Преговорите продължават: ГЕРБ заложи на четири партии

Вторият тур на разговорите ще е с Реформаторите, БСП, Патриотите и АБВ
Обновена: 20 окт 2014 16:30 | 20 окт 2014 15:36, Камелия Цветанова
192
Преговорите продължават: ГЕРБ заложи на четири партии
Снимка: БТА

ГЕРБ продължава преговорите за съставяне на правителство през тази седмица с БСП, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Още по темата
Въпреки заявката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов той лично да участва във втория кръг от консултации, днес обяви, че на поредните срещи ще присъства само преговорният екип, а той ще се включи на по-късен етап, ако се стигне до разговор с лидерите.

„Решихме да проведем още едни консултации с четири партии през тази седмица. На първо място това са Реформаторите. Това са нашите партньори, независимо от проблемите, които има там“, заяви той след продължилото три часа разширеното заседание на новоизбраните депутати от ГЕРБ, местните лидери от цялата страна, евродепутатите, както и кметовете от партията.

Борисов анонсира, че ще ги събере отново следващия понеделник преди насроченото за 14 часа учредително събрание на 43-то Народно събрание.

„Така че дотогава поне за партията трябва да имаме изчистена концепция – дали ще предложа правителство на малцинство. Явно е, че само с ГЕРБ не може да стане, защото тогава само подкрепа на ДПС ще имаме, което е неприемливо“, заяви той.

Според него това, което повечето хора си мислят сега, е, че изборите са почти неизбежни, защото ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, това е правителство без принципи.

„За съжаление, такива като БСП, СДС, НДСВ заминаха в историята именно поради погазване на принципи. Държавата е важна, но тя може да бъде управлявана само от стабилно, принципно правителство, което може да взима решения. Ние гледаме много отговорно на това. Не е честно през няколко месеца на президента Плевнелиев да му се вменява в дълг да прави служебно правителство и заради това политическите партии сме длъжни да излезем от кризата и да намерим решение“, настоя лидерът на ГЕРБ.

Макар че след срещата с РБ миналата седмица екипът на ГЕРБ в лицето на Менда Стоянова, Цецка Цачева и Румяна Бъчварова обявиха, че обединението не им изглежда като стабилен партньор, Борисов днес коментира, че те явно са единни.

„Аз съм склонен да приема това, което заявяват Реформаторите, че така са се явили на избори и са достатъчно стабилни, те в публичното пространство са заявили какви са и това е сбор от партии, които са дясноцентриски“, мотивира се той.

Освен това според него в над 90% им съвпадат програмите.

„На тези преговорите нашият екип се справи много добре, но ще включим и експертни групи от по двама-трима по темите и да се подготви един документ за подписване на споразумение или изцяло да се отхвърли възможността за такова“, обясни още Борисов.

Той е готов да се включи в разговори след това, тогава, когато има подготвено коалиционно споразумение и има детайли по него или компромис, който преговорният екип не е готов или оторизиран да направи, стана ясно още от думите на Борисов.

Като пример той посочи данъците и енергетиката.

И по време на втория кръг от преговори няма да се говори за министерски кресла, а това ще стане на лидерска среща, когато ще се разпределят постове и за заместник-министри и областни управители.

„Крайният срок за съставяне на правителство ще дойде, след като президентът ни връчи мандат и имаме една седмица срок да съставим правителство“, заключи Борисов.

Според него няма дори теоретична възможност ДПС да стане партньор на ГЕРБ.

„Те имат време да си отчетат грешките, защото всички партии поставят като незаобиколим фактор кой, защо, как. Те трябва да направят ревизия на своята политика, за да станат приемливи за другите партии. Тяхната практика, която имат сега, е неприемлива и за БСП, и за нас. Те имат прекрасно време сега, както ние, когато бяхме в опозиция, да си почистят къщичката“, настоя още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
7
 
! Отговори
Гулит преди 9 години
Не преговорите, а цирка продължава.Боци мисли хората за балами, и че те не виждат какво става, даже и на него му нареждат, и може би всичко е договорено.Но от тази трънка заек няма да изскочи...Дори и да направят нещо като правителство, то ще бъде от ден до пладне и ще има скоро избори, от които доста партийки се страхуват, а ако легнат на Боци може и да тръгнат към НДСВ.
79
1
 
3
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Да не допуснем изтичане на българския управленчески елит! Станишефф се скри в Швейцария, Тиквата също обмислял такъв сценарий в случай че се усложнят нещицата в демокрацията, а средната управленческа каста е вече с единия крак на Запад. Трябва сега да ги убиваме, а не после да молим люксембургското еврейско правителство да ги депортира.
78
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко не трябва да е премиер повече никога. Това е псевдо спасител. Една програма за икономическо развитие на държавата няма, тръгнал да му управлява с новото ДПС и с псевдо патриотите.
77
1
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
ne komentiram
76
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нови избори! Никакви коалиции с червената мътилка от партийки като Деформаторите, ББЦ, Патриотичния фронт, които са същите пишман патриоти като бАтакистите!
75
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се заблуждавайте,че правителството тепърва ще се сформира. То отдавна е направено,а тези лелки са само за парлама.Предсказуемо хитър е г-н Борисов
74
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Представяте ли си Бойко и Първанов рамо до рамо, аз тази гледка не мога да си я представя, нов България всичко е възможно :)))) (Ммого различни типове са)
73
4
 
8
 
! Отговори
Бараката преди 9 години
eй вземете се в ръце и направете най после нещо за бедния и болен българин че вече не се търпи и по добре да играе майдана и да се мре!
72
1
 
13
 
! Отговори
Политически каквиди преди 9 години
За последния четвърт век политическите хамелеони унищожаваха систематично тази страна чрез метафорфозни коалиции, които я доведоха до нова национална катастрофа. В този момент, когато хората не гласуват доверие на никой от тези гноящи червеи (т.н. партии и коалиции), тези, които се клеха в смъртни врагове, се прегръщат и се съюзяват да ни довършат. Метаморфозите на власта за безгранични, само и само да се граби. Колко време й остана на тази нация, се чудя.
71
2
 
17
 
! Отговори
до Стамен преди 9 години
ГЕРБ+РБ+ПФ, но ГЕРБ няма да се съобрази с никого, ще има подкрепата на ДПС и ще си играе с тях,другите ще са фасада( те са слаби и не разбират играта)
70
10
 
4
 
! Отговори
до 123 преди 9 години
Приятелю, турците си работят здраво, много здраво! Това за мафии и такива неща са измислици,естествено всяко стадо си има и черните овце!Сериозните български бизнесмени, някои работят с ДПС, на тях им вярват, на тях им се доверяват!Виж ромите, виж протестите - ти ако си ром, освен на ДПС на кого можеш да се довериш - на никого! С бизнесмените е същото(всеки се опитва да ги одере! Справедливостта и баланса турците си ги имат в гените!
69
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предсказано е, че България ще отстъпи южна България на Турция, след което народът ще се вдигне на бунт, ще свали мафията и държавата ще се управлява от честни хора и ще просперира в икономически план. Дано наистина е вярно това предсказание за сваляне на мафията. Отдавна желая България да просперира, дори и с цената на това да загуби територия.
68
2
 
13
 
! Отговори
пипс преди 9 години
как не чухме една идея, програма, диалог, само напъни кой колко да вземе.. какви прости хора са се натикали там..
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само депесето щели да подкрепят кабинет на малцинството на Герб изотзад.Ми бягайте за вазелинче бре.
66
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цял ден ни облъчват по ТВ за мутрата-кмет на с.Галиче!А за мутрата-премиер що не говорите бе!
65
0
 
10
 
! Отговори
до 116 преди 9 години
Е и? Кой е виновен за това, м? И да работи НС и да не работи файда за държавата /е народът/ няма, даже в някои случаи по лошо става! Не се сещам от 25-т години насам някой от законотворците в парламента да е бил истински загррежен за държавата /народът/, пък и това че впоследствие ако е извън парламента и той че е от онези дет няма да получава, а ще плаща за нищоправене! Те и затуй парламента принципно е превърнат в далавернадииница!
64
7
 
3
 
! Отговори
БЛЯДЬ РУБЛАДЖИЙСКА преди 9 години
Wenseremos!!!!
63
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Току що чух по Нова колко пари ще вземат новите депутати , докато текат т.нар. преговори т.ест докато не работят - по 117 лева на ден ..... БЪЛГАРИОООООООООООООО
62
10
 
28
 
! Отговори
до 113 преди 9 години
Просто наблюдавай, гледай и се забавлявай със сеира и ще видиш как Тиквунии сам ще се довърши! пп. мисля, постя и Чакам - истинският Буда това умеел!
61
25
 
8
 
! Отговори
До 111 преди 9 години
Българин съмС едно съм съгласен ДПС няма как да бъде игнорирано по две основни причини : 1.Лукяновата конституция ,която "връзва" ръцете на изпълнителната власт 2. Негласуващите българиНадявам се наистина разумните изявления на Г-н Местан да са подкрепени и с мъдри делаНо вън от това смятам Бойко Борисов за подготвен и отговорен държавник!Ако активно не му се пречи ще изведе страната от кризата.Казах!

Спонсорирани публикации