Василев: Ситуацията в енергетиката не е тревожна, сигурен съм, че ще победим на вота

Бившият вицепремиер заяви, че не ни очаква рецесия
8 авг 2022 08:56, Нели Христова
239
Василев: Ситуацията в енергетиката не е тревожна, сигурен съм, че ще победим на вота
Снимка: БГНЕС

Ситуацията в енергетиката не е тревожна. Беше такава, когато получихме отказ от "Газпром" да си изпълнява доставките. За няколко часа успяхме да се организираме тогава. В момента има осигурени седем карга, които са в рамките на договорените от ЕС с един от най-големите износители на САЩ. За първите два от тях има осигурени и слотове за получаване в Ревитуса. Всеки момент трябва да заработи и новото разширение на Ревитуса и както каза гръцкия външен министър има възможност за получаване на останалите карга. Така че "Булгаргаз" просто трябва да заяви ползването на другите слотове. Няма проблем с получаването на газа, цените са малко по-ниски от борсовите. Така че, за мен е учудващо защо служебният кабинет толкова се е притеснил. Вероятно защото ние в тази ситуация живеем от април, а някой влизайки за първи път в нея, тя му се струва по-притеснителна. Според мен е много важно да не изпуснем питомното докато гоним дивото.

Това заяви бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев в интервю за "24 часа".

Той обясни, че според договора с "Газпром", България всеки ден е изпращала заявка и всеки ден страната ни не е получавала газ. "На два пъти ни бе връщано плащане. Не виждам какво повече би могло да се направи, след като "Газпром" отказва да изпълнява текущия си договор. И не само с нас. Видяхме, че дори компании, които приеха новия начин на плащане, и те не получават изобщо, или получават силно ограничени количества. Очевидно е, че с газа се прави политика", добави Василев.

На въпрос дали служебният кабинет ще играе срещу "Продължаваме промяната" предизборно и газът ще е една от темите, бившият вицепремиер отговаря: "Би било грешно по политически причини, да се взимат такава решения. Два месеца след началото на война, получавахме газ от Русия, и си плащахме докато "Газпром" едностранно не спря доставките. Успяхме да договорим и дерогация, за да продължим да получаваме руски петрол. Така че изобщо газът не трябва да бъде въпрос предизборна борба. Трябва да се вземе решение в зависимост от това какво е най-добре за българската икономика, и за българските граждани. "Газпром" се държи непредсказуемо към много по-големи държави и икономики, та какво остава за нас.

"Не съм чул десните партии като ДБ и ГЕРБ да искат да се обединяват", казва Василев относно разговорите за дясно-центристка коалиция. "Що се отнася до ПП, ние сме изцяло центристка партия. Дори бяхме атакувани заради силния социален компонент в политиката ни – за това, че се погрижихме да няма пенсионери под линията на бедност, да има данъчни облекчения за младите семейства, да се увеличат заплатите на учителите, на лекарите… Бяхме атакувани и заради безплатните ясли и детски градини, безплатни учебници поетапно да се въведат до 12 клас. Направиха се много социални инвестиции и разходи, които не се връзват с философията на десните партии. От друга страна, за разлика от левите партии, като ние сме твърдо за запазване на данъчния модел - запазихме плоския данък, не се въведоха нови данъци, дори отменихме някои. И всичко това без да увеличаваме дълга, той дори намаля с 2 млрд. лв. И това стана възможно, защото се пренасочиха големите разходи, които преди отиваха в една малка група фирми и чекмеджета, към всички български граждани. Така че, сме центристка организация и искаме да останем такава, защото смятам, че това е правилния начин."

Асен Василев бе категоричен, че не вижда коалиция между ПП и ГЕРБ след предсрочните избори.

"Дали сме за Евроатлантически съюз е много грешен начин да се мисли за бъдещето на страната. То трябва да бъде базирано не на идеологическа база, а на много прагматичен поглед за това какво е най-добро за страната. България избра да бъде член на ЕС и НАТО, избра клуба в който ние ще се развиваме като държава в края на 90-те години. Минаването от клуба около Русия към този на Западна Европа стана много трудно, минахме през икономическа криза", обяснява бившият вицепремиер. "Смяната на геополитическото позициониране на страната е свързано с една огромна икономическа несигурност и нестабилност –защото ако се тръгне в такава посока ще трябва да се пренастроят всички пазари, доставчици, ще спре европейското финансиране, достъпа да нови технологии и възможността за пътуване. Светът се връща към разделенията от Студената война. Партии като тази на Стефан Янев и "Възраждане", които искат ние сега да сменим геополитическата си ориентация ще вкарат страната в огромна икономическа несигурност. И това ще бъде абсолютно грешен ход. Това означава случилото се през 90-те години да се случи отново. Хората, които искат да гласуват за тях трябва да си дадат ясна сметка за това каква е цената на такава смяна. Ние от ПП сме твърдо против това."

По думите му ПП работи добре с БСП, тъй като левицата "не иска промяна в геополитическата ориентация" и подкрепя членството на България в ЕС и НАТО.

"В момента основната битка е де си отвоюваме обратно държавата от всички корупционни практики. Видяхте какво има на "Капитан Андреево", какво има в пътното строителство. Навсякъде, където и да погледнете, има няколко големи фирми, които изпиват целия ресурс, и след това "няма за пенсии", "няма за образование".... А всъщност ресурс има ако не отива в тези фирми - кърлежи", заяви Василев.

"С ИТН не може да има каквото и да било взаимодействие, не само от наша страна", заявява Василев относно бъдещите коалиции. "Не само ние, а и останалите партньори се убедиха, че на тях не може да се разчита като на партньор. За останалите предизборни коалиции, това наистина е въпрос на проучване. За миналите избори например проучването показа, че разликата, ако се бяхме явили заедно с ДБ, щеше да бъде 6-7% по-малък резултат. И ние, и ДБ, си правим проучвания. Идната седмица ще седнем заедно, ще ги анализираме, и ще вземем решение.

Запитан какви са очакванията му от служебния кабинет, Василев казва:  "Аз не знам служебния кабинет с какви задачи е натоварен. Разбира се първата задача е това да проведе изборите. Във финансовото министерство изборът на Росица Велкова е добър. Тя е прекрасен специалист, с нея работихме по бюджета още по време на първия служебен кабинет, а и след това, когато бях финансов министър. Нямам притеснения, че ще има някакви проблеми от финансово естество."

"Що се отнася до промените в приходните агенции, винаги съм казвал, че всеки министър трябва да е свободен да избира екипа си. Надявам се новите ръководители на приходните агенции да могат да постигнат по-добри или поне същите резултати като събираемост и приходи. Също така е важно да няма чадъри над избрани фирми и да се запази политиката администрацията да не рекетира бизнеса", добавя той.

"Фискалният резерв е над 8,5 млрд. лв., в момента сме на излишък с 1,5 млрд. лв., а дългът е с 2 милиарда лв. по-нисък от момента в който взехме властта до нейното предаване. Така че оставихме страната във финансово стабилна ситуация. Както вече споменах, Велкова е добър специалист, и се надявам да заварил хазната в същото добро положение, в което я оставяме", обаснява Василев за финансовото здраве на държават.

По думите му всички данни сочат, че икономиката и износа на България са на рекордно високи нива.

"Миналия месец бяхме първи в ЕС по ръст на индустриалното производство. Много се радвам, че най-накрая сме начело в една хубава класация. Така, че рецесия за нас не се задава. Що се отнася до инфлацията, на месечна база, тя става все по-ниска. Има успокояване на цените, мисля, че и хората започват да го усещат. Шоковото поскъпване, което се случи след обявяването на войната, вече се успокоява. В световен мащаб и Федералния резерв, и ЕЦБ започнаха да вдигат ударно лихвите, което ще помогне за успокояване на инфлацията, и в световен, и в национален план. Знаете, че сме вързани с Европа през валутния борд, и няма как да водим самостоятелна парична политика", обякнява Василев.

Бившият вицепремиер отрече слуховете "Продължаваме промяната" да е разделена на две крила, които водят война помежду си. Той е на мнение, че има сериозна кампания за очерняне на него и Кирил Петков.

"Наскоро видях анализ, според който срещу Кирил Петков, и срещу мен, само за месец, има написани 3500 очернящи статии. Това явно е една сериозно финансирана кампания за писане на всякакви глупости. Силно вярвам, че българските граждани са достатъчно мъдри, за да преценят отсеят важното от измислицата", казва Василев.

"Аз съм сигурен, че ще победим. Ако помните ви го казах и миналия път, и вие тогава, не ми повярвахте. Но то се случи. И ще се случи пак", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
3
 
4
 
! Отговори
Ама рабира се преди 1 година
че няма нищо тревожно! Може малко да ни е тъмно и студено, ама , ай сега, кво па толко! Нали сега ни е гирещо, нема угодия, ей!
193
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно
192
2
 
7
 
! Отговори
Откачил преди 1 година
Десет статии с различен рефрен...тежки времена идат....бизнесът ще фалира.... накрая....излъгахме ви ....няма проблем. Има или няма?
191
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по-продажно племе от българското, винаги робува на някой друг ! Но по-страшното е че го прави в името и за доброто на БГ ! А когато това са и политици , свършени сме! Хайде Василев , стягайте се , поправете си грешките и този път , наистина свършете работата си! Защото ми омръзнаха ,старите крадливи и продажни мафиоти, да ми диктуват живота и да ми казват, че све някой друг е виновен че сме бедни !
190
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това изказване само показва, че този живее във фейсбук. Ако пак му харижат държавата да се упражняват с Киро, сме не за е. , ами за трепане
189
5
 
13
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
И президента не ви иска Василев. Вас и БСП.
188
5
 
12
 
! Отговори
ъхъ преди 1 година
Значи кокорчо каза, че сме първи в ЕС по индустриално производство. Бааах маа.му. И при нас рецесия няма, а инфлацията даже намалява. Този или е много самотен и лимките му са превъртели, или България е на друга планета.
187
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До202 ком.Абе ти вярваш ли си , аз не искам да имам нищо общо с руснаците ! Държа БГ да остане в НАТО и ЕС ! Предпочитам цивилизацията , пред алкохолезираните и войнолюбиви, тавариши !И ако обичаш не пиши от името на народа , явно ти си част ,но от друг народ !
186
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този "красавец" все едно,че живее на Олимп и от високо ни облива с божествена амброзия за красота,спокойствие и всичко окей! Но ние,народът сме тези,които Киро- Кокорите натресоха в тресавище от кризи и скандали! Ние сме пред галопиращите цени,непосилните сметки и мизерна безизходица! Българомразците причиниха огромни страдания на народа ни и вместо да се заврат в дън земя,имат наглостта да дават акъли! Да бъдат проклети за всички мерзости,които причиниха на РОДИНАТА и НАРОДА ни! Вън от властта!
185
7
 
9
 
! Отговори
вицепремиер русофил преди 1 година
Абе Василев , ти си престъпник. Кога Българският народ е искал да е в Нато и западния свят- някой попита ли Българския народ къде иска да е . Защото 95 % от Българите искат България да бъде с Русия - това е доказало не едно социологическо проучване и Асен Василев подменя волята на България. Ето според колежката му - бившата вицепремиерка Калина Константинова България трябва да има развити отношения с Русия и Газпром, като е необходимо руските интереси да се отчитат в българската политика.
184
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е Василев , но в тази държава има много заблудени хора , които раболепно повтарят като мантра ,глупостите на лидерите си ! Всички партии от статуквото и от Възраждане , плащат луди пари на *** , които да ни промиват мозъците ! Но когато има самостоятелно мислещи хора , трудно могат да им повлияят ! Надявам се отново да дойдете на власт и да си свършите работата , която бяхте започнали ! Крадците отГЕРБ иДПС имат много да ни обясняват , защо сме най-бедни в ЕС от години ?
183
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДОБРЕ, ВЕРВАМЕ ТИ, че ситуацията в енергетиката не е тревожна, НО АКО през зимата нямаме ток и газ тебе ще те сложим в казана да те стопим за мас и С ТВОЯТА ЛОЙ ЩЕ СЕ ТОПЛИМ ПРЕЗ ЗИМАТА, АКО ЛЪЖЕШ
182
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма да се разпадне. Според теорията на циклите след 10-15г Русия ще бъде лидер на новия свободен от паразита САЩ свят. САЩ ще се превърнат в страна от 3-ия свят с преобладаващо латинско и афроамериканско население.Генетичният състав на населението на САЩ ще ги провали. Старците Байдън, Пелоси до 10-15г ще са при Създателя.САЩ настъпиха мотиката с мерака си да господстват над Черноморския басеин.
181
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не кадърници могат да издигат с вот нека дърници на власт. На ПП отдалече им личи, че са въздух под налягане. Де да ставаше от тях сгъстен газ!
180
5
 
6
 
! Отговори
Мара преди 1 година
Колкото и да плюят тролчетата Пеевски си е дал задната част под аренда на американците и ще изпълнява техните команди. "Союз нерушимъй" и Русия ще се разпаднат поради некадърност и по стара традиция.
179
8
 
6
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Изборите са нагласени и ПП ще спечелят. Така че гербаджиите и бесепарите могат да ходят за риба или просто да се самозадоволяват вкъщи на 2 окт.
178
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бре, тоз златен гьол наистина е бил златен - уж го спряха пък още колко платени mpoлчета се пънат тука да плюят ПП ! Дали ще останат кинти и малко мозък да им присадят или всичките ще отидат за mpoлене ?!
177
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този само това изказване да вземеш се вижда, че е патологичен лъжец като Петков. Нямало да има рецесия, нямало проблем с енергетиката, ало? Тия на Марс ли живеят? Цял свят говори за това, а те се правят, че нямало такъв проблем.
176
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За вас ще гласуват само тези дето им платите и дето минават под дъгата нали ти си им водача. На киро баща му ги събира под дъгата. Цветни пеерееееаси. Видяхте ли къде са шкембе войвода скатажията и магарешки при тях ще отидете да им правите компания.
175
0
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
До 191 "До от Вселената" Аз съм потомък на Зевс, Орфей, Дядо Коледа и синовете му Болг и Брем. Потомък съм на Александър Велики. Потомък съм на Исус и Диана, на всички Римски Императори, Спартак, на Рода Дуло по цялата Земя, на Пайсий Хилендарски, Раковски, Ботев, Левски, Петър Дънов. Потомък на Цялото Бяло Братство на планетата Земя!... и не си спомням някой от тях да е пиел Хапчета и ходил на Лекар! Пиели сме Ракийка и вдигната високо за Здраве - чаша с Червено Вино!