Трябва да се информира обществото за вота с машини

Обяснение на експерти
9 авг 2022 17:22, Росен Стойчев
16
Трябва да се информира обществото за вота с машини
Снимка: БГНЕС

Председателят на Обществения съвет към ЦИК се опасява от фалшиви новини

Службите проверяват служителите, които поправят дефектиралите машини. Това обясни в ефира на Нова Нюз Веселин Тодоров, управител на фирмата, която доставя машините за изборите

Още по темата
. Гаранционната поддръжка, с която е ангажирана фирмата, става не по време на вота, а преди това, обясни той.

По думите му за предстоящите избори комуникацията с ЦИК, за да се направи профилактика на дефектирали машини, вече е започнала. Самата профилактика обаче - още не. „Когато някой нещо трябва да прави, той трябва да бъде проверен от всички скужби – МВР, ДАНС", посочи Тодоров.

Машините са толкова, колкото имаше и преди, добави той: „Ако някога парламентът реши да се действа еднотипно и в малките населени места, където са малките секции, биха могли да закупят още около 2000 машини, за да се покрият и секциите с под 300 избиратели. Но това е тема за следващия парламент, ако въобще на някой му е важно".

Няма рискове, ако се използват машините и софтуера, който фирмата е доставила, "което вероятно ще бъде така", посочи още Тодоров.

Неговото притеснение е за фалшивите новини и използването на "недобрата осведоменост на обществото като цяло за изборните технологии, за самия процес и нещата, които се случват". "Това в предишни избори обикновено води до фалшиви новини, до извънредни пресконференции, до едно политическо говорене за машини, за отрязъци. Всичко това може да се избегне, ако обществото е добре информирано какво и как се случва”, подчерта Цицелков. По думите му практиката в България е показала, че проблемите се случват най-често на ниво СИК.

На въпрос не е ли съмнително машините обаче да се съхраняват в частен склад, той отговори: „Това че складът е частен, според мен, е добре. Държавата не е много годна да прави каквото и да било, тя може да контролира, да надзирава, да създава нормативна уредба, но нали виждате - няма молове и хипермаркети, строени от държавата”.

В разговора се включи и Стоил Цицелков, предс. на Обществения съвет към ЦИК. Той също няма притеснения за частния склад. „Тези машини винаги са били съхранявани в този склад. Охраната се осигурява от МВР. Там има добри условия съхранение, тук новина няма. Друг е въпросът, че ако е толкова важно, държавата има ресурс, може да осигури места”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: машинивоткоментар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
State law преди 1 година
Тези пренебрежителни изказвания към държавата не са ли незаконни? Гражданите нямат право да подлагат под съмнение държавата като форма на управление.
15
1
 
0
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Пластмасовите, манипулируемите кутии на Мадуро, са изхвърлени от цяла Европа, от всички държави по Света. Единственно тук, в България, намериха наивници на лъжите, на манипулациите, на шантажа на задкулисието. За да прокарват своите си нека-дърни и бъкани с престъпни "заложби" "избранници"???... НЕ и НЕ на лъжите, на големите изцепки без покритие. Този път са приготвени СУПЕР СПИРАЧКИ НА БЕЗЗАКОНИЯТА, НА ЛЪЖИТЕ И НА МАНИПУЛАЦИИТЕ НА ЗАДКУЛИСИЕТО. Ще се уверят и тия, що очакват манна небесна...
14
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
КОЙ? ДОКАРА МАШИНИТЕ -НАЙ ГОЛЕМИТЕ СТРАХЛИВЦИ -РАДЕФ ИТН КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД И ДБ !!!!А СЕГА ВИ Е СТРАХ ОТ ХАРТИЕНИ БЮЛЕТИНИ !!!!! АААААААААА???????
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най сполучливата система за гласуване е на спортния тотализатор - има прегледност, отчетност, обратна връзка. ------------------ Остава само свободен сайт за представяне личното и оббщото гласуване в реално време. ---------------Какво мислите за тази система, скъпи българи?
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До кака Мара. Стрино Маро, *** се прегледай на психиатър за старческа деменция. Как можеш да си броиш песията до 360 лв, а не можеш да преброиш 3-4 стъпки на машината за гласуване? За 50-те лева ли плачеш? Ще минеш без тях! На Ниновица и Боце машините им били виновни! Не машините, а хората не щат да гласуват за вас! За 7 месеци гласовете за Нинова-Божанков-Свиленски паднаха над 3 пъти, а на Боце с 100-150 хил! МВР на Бойко Рашков хвана изкъсо чарибашите на ромите по места и аванта йок!
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престанете да говорите глупости за машините за провеждане на изборите и не прехвърляйте отговорността за спадането на гласовете (визирам БСП и ГЕРБ) на страха на хората от машинно гласуване. Тези машини са по-лесни за работа от обикновените ротативки, с които младите хора добре работят, а възрастните хора трябва да научат три, в екстремен случай 4 стъпки и да си ги повтарят от листче до влизането в изборната стая. Никой не е виновен на ББ,че електоратът му включва 400 хил. роми. Да ги обучат!
10
3
 
2
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
КАКВО ДА ЛЪЖЕТЕ ПАК РАДЕВ НИ НАТРЕСЕ ТЕЗИ ВЕНЕЦУЕЛСКИ МАШИНИ СПЕЧЕЛИ НАТРЕСЕ НИ ПЪПЪ БКП ЧАЛГАРИТЕ Е ФАЛИРА БЪЛГАРИЯ СТИГА ТОЛКОВА СЕГА ЗНАЕМ ЧЕ МАШИНИТЕ СЕ МАНИПУЛИРАТ ИЛИ ЩЕ БЪДАТ ИЗБОРИТЕ ПО ПРАВИЛАТА ИЛИ ЩЕ СЕ АНУЛИРАТ ФАЛШИВИТЕ МАДУРОВСКИ МАШИНИ ДА ДОЙДАТ ОТ ЕВРОПА ДА СЛЕДЯТ
9
3
 
3
 
! Отговори
кака Мара преди 1 година
Знаем прекрасно какво се получава, когато се гласува с машини - резултатът е какъвто нареди ... Радев т. е. няма смисъл да се гласува !!! Ако ще гласуваме да е с бюлетини !!!
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросното общество е много добре информирано за машините, от изборите във Венецуела. Тогава медиите се накендзаха да ни обясняват как се фалшифицира избори с тези машини.
7
3
 
1
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
А бе да не вземат да махнат някой мач или филм от програмата,за да има време за обяснения.Избирайте се,но не ни пречете да си правим кефа.Да си пускат обясненията в тубата или по държавната телевизия,не да ме стряскат от екрана на всяка.
6
3
 
4
 
! Отговори
перко преди 1 година
В Холадия ги мачкаха с валяк! Не едаеч времето и в България да се случи!
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласуваш с удостоверение за платени данъци!И тогава твоят глас е ценен!Разни пандизчии,турски" българи" от комшиите,сулю от Канада и Фиджи,дето от 30 години го няма тука,*** без един работен ден,и разни люлякови сънародници,любители на кебапчета и 50 лева няма да се мотаят с "далавера"!Ама нашенските "народни избранници"масово увисват!
4
3
 
5
 
! Отговори
Херо Мадуро преди 1 година
Това са честни машини, вервайте ми! Те ще осигурят демократично атлантичен вот !
3
2
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Изжорите не трябва да са с машини,а с бюлетини,но е нужен закон,с който да се въведе открито гласоподаване инда се елиминира тайният вот. Именно тайният е причина всякакви малцинства да доминират над Българите. Урна,бюлетини до урната и видеокамера,записваща на компютър вота. Никой Етнически Българин няма да се уплаши да гласува открито.
2
3
 
6
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Мадуровките са извадени от прахта и позабърсани! Готови за новата "победа".
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако вота е само с машини аз няма да гласувам, защото нямам доверие на мадуровските машини които са изхвърлени навсякъде по света от употреба. Лесно може да се манипулира софтуера както на предишните и по предишните избори.