Животът на кабинета ще е година и половина - две!

Експерт: Бъдещото мнозинство в парламента ще бъде крехко
21 окт 2014 13:33, Анисия Иванова
8
Животът на кабинета ще е година и половина - две!
Снимка: Bulgaria on Аir

Естественият възможен сценарии за кабинет, видим за всички, е ГЕРБ в комбинация с Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Това прогнозира пред Bulgaria on Аir политическият психолог доц. д-р Антоанета Христова, директор на Институт за изследване на населението и човека към БАН.

Тя е убедена, че бъдещото мнозинство в парламента ще бъде крехко и предпоставката да се мисли за кабинет е между година и половина и две, а амбицията за пълен мандат дори не е разумна. Причината е икономическата криза, която ще натовари държавата с още проблеми през зимата, обясни тя.

„Парламентарното мнозинство е разбито, хората не са намерили своя отговор за човека или политическата сила, която ще им реши проблемите. Колкото и да се говори за мита, че всички сме представени в парламента, това е точно обратното", смята доц. д-р Христова.

Нейната оценка е, че Реформаторският блок също реално не е сигурен за бъдещия кабинет. „Моето мнение е, че по-вероятно част от Реформаторския блок да се съгласи да влезе в коалиционна форма на управление с Патриотичния фронт, като това предполага евентуалното разцепление вдясно", смята тя.

Според психолога причината ГЕРБ да посочат БСП и АБВ като възможни политически партньори за втория кръг от преговори е, че могат да бъдат изговорени политики, по които да се намери консенсус за подкрепата им в парламента, но не и като възможност за съставяне на правителство.

Още по темата
Тя смята, че коалиция между БСП и ГЕРБ е нещо пагубно и е предпоставка за голям хаос, защото е малко вероятно да се справят в сложното комуникиране помежду си. "Ако такъв кабинет се случи, след тази година и половина ще има нужда от много твърда ръка в управлението", смята тя.

Събирането на двете партии е пагубно за тях и поради нуждата им от собствен образ, особено ГЕРБ, която все още се бори за своя идентичност, анализира тя. „За първи път на тези избори част от десницата започна да припознава ГЕРБ и ако те се влеят в подобно управление, това ще е самоубийствен акт за тях“, обясни доц. Христова.

Интересният субект в тези преговори е Патриотичният фронт – в него експертът вижда перспектива, защото те могат още повече да се настанят в нишата на патриотизма, която „Атака“ отчасти освободи.

Тя е категорична, че БСП и АБВ няма да се полакомят да влязат в управленската коалиция. "АБВ също се нуждае от идентичност и нямат интерес да се цепят от левите идеи, защото отивайки вдясно, избирателят ще се обърка“, анализира тя. Нормалното според нея при тях е да се прилепят към БСП.

Президентът в момента не е видим достатъчно, посочи Христова, анализирайки призива му вчера към партиите по-бързо да стигнат до компромис за кабинет.

Според нея той казва какво е правилно - че е разумно да има правителство, но леко подканва отстрани.

Целият разговор може да чуете на сайта на  Bulgaria on Аir

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
7
 
! Отговори
гласувал преди 9 години
Тази другарка да спре да се изявява с елементарните си анализи.Да си припомним,че тя беше кандидат за член на БКП(добре изтрито от CV)през 1989 г.Беше кандидат за евродепутат от РЗС-не я огря.Сега си търси политическа сила,та белким и тя се уреди нейде.Аман от такива специалисти.Чудя се на журналистите-като каните някого не проучвате ли какво му е миналото-май най-добре е да се забравя.
4
0
 
6
 
! Отговори
Фен на Бат салито преди 9 години
Никой не мисли, но най- печеливш ще е ДПС. Нарочно не впрегнаха всички да гласуват за тях, за да могат да достигнат този резултат. Сега, ако има избори, наистина ще вкарат 45, ако не и повече депутата. Тази партия е най- хитра, с най- добър бъдещ план за развитие. Срам за България, но факт. Оставете това правителство, ако ще и всички да са, но само ДПС да не е.
3
2
 
14
 
! Отговори
бай Курти преди 9 години
Антоанета,живота на тоя кабинет ще е до Майдана януари месец там сме!
2
4
 
2
 
! Отговори
Лала преди 9 години
Ще поживеем ще видим. Според мене ще изкара троен мандат!
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1. И това ти харесва ли?

Спонсорирани публикации