800 машини за гласуване тръгват от Тайван за България

Продължават преговорите между ЦИК и "Сиела норма"
14 юни 2021 11:06, Ния Христова
33
800 машини за гласуване тръгват от Тайван за България
Снимка: БГНЕС
Продължават преговорите между ЦИК и „Сиела норма“. Това съобщи пред bTV Росица Матева. Според говорителя и зам.-председател на ЦИК, единственият възможен изпълнител за модифициране на софтуер и организиране на изборите е „Сила норма“, тъй като на 6 февруари е сключен договор.
 
"Той все ще не е изпълнен, не е приет и не е платен, тъй като уговорката е да се плати изцяло цената, частично плащане не може да бъде направено", обясни Матева. 
 
"Ако останем с 9600 машини, ще организираме изборите с тях, но имаме обещанието и водим разговори със „Смартматик“, които са производители. В петък проведохме среща с финансовия министър и представителя на „Смартматик“ за Централна и Източна Европа. В Холандия има произведени 672 машини, обещали са, че до сряда могат да бъдат произведени в Тайван още 800 машини и могат да бъдат транспортирани до България", каза още Росица Матева. 
 
"800 машини ще бъдат произведени до сряда, а от четвъртък може да тръгнат към България от Тайван, въпросът е по какъв начин. Тепърва ще договорим финансовите параметри", добави Матева.
Още по темата
 
Тя посочи, че в момента се обсъжда как да бъде извършен този транспорт и от кого. Обслужването и на новите машини ще бъде от „Сиела норма“.
 
"В България трябва да има машини в 9400 секции, зад граница трябва да има машини в 242 секции, ще направим възможното да се справим", заяви Росица Матева.
 
По думите й ще е много по-добре, ако в повече секции има повече от една машина. "Ако доставим тези машини, за които говорим, ще имам по две в повече от 700 секции", обясни говорителят на ЦИК.
 
Има обявена обществена поръчка, преговорите със „Сиела норма“ по технически въпроси ще продължат, по тяхно искане не приключи работата на комисията по тази поръчка в събота, ще се проведат преговори и днес, и утре вероятно ще се сключи договор за модифициране на софтуер за частичните местни избори, за изборите за Народно събрание, и за логистиката на тези два вида избори. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
"ЛУДИ ПАРИ"---ЗА "ИЗБОРИ МЕНТЕ"!!!.....тия трябва да бъдат обесени , публично ...САМО ТАКА ЩЕ СЕ ОПРАВИМ!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престанете с тези машини в чужбина.242 машини в различни държави,градове ,каква логистика,техници и най вече проверка на софтуер?А,бе Констуционния съд докога ще спи?Какво има толкова да решава.2/3 от хората са гласували с хартия,а налагат закон за 1/3.И кое гарантира честен вот,като дори промениха най важното,индивидуалния отрязък за кого си гласувал да не се сверява с общия краен протокол от машината?Е това ли е честното,че да има още едни избори?И да,да има хаос ,разделение,мечтата на Шушлека
25
1
 
5
 
! Отговори
аха преди 2 години
Защо имам усещането че от цял свят гледат да си пробутат машините за гласуване които никой не иска и ние ги обираме като последните балъци - от Венуцуела, от Тайван, от Нидерландия, въобще където не са си изхвърлили машините ние ги вземаме
24
0
 
7
 
! Отговори
протестъри преди 2 години
здраво си пазаруваме от тайван, да благодарим на славчо чалгата за мъдрото решение.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Овцете ще се редят не по 1час а по 5часа.Толкова много огл_уп-ял народ може да има само в България
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото при капитализма нищо не произвеждаш сам. Всичко се произвежда от социаалистически Китай.
21
4
 
3
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Защо не си произведем машините сами?
20
2
 
5
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
Звъннете на Путин, той ще ги транспортира с Аерофлот.Няа се плашите, всичко ще се нареди! По 250 машини на ден ще произвеждат!
19
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тайван, Холандия, а Калинка Захариева лъжеше безсрамно от телевизора, че били от Венецуела. ГЕРБ - Гангстери за Ежедневно Разбиване на България.
18
2
 
5
 
! Отговори
негласуващ преди 2 години
Кой пък ще ви гласува по фалшивите "избори"!?
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще Правим Избори по Тодор Живковски 99% за БСП- Нинова ЕДИНОДУШНО периемаме всичко предложено
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червените в дванасет без пет нагласиха изборния закон , сега тези хорица пак ще ви пратят в Пета Глуха
15
1
 
4
 
! Отговори
мая трудната преди 2 години
що бе , венуцуелските свършиха ли ?!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тодор Живков Извива ръцете на Частника Видяха му сметката Червените
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой тук написа че сме стигнали Тайван. Верно е, но като дойде БСП на власт с чалгарите и турците, тогава ще ги подминем... ще се научим и бръмбари, и *** да ядем. Като ще е на изток, еми да е на изток!
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще тръгват за България? Защо? Нали са за чужбинското гласуване? Не е ли по-лесно от Холандия до ЮК, отколкото до БГ и после до ЮК? Или първо да ги тествате и настроите, пък после с чартъра? А за тия от Тайланд няма и да подхващам...
11
22
 
6
 
! Отговори
До 10 Хехе преди 2 години
Хееехехехе. Герб нямат шанс да манипулират изборите, мъка ли ти е ?
10
1
 
7
 
! Отговори
Препоръчвам преди 2 години
филма Hacking Democracy
9
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо правителството купува машини през частна съмнителна фирма ? Тази фирма беше манипулирала софтуера на предните избори и те отказваха да работят. Защо директно не сключат сделка с Китай и машини на момента ще бъдат доставени. Китай е икономика номер едно в света и прави всичко скоростно.
8
4
 
16
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
А с готови изборни резултати ли тръгват?