Разпад на Македония би означавал дестабилизация на целия регион

Кючуков: Лавров оцвети проруски самата идея за подялба на Македония
Обновена: 23 май 2015 19:43 | 23 май 2015 16:16, Елка Василева
172
Разпад на Македония би означавал дестабилизация на целия регион
Снимка: Reuters

За българския национален интерес укрепването на държавността и политическата стабилност на Македония е от изключително значение. Разпад на Македония би означавал дестабилизация на целия регион. Това каза пред БНР дипломатът и бивш заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков, който е директор на Института за икономика и Международни отношения.

Той оцени изказването на руския външен министър Сергей Лавров, че се говори за подялба на Македония между България и Албания, като „неуместно“ от гледна точка на българо- руските отношения.

„Ако изказването на Лавров може да допринесе за някаква реална промяна в българското политическо говорене, мисля, че то до голяма степен ще намали именно този тип говорене в България – за подялба на Македония.  Колкото и странно и парадоксално да изглежда, то оцвети проруски самата идея за подялба на Македония, която за мен е абсолютно контрапродуктивна“, каза Кючуков.

Още по темата

Той смята, че е тъжно, когато външнополитическите реакции на България се определят като реакции на изказвания в Брюксел, Москва или Вашингтон, а не от националните интереси.

Изказването на Лавров е елемент от много по-дълбоки процеси в Европа, които имат отношение към темата „Балкани“ и към нарастването на напрежението между Русия и Европа, допълни той.

Според Кючуков в ЕС се наблюдават две линии на поведение – антируска (основно от съседките на Русия) и проевропейска (олицетворявана от средноевропейските страни и Южна Европа). Изказванията на президента и външния министър по-скоро ситуират България в антируската, коментира дипломатът.

От изказването на премиера Бойко Борисов в Рига обаче личи, че той търси други баланси. „Ако говорим за руското отношение, то очевидно Русия най-трудно и най-късно ще възстанови позитивния си диалог с т. нар. фронтови страни, по определението на Виктория Нюланд, сред които попада и България“, каза Кючуков.

Когато говорим за Западните Балкани, проблемът не е в наличието на „много Русия“, а на „малко Европа“ обобщи дипломатът. 

Според него в Македония се развиват негативни процеси, които не са само политически. „През последните години моделът Груевски се характеризираше с концентрация на власт и ерозия на влияние. От друга страна там продължават дълбинно да съществуват етническите противоречия, които продължават да бъдат нерешени и които са много по-сериозна заплаха за държавността на Македония“, каза Кючуков.

Проблемът в страната не е кой ще управлява, а какво ще се управлява, тоест е за съхраняване на единството, държавността, институциите и целостта на страната, коментира Кючуков.

Той посочи, че това, че в момента етническото разделение е отишло на втори план, е позитив само по себе си, но в момента  се дълбаят нови разделителни линии, а старите остават. Те не се заличават. Самите албански лидери нееднократно са подчертавали, че ако македонското правителство не вземе ясно становище по ясни мерки за пътя си към европейска и евроатлантическа интеграция, те ще преосмислят своята позиция.

Според Кючуков само евроатлантическата интеграция и размиването на  етническите, религиозни, исторически и културни конфликти в една по-широка общност, където границите са до голяма степен ирелеванти, може да смекчи вътрешните напрежения в обществата в Западните Балкани.

„В момента новите геополитически разломи не минават по границите на държавите, те минават вътре в обществата. Това го виждаме в Близкия изток, това го виждаме в Украйна, това го виждаме и в Македония. Това го виждаме  и в Западна Европа от гледна точка на дейността на ислямските терористи“, каза Кючуков.

ЕС трябва да преосмисли позицията си спрямо разширението, защото дългият хоризонт отнема на обществата стремежа им към реформи, коментира Кючуков. Той е оптимист, че ситуацията в Македония ще се разреши без насилие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
32
 
! Отговори
Върнет преди 8 години
ВЪРНЕТЕ МАКЕДОНИЯ НА БЪЛГАРИЯ !!!
82
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България стопира пътя на руски и китайски стоки и суровини къв ЕС по нареждане на големия брат. Да не забравяме търговското споразумение между ЕС и САЩ, което се подписва тази година. ЕС трябва да мине изключително в американската търговска зона. Янките искат тяхно послушно правителство н Македония, за да затапят всички пробойни. Ако не стане, ще им спретнат "етнически" вълнения с "бунтовници" и ще ги разцепят на две. В отговор Русия ще подкрепи Турция за отцепване на югоизточна Б.
81
10
 
36
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Гешев, не пиши глупости. Съеденяването на Източна Румелия към княжество България стана благодарение на бунтовните Тракийци, които превзеха Пловдив. Стамболов хаир хабер си нямаше. Само че Русия плати на Турция пари, за да не се опита да навлезе в Румелия,. независимо че Русия се боеше Великите сили да не подкрепят Турцияи. Затова не бе съгласна със Съеденението. Княжеството не си мръдна пръста, изчакваше. То кота ли Софийско и Врачанско са се бунтували срещу Османлиите? НИКОГА през робството.
80
3
 
40
 
! Отговори
Гешев преди 8 години
Разузнаването на руската империя СССР наречено Коминтерн измисли добруджанска ,македонска и тракийска (източнорумелийска) нации защото единна България е пречка за имперските им амбиции да завладеят проливите и Черно море да стане руско вътрешно море. Благодарение на Захари Стоянов ,Стамболов и други патриоти осъществили Съединението сега няма източнормелийски езин ,но има македонски !
79
14
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Егати дъртия комунистически чук е тоя Лавров. Само гледа скандали да прави.
78
5
 
36
 
! Отговори
do 144 преди 8 години
До Анонимендай нещо за любоФТЪ на бг пенсионерките към *** де ,не се свени
77
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо за любовта на украинските пенсионерки към САЩ,защищаващи "националните си интереси" по целия свят-включително чрез най-голямата си военна база в Косово: през гугъла :СТРАННЫЙ МИТИНГ У ЗДАНИЯ ПОСОЛЬСТВА США В КИЕВЕ
76
6
 
41
 
! Отговори
Прав е Лавров преди 8 години
За съжаление това е реалноста. Колкото по-рано Македония се разцепи, толкова по-добре за България. Преди 10 години, Албанците бяха 20 процента, сега са към 30. Съобразно процента между Албанци и Българи ще бъде разделена държавата. Това означава, че след 10 години, ще бъде 40 към 50. В своето кратко самостоятелно съществуване, Македонската държава доказа своята непригодност да се развива. Изключая Сърбите, с останалите съседи се скара: Гърция, Албания и България.
75
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Външната политика на ГЕРБ не спечели нищо за България и няма подкрепа на никоя велика сила и накрая ще загуби и Македония завинаги като Македония ще бъде поделена между Албания и Сърбия.
74
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виж какво,Кире,няма да се взимаме,но ако не се обединим всички славяни на Балканите,ще ни *** майката,ако ме разбираш.
73
14
 
35
 
! Отговори
Кира преди 8 години
Да читаш како бугарин мрси муда и филозофира на тема ''Македониа''...НЕПРОЦЕНЛИВО!
72
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошо е,когато политическия ни елит над четвърт век упорито се бори срещу и методично прокужда от страната и унищожава българския народ със скорост 120 хиляди хиляди човека на година-10 хиляди на месец-320 на ден!Това и турците не са го правили!През гугъла: Болгария. Все стало еще хуже
71
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още една цветна революция спретната по модел Украйна и други, про НАТО албанци срещу македонците. Защо, ами нали от там трябва да мине новият Южен поток, Усата умират но не могат да си позволят други да прогресират. Наглите янки ще бъдат наказани краят им се вижда.
70
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руски глупости на колхозната арменско грузински ром Лавров
69
3
 
41
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Естествено, че руския интерес, руските потоци, какво ще ядат руснаците и с какво ще замезват, е последното, което ме интересува. Стига България да е добре, оттам нататък ако щат да вървят по дяволите.
68
11
 
41
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Дойде един дърт американец и каза на правителството да си ходи, че ще му организира гражданска война.-------------Ами съвсем правилно.А ти може би искаш да ни организиратгражданска война, но само и само да защитим руския интерес?
67
1
 
34
 
! Отговори
Иванчо преди 8 години
До ВенелинНе знаеш колко си прав! Това е големия политик, ама като имаме *** кратуни в България.
66
6
 
36
 
! Отговори
гост преди 8 години
До АнонименАко не знаеш! Британия е империя открай време и не и пука от ЕС, защото с нея е Уса-то!!!
65
0
 
38
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
БайХу.. :) ти уж си в Америка, ама яко ги нареждаш... :))
64
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голяма изненада за дъртляка Лавров е че васална България има нахалството да има собствена политика.

Спонсорирани публикации