"Шпигел": Борисов победи, но сега е в безизходица

Той направи необичайно предложение на Трифонов, пише изданието
8 апр 2021 12:50,
74
"Шпигел": Борисов победи, но сега е в безизходица
Снимка: БГНЕС

Българският премиер Бойко Борисов спечели изборите, но няма достатъчно депутати, за да сформира правителство. Вместо това той направи необичайно предложение, пише "Шпигел".

"Новите избори не са решение". Борисов иска да предотврати нови избори след победата си в неделя и безизходицата, която възникна след обявяването на резултатите.

ГЕРБ получи 26,18%, но партията е изправена пред големи проблеми при съставянето на правителство. Четири партии сформираха така наречения блок против ГЕРБ и не искат да влизат в коалиция с Борисов, отбелязва изданието.

За да предотврати нови избори, той направи необичайно предложение: Борисов предложи на втората партия "Има такъв народ" гласовете на десет депутати от ГЕРБ, които биха могли да подкрепят едно бъдещо правителство, ако е необходимо.

Дотогава обаче могат да се случат много неща. Според конституцията ГЕРБ, която е част от Европейската народна партия, както германските ХДС/ХСС, първо трябва да получи мандат за формиране на правителство. Ако се провалят, "Има такъв народ" влиза в играта.

При първата си реакция лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов не прие изрично предложението на Борисов, но не го отказа. Вместо това той се позова на Конституцията, пише "Шпигел".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Любо Питков преди 3 години
Може ли някой журналист да се поразрови и напише статия дали наистина Бойко е бил крадец на коли и е лежал в затвор в Чехия през 1990-те. Ако е истина как може такъв човек да е на управленски длъжности вече две десетилетия. Ами затова България е мижава държава.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наесен с песен, започва денят!Борисов 4.0
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Промяната е първата стъпка или към възхода или към падението.От нас зависи.
52
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До хсплескан/52Тези старите не даваха на никой читав и кадърен да влезе в управлението. Те се онградиха с некадърни и крадливи калинки за да източват държавата. Така че да ги изгоним тия първо, да, това е стъпка към доброто. Не е добро да си ги пазим тия, че са ни познати. Тия нямат насищане и милост.
51
5
 
13
 
! Отговори
До хсплескан/52 преди 3 години
И кои са тия новите, дай да ги чуем. Или - да изгоним тия, пък после да мислим дали има кой да кара влака !
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На шахматен термин - Борисов е в пат. Царят може да си стои на неговото поле, но иначе е "под обсада"
49
1
 
5
 
! Отговори
Да преди 3 години
Точно и реално представяне на нещата.
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се качи на джипката може да намери изход в някоя пещера
47
3
 
12
 
! Отговори
моч преди 3 години
До 48 АнонименКакво ме интерва каузата на ГЕРБ или ББ , те са аут ??!!!Днес въпросите са от съвършено различно естество - КОИ СА НОВИТЕ КАУЗИ и КОЙ ЩЕ ГИ ИЗПЪЛНЯВА и на тях трябва да отговарят други субекти.Ще Ви го кажа така :Филията с мас , която яде вчера , ядеш днес и още няколко дни ще папкаш по конституция с какво ще се замени , въобще ще се замени ли или оставаш на гола вода.Сега разбра ли че днес мислим за УТРЕ ,а не за непоправимото минало.
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе има некой в безизходица. Съпартийците на Нинова искат да се маха, Тя си съди съпартийците, Славчо преди не можеш да му затвориш устата, сега мълчи, никой не знае защо, ...
45
6
 
11
 
! Отговори
гост преди 3 години
Слави ако приеме - до там с партията му!
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нови избори.
43
3
 
5
 
! Отговори
хсплескан преди 3 години
До мочЗащото сега ще нагласят нови избори.Всички ще гласуват или против ББ или той на инат ще върне мандата.Слави също.И ще има нови избори,които ще бъдат спечелени по "правилният начин от правилните хора".Ако не сега, то на есен ще има нови избори.В следващите две три години може би ще има още два три пъти избори за парламент.Единственият вариант да се пооправим като държва е народа да изрине цялата политичеса класа в момента,да дойдат нови.Друга тема е дали има нови,които не са свързани със с
42
6
 
10
 
! Отговори
От Шпигел оригинал преди 3 години
Премиерът със златните кюлчета в нощното шкафче Шпигел пита Борисов: Защо мълчиш за Людмил?https://m.fakti.bg/world/569092-shpigel-pita-borisov-zashto-malchish-za-ludmil
41
2
 
16
 
! Отговори
моч преди 3 години
Изборите минаха - факт.Случи се това , което хората искаха - ББ да си ходи от изпълнителната власт - факт ! БСП - основния претендент за нов No1 и управляващ субект катастрофира - факт.В момента текат процедурите така както са по конституция - факт.Защо по дя во ли те продължаваме да слушаме предизборни заклинания или оглушителна тишина вместо това , което народа изисква чуе , а те са длъжни да кажат.Това ли беше всичко да бутнем кочинката , да се спазарим с поредния"КОЙ" и после ще видим...
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте мрънкали, нали вие си го избрахте пак!
39
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ нямат никаква кауза освен усвояване на европари.Великан на глинени крака.Сега се върви само надоле.
38
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата умира от страх!Сляп ли си?
37
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е разбираме , че - герб приключи , борисов се отписва като депутатВреме е слави да поема кормилото на дьржавата и да води преговори за мандат с - христо корни и мая
36
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анти- ГЕРБ партиите не могат да съставят правителство и няма как да управляват държавата. Те от сутрин до вечер говорят срещу Борисов, но когато им се даде властта не могат да свършат нищо за което са избрани.