Местан от Кюстендил: Няма да оттегля Бат Сали!

Лидерът на ДПС уважава протестите, но няма да гази Конституцията
Обновена: 22 окт 2014 15:06 | 22 окт 2014 13:37,
152
Местан от Кюстендил: Няма да оттегля Бат Сали!
Снимка: архив Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви от Кюстендил, че няма да извади от парламента Александър Методиев, който стана известен с прякора си Бат Сали. Местан отиде лично в Кюстендил и така се отзова на поканата на кметовете на Кюстендил и Дупница за среща, на която да решат напрежението.

Още по темата
Десетки жители на двете общини протестират в продължение на повече от седмица заради избора на Бат Сали за депутат от района.

Методиев е от Самоков, но за тези избори ДПС реши да го позиционира като водач на листата си в Кюстендилско. Заради преразпределението на гласовете от чужбина той беше избран за депутат, макар за него реално да гласуваха малко над 800 души.

Това провокира недоволството на местните жители, които поискаха ЦИК да отмени избора на Методиев или ДПС да го оттегли от парламента.

Днес обаче лидерът на движението обяви категорично, че няма да направи това. Местан нарече порок методиката в Изборния кодекс за вторично преразпределение на мандатите. „Ще дадем своя принос за преодоляването на порока, но от мен не могат да се очакват противоконституционни действия като оттегляне на цели листи, защото броят на мандатите в Народното събрание се урежда в самата Конституция“, отбеляза лидерът на ДПС, цитиран от „Фокус“ след срещата си с кмета на Кюстендил Петър Паунов и на Дупница - Методи Чимев.

Местан обясни, че преразпределението на гласовете поражда аномалии, на които ДПС е било жертва още през 2013 година. Той припомни, че тогава партията му е получила само един мандат в Хасково, при положение че е имала хиляди гласове. В същото време във Видин само с 400 гласа отново е взела едно депутатско място.

Местан обясни, че не оспорва правото на никого да протестира, но припомни, че не ДПС е автор на Изборния кодекс. Той отказа да каже чия е идеята методиката за вторичното преразпределение на гласовете да бъде скрепена със закон от уважение към кюстендилските депутати.

Според кмета на Кюстендил Петър Паунов обаче Александър Методиев не трябва да положи клетва в първия ден на парламента. Той благодари на всички граждани за протестите и допълни, че ще настоява за незабавна промяна в изборното законодателство, за да има ясно представителство.

Лидерът на ДПС беше посрещнат в Кюстендил от няколко протестиращи. Един от тях беше вдигнал плакат: „Местан – Бат Сали ни тури, кюстендилския мир – взриви”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
1
 
! Отговори
... преди 9 години
След години виждам Азис кандидат за кмет на София от листата на ДПС.
105
4
 
2
 
! Отговори
Ali преди 9 години
Bat SALI e naroden predstavitel.
104
2
 
5
 
! Отговори
Ради Ковачев- Габро преди 9 години
хей, братя българи от всички партии и обединения! Обединете се вече, иначе ни чака ново 500 годишно !!
103
2
 
5
 
! Отговори
OPTIMIST преди 9 години
NAI HUBAVOTO NA TODOR SIVKOV BESE VASRODITELNIA PROZES -NO GO NAPRAVI KASNO TRIABVASE PO RANO I TRAINI RESENIA -NIKOGA VRASTANE-SEGA VISDAME KOLKO E BIL PRAV
102
1
 
0
 
! Отговори
Дупедат преди 9 години
Като направят новия изборен "Регион Чужбина", ще се кандидатирам за депутат от него.Знае се, че депутатите трябва да си обикалят изборните райони и да се срещат с избирателите.Е-е-е-х, ще си отпътувам тогава... ;)))
101
1
 
6
 
! Отговори
98 преди 9 години
ДПС КАТО ЧЕ ЛИ НЯМАТ СВОЙ ЕЛЕКТОРАТ ,ИМАТ КУПЕН
100
5
 
3
 
! Отговори
Възродителен Процес преди 9 години
А Папка Възродителен Процес кога ще влезе в съдъ в Страсбург , там е съдъ който може да каже истината
99
2
 
3
 
! Отговори
**************** преди 9 години
Кюстендил и Дупница не се намират в България , имат съвсем различно мислене като на Сърби примерно
98
2
 
5
 
! Отговори
Есхач преди 9 години
До eve1 Законът позволяващ това да се случи, е така нареченият,,Законът Фидосова,,приет в 41 то народно събрание от ГЕРБ. Сега се правят на ущипани моми и даже протестират,срущу закона приет от тяхната партия ГЕРБ.Спомням си че Сидеров предупреждавашеда това ,ама нали ние сме ,,умните и Ентилигентните,,а той ,,луд,,,кой да го чуе. Хак ни е два пъти! На каквото си постиламе, на това ще лежим,умните ,ентилигентните...
97
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че този на снимката си е Наглец , надали ще се изненада някой...
96
2
 
5
 
! Отговори
до Дедо поп преди 9 години
Не ми звучиш като Божи човек, а като агент на ДС на БКП
95
2
 
8
 
! Отговори
Дедо поп преди 9 години
Чеда мои, изборите минаха, вие гласувахте... е ,сега,, гледайте как турчин беснее над бащиното ви огнище,,. и това е било 500 години, а сега вече стават 25 и до 500 има още много да гласувате за тези.
94
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ ГЛАСУВАХ ЗА БАТ САЛИ! ПАК ЗА НЕГО ЩЕ ГЛАСУВАМ!ЗАЩОТО Е ПИЧ И ИСТИНСКИ ЧОВЕК! БРАВО БАТ САЛИ!
93
1
 
17
 
! Отговори
край преди 9 години
Властта в България е окупирана от мафиотски групировки които са уж партии. Имат всички белези на мафии - тартори, йерархия, престъпно финансиране, липса на идеология. Нямат членска маса и членски внос никой не плаща защото в тях няма нищо идеално. Забрана на партиите и ЧИСТО МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ.
92
1
 
8
 
! Отговори
край преди 9 години
Проблема не е Бат Сали. Проблема е че ни НАЗНАЧАВАТ ДЕПУТАТИТЕ. Гласуваме но не избираме. Мажоритарни избори в два тура и България ще бъде различна. За целта обаче хората трябва да разберат и после да наложат на партиите такива избори. До тогава ...
91
3
 
1
 
! Отговори
до хамериканеца преди 9 години
аз го изтрих,пробвам дали мога да трия коментари.инсталирах си супер яка програмка,значи работи
90
3
 
8
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Защо ми изтрихте мнението, турци?
89
6
 
10
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
Българин съм,християнин съм,ако се наложи ще умра за България но трябва да признаем,че в случая Местан си е напълно прав и няма нищо незаконно.Колкото до лидерите ако бях турчин щях с удоволствие да гласувам за Местан а сега като българин ми е много неприятно,че трябва да гласувам за Сидеров,Борисов,Станишев,Кънев и пр.Ето това ни е проблема-нямаме си достойни лидери.
88
7
 
2
 
! Отговори
до 86 преди 9 години
Заспивай с надежда събуди се отчаян.Няма как да се махне тази партия,трета сила е в политическия живот и има доста депутати българи в ДПС,е как тогава е турска.Твърдо заставаме зад ДПС,ще я защитаваме,както тя ни защитава.Свиквайте
87
2
 
3
 
! Отговори
до 94 преди 9 години
ако вярваш в това сигурно вярваш и в приказките

Спонсорирани публикации