпускане на парламента, преди това трябва да се приеме с политически консенсус актуализация на бюджета и да се направят промени в Изборния кодекс, като се замени сегашната система за разпределение на мандатите с метода Д`Онт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
ЧИСТач - КУРиер преди 9 години
Какви са па тия - откъде се пръкнаха , та взеха да дават и акъл ?!Червени маши некакви, и то на заплата - къде е у България десното , че да го изследваме ?Десното - лека му пръст , с главен погребален агент Мъвър Драгалевски .
56
0
 
2
 
! Отговори
Пимен преди 9 години
Празни приказки
55
2
 
0
 
! Отговори
Izbori преди 9 години
Да бе,да,нови избори през зимата ,в студа.Тогава няма да има и 40% избирателна активност.И кого ще избираме?Пак същите другари,щото други желаещи няма.Каквито и да са тези,да не се правят на интересни.Щом ние,обикновените хора можем да работим заедно и да си помагаме,макар че имаме различни политически пристрастия и различен произход,трябва и те да могат.
54
0
 
2
 
! Отговори
Аце верваш ли си преди 9 години
Я стига с тъпотиите !Нали знаеш : За милион нема закон - за кокошка нема прошка!
53
4
 
5
 
! Отговори
АЦЕТО преди 9 години
КОЙ ВИНАГИ ВИ Е ВИНОВЕН Ц Ц СВЛЯЗЛА В СИЛА ПРИСЪДА - ДЕПУТАТ С С СЛЕДСТВЕН ЕВРОДЕПУТАТ ББ ПРЕКРАТЕНИ РАЗСЛЕДВАНИЯ ПРЕМИЕР КАКВО ВИ ТРЯБВА ОЩЕ
52
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой ще каже ли какво се разбира под заклинанието "реформи"? Непрекъснатото вдигане на тока, реформа ли е? Вдигането на пенсионната възраст , реформа ли е? Приоритетното обгрижване на нарушители на границата ни, реформа ли е? Повсеместното забогатяване без търсене източниците на доход, реформа ли е? Обедняването, което не спира, реформа ли е? Защитата на едрия капитал и трохичките, подхвърляни като заплати, реформа ли е?
51
1
 
21
 
! Отговори
АК-47 преди 9 години
Сещате ли се какво е релолюционна ситуация?Когато политиците не могат да управляват, а народът иска промяна.Точно си е време да се чупят управнически кратуни.Но има една съществена подробност.Преобладава предателски манталитет и затова само ще се стои пред компюгрите и ще се мишкува.80% от хората са прости и се свиват като пръдня в ***, чакайки друг да свърши мръсната работа.
50
1
 
14
 
! Отговори
АК-47 преди 9 години
Ситуацията в абсурдната ни държава е патова.И на новите избори ще се явят същите ***.или, както и такива ***.или отново ще изберат както до сега.Прав е един от коментиращите тук.Да се изчистят всички досегашни политици, съдии и кметове.Ако може да се ликвидират.хахаИ да се изберат нови, разбиращи хора с морал.Ако все още са останали такива.
49
20
 
9
 
! Отговори
психолог преди 9 години
Червените *** много бързо заобичаха другия безродник Боленчо Сидероглу . Въобще се очертават три партии за които България нищо не значи . Това както знаете е последната тройна мафия- БСП-ДПС-Атака . Ето как всичко си идва на място. Както се казва маските паднаха и зад тях наднича Путин и Ердоган .
48
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как нестабилно управление?!... Вие луди ли сте. РБ взимат стратегическите Министерство на застрашените видове микроорганизми в акваторията на Черно море, Министерство на лунните затъмнения и Министерство на диалектите и наречията в българския език. Провеждат се жизненонеобходимите реформи и всичко е ток.
47
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Волен премиерВолен е велик!!............ибрик!
46
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В един момент си помислих, че съм във форума на ибрика сайдероф. Много батакисти тука, много нещо.
45
21
 
9
 
! Отговори
БЛЯДЬ РУБЛАДЖИЙСКА преди 9 години
А така, момчето ми, а така!! Да живее Русия!!..........Че и аз "да живя" покрай нея........Де на Варадеро, де в Париж........ А ти пиши, момчето ми. И продължавай да живееш.........в панелката..
44
0
 
13
 
! Отговори
Петракиев преди 9 години
Който иска намира начин,който не иска намира причини!
43
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименBALGARIA SAMO SRUSIA I S BOGA NAPRED
42
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ ще управлява , България ще е в Европа, а другите ще пикат газ и то СКЪПАТА от Расия
41
1
 
5
 
! Отговори
анониен преди 9 години
Сиреч заедно с РБ,иначе става лошо , много лошо,А....Иначе имотите на Симеон ,на кого....
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименZASHTO MI E BOKOHARAM I MISTER ZVAKI -DVAMATA SA UMORENI OT VLAST,SEGA SA UMORENI I NEKA SEGA SI POCIVAT,AKO PAK SA I SGRESHILI I V ZATVORA E ZA HORA.
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не могли да си одурдисат програмите. То *** им програмит са ни ясни от 25 години, с които ни докараха до клоаката на Европа и последната дупка на кавала и други отзад няма. Да се хващат да работят, ако не да си бият шута.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Избори до дупка е спасението пред некадърно скапано управление и да им пълним гушките на безхаберниците. Вместо за депутатски заплати-нови избори. Иначе ще ги влачим 2-3 години на гърба си.

Спонсорирани публикации