Закон за КТБ ще освети сенките в банката, убеден е Цонев

"Целта на проекта е да покаже всички пари на държавниците в КТБ"
Обновена: 22 окт 2014 14:02 | 22 окт 2014 12:13,
46
Закон за КТБ ще освети сенките в банката, убеден е Цонев
Снимка: архив БТА

ДПС потвърди намерението си да внесе закон за КТБ в първите дни на 43-ия парламент. Пред БНТ единият от вносителите, депутатът Йордан Цонев, обяви, че ако проектът се приеме, ще започне процес на осветяване на сенките в банката.

Още по темата
„Вносителите нямаме амбиция да решим казуса КТБ, законът касае само публичност на процесите, които са ставали там“, каза още Цонев. Той обясни, че законът е написан по поръчка на лидера на ДПС Лютви Местан и е изработен от Цонев и колегата му Делян Пеевски.

Депутатът беше категоричен, че решенията за КТБ са в прерогативите на БНБ. Но ако се наложи преструктуриране на банката и търсене на начин за оздравяването й чрез държавна помощ, ще трябва законодателно решение, обясни Цонев.

Проектът, който предстои да бъде внесен, има за цел да покаже всички кредити и депозити на висшите държавни фигури у нас – политици, министри, кметове, магистрати и др. Освен това законът  ще извади и фирмите на политиците със сметки в КТБ, както и сметките и фирмите на членовете на техните семейства.

Втората страна на проектозакона е да се оповестят всички реални собственици на офшорни компании, които имат кредити и депозити, с които са извършвани финансови операции.

„Третата част от прозрачността предвижда, ако банката е в това състояние, което е в момента – под особен надзор – БНБ да сключи договор с фирма, която има международен опит в проследяването на финансовите потоци, в сделките с имущество и пари на вложителите, да защити обществения интерес и да направи това достояние на цялата общественост“, каза още Цонев. Той обясни, че интересът на вносителите не е да се покрият част от кредитите, а точно обратното - всички кредити, които са взети, да бъдат посочени и върнати до лев.

Проектът предвижда, ако банката бъде обявена в несъстоятелност, синдиците да сключат договор с международна фирма.

„Трябва да приемем този закон, да осветим всички тези неща, да наемем международна фирма, която се занимава с финансово разузнаване на частни финансови потоци, да видим какво е купувано с парите на вложителите, към какви офшорни или други фирми, и тогава ще започнат да се осветяват сенките в КТБ“, каза депутатът.

Цонев припомни, че подобен проект за закон беше внесен от него в последните дни на мандата на миналия парламент. Той обаче не беше приет, защото ГЕРБ и Атака излязоха от пленарната зала, а БСП гласува „против“ по процедурни причини. Депутатът обясни и че от изказванията на представители на основните партии в парламента останал с впечатление, че те биха подкрепили закона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
LUD FCB преди 9 години
bg parlament ste ima pravo samo sled obstonarodni bg referendumi da popravya i priema novi zakoni zanapred :))))))))na bat Sali zakonite ste stanat realnost v blizko badeste vreme samo ako gi e haresal bulgar naroda i gi e glasuval s bulgar referendum
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От къде накъде държавата ще плаща откраднатите пари ...щом знаят колко липсващата сума,се знае и кой е взел парите,какво чакат още институциите,е как тогава че има пари за здраве пенсии и заплати като сега ще ги дават на частна банка.кви са тия закони корумпирани ???
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ура!
36
1
 
5
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Няма по-голям абсурд - Пеевски да внася закон за КТБ. А ментата докога ще се разхожда на свобода?
35
1
 
4
 
! Отговори
Няма спасители преди 9 години
Най-стабилната банка , в най-стабилната държава се спасява най-дълго .
34
1
 
5
 
! Отговори
депозитар преди 9 години
да чакаме ли още?:-)
33
1
 
4
 
! Отговори
Пицар преди 9 години
"Негарантираните" направо са го отнесли гарантирано!
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо в законопроекта не е оправено противоречието, че ако са вложени пари в куха фирма, а тя е финансирала реална, то парите от реалната да се върнат в банката, а не в държавата?
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никъде по света, процеса по разследване на състоянието на дадена банка, не касае процеса по изплащане на гарантираните от държавата пари по влоговете! А тук непрекъснато ги обвързват.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако има нови избори, какво ще се случи с банката
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Законопроекта защо не включва процедура по изплащане на депозитите до 100к евро? Не искате ли да се зиплащат?
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВРЪЩАЙТЕ ГАРАНТИРАНИТЕ ДЕПОЗИТИ !
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоз г-н Цонев си спомням когато бях малак 14-15 годишен и баща ми държаха почивен комплекс много близко до Влас ..не искам да казвам името.. си спомням как идваше на масата при баща ми , главния прокурор на България тогава , Стойчков и други и му викаха - Крупието ! :) Този един измамник и некадърник ! Нали крупие? На мен ли да ми вкат крупие?! :)
26
1
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
Гарантираните пари кога ще ги връщат?
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До *** сложил МИНУС на Анонимен 21От това, че безработните хора имат много свободно време, НЕ следва, че всеки разполагащ с много свободно време е безработен :)))))))
24
2
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 9 години
Хора това алчно и тъпо крупие ни ограбва! На бунт!
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 24а на мен ще ми отговориш ли? - възможно ли е от продажба на имот да имаш над 10к лв, и "К'ВО П'РА'ЙМ Т'УГАВА" :)))))или новата партийна линия която не защитаваш, а тепърва провеждаш, не изисква такива разисквания :) ЗАЩОТО "СЕСТРА ТИ Е ***" ПО ПОДРАЗБИРАНЕ!!или чакай да се сетя вместо теб - например може да се конфискува всичко (разбирай над 10к лв) и всеки с над 10к лв , ще доказва че няма сестра ли :))))))))))))))))))
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До симпатяга до 18DA G-N BOGAT ,NO NIE GLASUVAME,A BEDNITE ZARVULI SA MNOGO POVECE OT KRADZITE V BALGARIA,KOIA PARTI SHTE BADE NA VLAST IA OPREDELIAT BEDNITE,DORI I SRESHTU 20-30 LV.NA IZBORITE.
21
1
 
8
 
! Отговори
симпатяга до 18 преди 9 години
и защо така реши? Моят месечен доход, изцяло на светло, е значително над посочените от теб 10х. лв. Постигнат с години труд, усъвършенстване, работа, упоритост и често безсънни нощи; никого не съм ощетил, напротив, допринасям (с доста повече платени данъци като сума) за обществото колкото 10-20 такива цървула като теб. Ти с това си мислене, си обречен да бъдеш беден.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 21Ти не се ли умори да натякваш под всяка новина, че негласувалите са мързеливци!От това, че мързеливите не гласуват, не следва, че негласувалите са мързеливи!Трудно ли ти става?

Спонсорирани публикации