"Катимерини": Политическата несигурност в България разтревожи Запада

Българите - разочаровани от политическата класа на страната
12 апр 2021 22:30, Петя Славова
219
"Катимерини": Политическата несигурност в България разтревожи Запада
Снимка: БГНЕС

Резултатът от изборите миналата неделя хвърли България в период на политическа несигурност. Недалеч оттам изглежда, че в Украйна се развиват тревожни събития, пише Ставрос Цимас за "Катимерини".

Дясноцентристката партия на премиера Бойко Борисов събра най-много гласове, но получените от нея 26,14% не са достатъчни, за да формира мнозинство. Всъщност дори не му дава предимство във вероятните коалиционни преговори.

Още по темата

Българите, разочаровани от политическата класа на страната, гласуваха против статуквото в лицето на Има такъв народ, управлявана от популярния телевизионен водещ и певец Слави Трифонов. Въпреки липсата на каквито и да било смислени предложения по време на предизборната кампания, Трифонов събра 17,7%, побеждавайки Социалистическата партия, която за първи път в историята си остана на трето място.

Много анализатори казват, че са възможни нови избори. В този случай инерцията на партията на Трифонов може да я изведе на първо място, изпращайки България в неизследвана територия, предава БГНЕС.

Членка на НАТО и ЕС, в западните очи България подозирано е с ролята на стратегически аванпост на брега на Черно море и на индикатор за намеренията на Русия. С нарастващото напрежение в съседна Украйна, с провеждащи големи военни учения от Балтийско до Черно море Русия и НАТО, и със засилващата се риторика на Москва и Вашингтон в стил Студена война, Западът може само да се притеснява от продължителна политическа нестабилност в София.

С Борисов извън кадъра и президентът Румен Радев приветлив към Москва, Западът не е сигурен какво да очаква от политическите събития в България. Той се нуждае от приятелска България, за да може да наблюдава присъствието на Русия и движението в Черно море, Украйна и Кавказ и да може да заобиколи Босфорския пролив, ако е необходимо. Бепе Грило в балкански стил не обслужва западните геополитически интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още по темата: БългариянатоЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Въпросната нестабилност е резултат от 30 години слугинаж на запада,чупки в кръста на всякаква евро-натовска пас.-мина,пребоядисала се овреме във всякакви политически цветове.
175
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако в една страна не можеш да получиш държавна служба илиработа в медии защото не си бил на някаква специализация назапад, това означава, че странатае превзета отвътре и тя на практикасе е превърнала в изпълнител на волятаи интересите на запада. Интереситена българските граждани оставатна заден план, държавата се е превърналав куха структура.
174
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз също се чудех как така българскиполитици се грижат за чужди интереси.Всичко е внимателно, дискретно,предварително подготвено и настроено.Наскоро прочетох, че в Русия е предложенодопълнение към углавния кодекс, коетозадължава политици и държавни служителида декларират ако са били на някаквиамерикански квалификационни курсове иса получили някакви пари свързани с тях.При недеклариране ги грози 5 години затвор.Ето така действа системата на продажнитеполитици.
173
1
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
""не обслужва западните геополитически интереси"""И защо трябва да се обслужват западните интереси.Слугинажа обслужна
172
1
 
5
 
! Отговори
Киро преди 3 години
До SharkЕй такива като теб са проблема, запада защо трябва да прави нещо, все на готово чакате. Симпатизирали на Русия, защото те не гледат собствените си интереси. *** само смятат, че като не си фен на запада автоматично трябва да си фен на изтока. Само дето никой не е фен на собствените интереси. България губи като страна, независимо към кой се присламчи, може да спечели, само ако гледа собствените си интереси и е приятел с всеки който е изгоден.
171
11
 
8
 
! Отговори
Радев ни води преди 3 години
Политическата несигурност разтревожи Запада Няма страшно, като спрат европейските фондове и Мин. заплата в Б-я ( 650 лв.) се изравни с тези в Русия ( 12000 рубли= 250 лв.) ще се оправим ! Радев и прокси партийките му ДБ, ИТН , БСП и Мутри ни водят в правилна посока !
170
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румъния, добре ами там има ли застаряващо население и колко програмиста и държавни служители издържат колко пенсионера, щото тука само тея плащат данъци.
169
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България -- индикатор за намеренията на Русия? Ако толкова много вярват на собственитеси медии и техните поръчкови дезинформации.
168
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След провала на руско-националистическия проект "Атака" какво мислите, не са почнали нови проекти ли руснаците?
167
1
 
3
 
! Отговори
голата истина преди 3 години
"в западните очи България подозирано е с ролята на стратегически аванпост на брега на Черно море и на индикатор за намеренията на Русия"нищо лично - просто бизнес а?и само лакмус ли сме?
166
2
 
10
 
! Отговори
Път без изход преди 3 години
От написаното, за съжаление, разбирам че сме само маша на запада и НАТО за Техните дългосрочни политически игри.Нищо достойно не виждам.А и не съм вярвал че просто няма да има алтернативи за които да гласувам!Вижте ги на снимките - хвани единия удри другия!
165
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сащ вече не са това, което са билипрез 90-те години на миналия век иначалото на сегашния, нито пък Русия или Китай. Съотношението насилите се променя и скоро ще станесъвсем очевидно. Българската политикатрябва да се очиства от поддръжниците настатуквото, защото в един момент щестане като на 10.11.1989 г. -- тоталнанеподготвеност.
164
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обикновените българи, които не четатзападни и руски медии не знаят накъдевърви светът. Българските медии филтриратнай-важните събития, които определятпосоката на развитие -- получава се изкривенакартина. Това е много опасно защотоможе да бъдем въвлечени във война напогрешната страна, както досега се еслучвало постоянно.
163
4
 
7
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Значи Западът не се интересува от положението на хората и от мизерните заплати, които взимат. Притесняват се за своята си сигурност. После същия този запад се чуди защо тук има антиевропейски и антинатовски настроения и защо, аджеба, много хора симпатизират на Русия. Ами ето заради това! Какво направи западът, за да спре ограбването на еврофондовете? НИЩО! И какъв би могъл да изводът от това нищоправене? Ами само един - прави се делимо! Идеята не е българинът да живее добре,а да се приберат пари
162
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбрахте ли сега, че на никой не му пука за обикновените Българи. Важно е власта в България да козирува и тогава ще получи пари които могат безнаказано да бъдат откраднати от козируващите а за народа ваксини,война(скоро) и смърт.
161
6
 
9
 
! Отговори
Еди преди 3 години
Преди да градим трябва да поизчистим, най-вече ***.Хората на ГРОБ и вожда им се самозабравиха, до степен да не си го причиняват да отговарят на въпроси на журналисти и да се явяват на парламентарен контрол, а държавни агенции започнаха да публикуват нечетими справки за дейността си. Ако след ГРОБ си отиде и ония измислен Главен прокурор и картинката ще стане СЪВСЕМ различна. България няма причини да се развива по-бавно от Румъния освен правораздаването и властта на корумпираните тикви.
160
3
 
1
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
До Анонимен 173Приятелю, тъкмо защото познавам Запада говоря така. С теб няма да се срещнем, но то не е и задължително. Даже за твое спокойствие ще кажа, че ти си правият (а не водещи световно признати анализатори), а аз греша. Печелиш. Със здраве!!
159
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пян_Гъ"тъкмо ЕС/САЩ се отричат от тях заради неолибералната програма. Получава се трудно обясним на пръв поглед парадокс - да се пазиш от комунизъм и от безродие от Запад, а не от Изток (както преди)."Това са някакви опорки, които очаквам интелигентен човек да не ги приема насериозно.Ако си живял на Запад ти е ясно, че там семействата по правило са по-здрави от тези като у нас или в Русия (като очевидна "алтернатива"). Не знам кой вярва на приказките за "***".
158
1
 
3
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
ОК, разбрах. Щом емоционалните изблици от рода на "Само Уевски шампион" доминират, а не бъдещето на БГ, това е резултатът - потъване. А за европейските корени отново не си прав - тъкмо ЕС/САЩ се отричат от тях заради неолибералната програма. Получава се трудно обясним на пръв поглед парадокс - да се пазиш от комунизъм и от безродие от Запад, а не от Изток (както преди).
157
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До аз"Защото народа НЕ иска повече магистрали,"Е, щом не иска магистрали явно иска липса на магистрали!