Ако референдумът е днес: 78% "Да" на е-вота

50% от избирателите са твърдо решени да гласуват в допитването
Обновена: 13 окт 2015 21:34 | 13 окт 2015 19:31,
67
Ако референдумът е днес: 78% "Да" на е-вота
Графика: Алфа Рисърч

77,5 на сто от твърдо решилите да гласуват на референдума на 25 октомври ще гласуват "За" електронното гласуване. Това сочи изследване на Алфа Рисърч, възложено и финансирано от Института за развитие на публичната среда. Проучването е проведено между 1-5 октомври 2015 г. сред 1026 пълнолетни граждани от цялата страна.

Използвана е стратифицирана двустепенна извадка, с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Още по темата

13 на сто от решилите да участват в националното допитване ще гласуват с "Не", а 9,5 на сто са попаднали в графата "без отговор".

Към момента на провеждане на проучването 49,3% заявяват, че ще гласуват на референдума. Този дял е изчислен на база реално живущите в страната българи, а не въз основа на твърде раздутите избирателни списъци, уточняват от "Алфа Рисърч". По закон референдумът е валиден, ако в него са гласували поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. Печеливш е отговорът, получил повече от половината на участвалите в допитването.

Над една трета от избирателите не знаят за предстоящия референдум, става ясно от изследването на "Алфа Рисърч". В малките селища, сред хората с ниско образование и младежите от провинцията този дял нараства до над 50%. 74% от избирателите на ДПС също не са чували за него.

Мобилизацията сред потенциалните участници на референдума е обратно пропорционална на тези на местния вот – най-слабо мотивирани са възрастните, жителите на селата, ромите, а най-голяма е готовността за участие сред висшистите и средното поколение.

48 на сто от хората смятат, че основното достойнство на електронното дистанционно гласуване е по-голяма достъпност на гласуването, особено за българите  в чужбина и  хората с увреждания. 47 на сто пък са на мнение, че силата на е-вота е в намаляване силата на купения вот. 43% от българите са убедени, че партиите, които не купуват гласове искат електронно гласуване, срещу само 8%, които смятат, че печеливши ще бъдат онези политически сили, които купуват гласове. 

Настоящото изследване е проведено в периода 1-5 октомври 2015г. сред 1026 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка, с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.Проучването е възложено и финансирано от Институт за развитие на публичната среда. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни. Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На социолозите се плаща за да заблуждават хората.Това са платени пионки на "Америка за България" и служат на ГЕРБ. Те са средство за манипулация на хората.Много от тях трябва да бъдат съдени за лъжи и конфликт на интереси. Вижте само имуществото на Мира Янева и компания и помислете това със зъплати ли е придобито? На социолозите трлябва да им бъде забранено да манипулират хората преди избори. Аз съм против хора извън България да гласуват камо ли по електонен път, защото улесняваме екскурзиантите
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
реферндуми трябва да има по серизни теми- трябва лри да бъде в НАТО/в ЕС- трябав ли да имаме различна политика от ЕС-овските/Натовските страни след като сме в съюз с тях.трябва ли да приемаме бежанци?-трябва ли да искаме смъртно наказание-Трябва ли да ни снемат пръстови отпечатъци-Трябва ли да се въведе здравно застрахованеи т.н. а не по общи въпроси като да има електронно гласуване или не, като дори не е ясно що е то електронно гласуване.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
51 працента няма да гласуват на рефередума а от тези които ще гласуват почти 22 процента са против.Аз предлагам и тези които са против да не гласуват на реферндума и така няма да му стигнат гласовете.Човек може да си гласове на изборите и без да гласува на реферндума.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Настоящото изследване е проведено в периода 1-5 октомври 2015г. сред 1026 пълнолетни граждани от цялата страна.1026!!????!!!!
42
3
 
12
 
! Отговори
ООХ преди 8 години
ОТ КЪДЕ ГИ ИЗМИСЛЯТ ТЕЗИ ПРОЦЕНТИ АЗ ДО СЕГА НЕ ЧУХ НЯКОЙ ДА Е КАЗАЛ ЧЕ ЩЕ Е СЪГЛАСЕН И ЩЕ ГЛАСУВА ЗА - ДОРИ КАЗАХА ЧЕ ВЕЧЕ СЕ ЗНАЕ КАК МОЖЕ ДА ГЛАСУВАТ ДВА ПЪТИ И НЯМА ДА СЕ РАЗБЕРЕ БЪЛГАРИНА Е ИЗОБРЕТАТЕЛЕН И МОЖЕ И ТАКА ДА СТАНЕ
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой питахте?
40
2
 
1
 
! Отговори
Марс преди 8 години
До АнонименЗакона за уседналост няма да се променя, но той важи за местните избори, а въпросът за онлайн гласуването е за парламентарни избори и всички други не изисквсщи уседналост.
39
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А за ЕС и НАТО защо нямаше референдум? А за да могат да гласуват емигранти ,които от 10 години ги няма и даже не трябва да имат право на глас даже може.
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Веселяка 42Що бе, сега като те Оправят с "предницата" сигурно ти е добре, а? !
37
1
 
6
 
! Отговори
Ник преди 8 години
Свобода на словото,но само ако си съгласен! Иначе забрави за тоалетната!
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако няма активна регистрация и масово машинно гласуване не си струват никакви други промени.
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако сега се приеме електронното гласуване всички *** от турция ще се изсипят да гласуват по интернет, докато в момента все пак закона за уседналостта ги ограничава.... ДПс ще се увеличи с още 6 процента.
34
1
 
26
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
Ако искаме *** да управляват гласувайте за електронно гласуване. След това няма да има нужда изобщо да гласувате, всичко ще се оформя и без Вас.
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как въвеждането на дистанционно гласуване ражда нови политически движения и кандидати, за които да си струва да гласуваме? Ражда ги онлайн ли? Рисува ги, измисля ги? Защото основният проблем не е начина на гласоподаване, а липсата на каквато и да е реална алтернатива.
32
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма шанс да се обърне вота, най-добре е да се бойкотира, за да е невалиден референдумът.
31
3
 
8
 
! Отговори
ха преди 8 години
не успях да разбера защо се прави този панаир така или иначе с днешното развитие на технологиите това ще бъде реалност в доста близко бъдеще а нашите панаирджии няма да го въведат по-рано дори и да е положителен вота което и само по себе си обезсмисля този въпрос на референдума това според мен си е още една възможност да се "усвоят" едни пари кажете хора докога ще търпим простотията на някой хора
30
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не го изфалшифицират, няма шанс тази безумица да мине!Не гласувайте на референдума! Просто не гласувайте!
29
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Твърдо против електронното гласуване съм. И ето в кои дръжави има електронно гласуване. https://ndi.org/e-voting-guide/electronic-voting-and-counting-around-the-world
28
1
 
13
 
! Отговори
АХЪ преди 8 години
СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЩЕ ВИДИМ РЕЗУЛТАТА ЗА РЕФЕРЕНДУМА....ДАНО НЕ СЕ ИЗЛОЖАТ ВНОСИТЕЛИТЕ НА ВЪПРОСА....
27
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само така не бяха манипулирали изборните резултати. Сега всеки, който има ключът за програмата, ще може да си настройва колкото му трябват гласа.

Спонсорирани публикации