ГЕРБ отново първа сила, БСП я следва, Петков-Василев взимат 10% от гласовете

Партията на шоумена Трифонов изпадна на трето място
503
ГЕРБ отново първа сила, БСП я следва, Петков-Василев взимат 10% от гласовете
Снимка: Маркет линкес

На предстоящите избори ГЕРБ ще бъде първа сила. Това сочат данните от последното проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкес“.

Партията печели 15,7% от гласовете. На второ място се нарежда БСП с 11,9%, а чак на трета позиция е ИТН с 10,9%.

10% взима новият политически проект на бившите министри Асен Василев и Кирил Петков.
ДБ получава 8,8%, а ДПС – 8,6%.

На предстоящия президентски и парламентарен вот се очаква избирателната активност е по-висока от тази на изборите през юли.

„Очакваме малко по-висока мобилизация за гласуване и от гледна точка на това, че ще имаме уникално явление в нашата демократична история – гласуване „2 в 1“. Очакваме това да повлияе в позитивна посока на избирателната активност. Има и един контрааргумент – усещането, че за президентските избори към настоящия момент липсват алтернативни кандидатури на тази на Румен Радев. Малко изглеждат предизвестени като резултат тези президентски избори. Това може да има известен обратен ефект“, коментира Добромир Живков от „Маркет линкс“. Удовлетвореност от развитието на страната – при този показател има ръст през юни-юли, но спад през август

По думите на социолога това се дължи на факта, че втори парламента тази година не успя да излъчи редовно правителство, което да поеме управлението.

Мобилизация на партийния електорат – по този показател ГЕРБ води в момента.

„Те се мобилизират чрез противопоставяне на президента и на служебното правителство и новите партии в последните два парламента. До момента ГЕРБ изглеждат мобилизирани на пределна степен, вероятно няма да може да покачи този резултат“, коментира социолога.

Той уточни, че „Демократична България“ (ДБ) също са с много висок процент на мобилизация, но изненадващо има разколебаване сред избирателите на БСП и ДПС.

„Продължаваме промяната“ (ПП) като една нова формация на политическата в този момента да има ниска мобилизация. Същите нива отчитахме за „Има такъв народ“ (ИТН) преди април, но видяхме после висока степен на мобилизация“, уточни Живков.

Електоралните нагласи два месеца преди изборите сочат като категоричен победител ГЕРБ.

„Но влизането на политическата формация на Петков и Василев в политическия живот има потенциал да размести пластовете. Те се появяват директно с резултат 10-11%, което им отрежда четвърта позиция“, подчерта социологът от „Маркет линкс“.

БСП е на втора позиция, но разликите с ИТН, ДБ и ПП са разлики в рамките на статистическите отклонения. 

„При ДПС ресурсът е установен – техният електорат не скача и не пада под определени партии. ПП успява да отнеме електорат от всички останали, особено от ИТН, от ДБ и ИБГНИ. Също и такива, които не са гласували на миналите избори“, каза още Живков.

Малко под границата под 4% засега остават „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Възраждане“.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1076 лица над 18 г. в страната в периода 14–20 септември 2021-ва г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още по темата: бспизбориГЕРБрадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
446
4
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Следващата коалиция вече е ясна. ГЕРБ без Бойко + *** + Продължаваме подмяната. Със "скритата" подкрепа на ДПС, разбира се. И може официално да погребем България.
445
5
 
0
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Колко ли са се изръсили герберите за тези прогнози? Защо на мен не ми 'възложиха' (не взимам скъпо) - до 55% щях да ги докарам гласовете...
444
5
 
5
 
! Отговори
Shark преди 2 години
СУПЕР! ГЕРБ пак няма да могат да направят правителство. Кой ли ще им е виновен този път???
443
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак нашия Бойко ще вади горещите кестени!
442
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачкай Бойко! Видяхме промяната! Радева зима ни чака без ГЕРБ!
441
6
 
5
 
! Отговори
Печелят какво? преди 2 години
Бойко и ГЕРБ могат да спечелят само правото да върнат мандата първи. Нищо повече от това.
440
6
 
5
 
! Отговори
стига преди 2 години
с тоя герб вече ме хващат ,,карастанчовите,, само лъжете хората и ги заблуждавате
439
1
 
3
 
! Отговори
Аз преди 2 години
До АнонименНито съм мутра,нито съм от гетата-аз и мноого още!!!!
438
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До изборите ПП ще мине шайката и ще е първа сила. Шайката и сараите са токсични, с тях никоя нормална партия не иска. Лошото е, че мините, които оставиха, още дълго ще гърмят.
437
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ПП на Петков-Василев излезе самостоятелно на избори, ще спечели над 10%. При евентуален предизборен съюз с Ристо Ив. и генерала, Ристо веднага ще започе да мрънка, че ТОЙ иска президент от ДБ, а и ген.Атанасов може да измисли някой костовак за кандидат. Затова, а и по други причини може би е по-добре следизборна коалиция.
436
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затвор за Тиквата!
435
3
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Славе пусни джамба джамба джамба
434
11
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Белият кон идва, за да се качи Бойко.Ще има мвтла
433
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промивачката на мозъци продължава - "Блажени са вярващите и тяхно е царството небесно " Бял кон , черен кон - рекламата , като последно средство за подобряване качеството на стоката ,особено когато стоката няма качества ....
432
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 453 Ще се върне на "бял кон" " Бацето" ти бившата комунистическа мутра Ама в някой друг живот вече! -:)) " Белият му кон" Умре! Ти май не знаеше а? -:)) Леле леле...За това толкова уверено "коментираш" сополе!!
431
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалшиво проучване. Сумата на процентите на партиите влизащи в парламента е около 64%, което просто не може да бъде. Ако това са проценти от всички имащи право на глас, вкл. и заявилите, че няма да гласуват, излиза,че избирателната активност ще е около 80%, а тя е около 50%. Ако това са проценти само от заявилите, че ще гласуват, то няма как партиите под бариерата да имат общо около 36%. Целта е май да излъжат хората да не гласуват за едни две партии, защото нямало да имат над 4%.
430
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Огромният проблем на мутрите е, че им спряха кражбите, а те 12 години само това правеха. Сега със зъби и нокти мутрите драпат пак да се върнат на власт, за да могат пак да крадат милиарди безнаказано.
429
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ 12 години фалшифицираха изборите и си мислят, че всички са като тях.
428
18
 
9
 
! Отговори
Изборите преди 2 години
Ще бъдат фалшифицирани! Гарантирано от хунтата на КРадев !
427
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Принципно ГЕРБ не би трябвало даже да прескача бариерата от 4%. Никой не гласува за ГЕРБ, освен самите мутри и платеният вот от гетата