Машините за вота проверени, кои са най-честите проблеми?

Има машини за цялостна подмяна, обясниха експерти
15 авг 2022 09:30, Петя Славова
28
Машините за вота проверени, кои са най-честите проблеми?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Политическите формации, които ще участват в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври продължават да се регистрират в ЦИК. Очаква се отново да се гласува с машини в секциите с повече от 300 избиратели.

"12 837 машини трябва да има в склада. Те са на сигурно място - много добър склад с много добра поддръжка. Има много добро видеонаблюдение, собствена охрана и охрана от жандармерията. При сегашния Изборен кодекс машините стигат, но той е написан според това колко машини има. Би било добре да се закупят още 2000 машини и да се премине към машинно гласуване във всички секции. Машинното гласуване е много по-сигурно и бързо за гражданите", коментира изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров в "България сутрин".

Още по темата

Той посочи, че са задължени да ремонтират машините с посочени от ЦИК проблеми. Машините са проверени от експерти на ЦИК, а днес от "Сиела Норма" започват с профилактиката. Около 600 са проблемните машини, най-честият проблем е в принтерите. Най-вероятно ще бъдат сменени.

ЦИК действа много рационално засега. Има и машини за цялостна подмяна. Хубаво е да имаме една седмица за параметризация, за да не сме в истерия. На 15 септември най-късно трябва да са ни подадени всички данни за въвеждане на бюлетините", каза още Тодоров.

IT експертът Атанас Шарков съобщи, че профилактика на устройствата не е правена след последните избори. По думите му все още у нас няма добра практика с ясни стандарти и процеси, които да са публични, за да се увери обществото в сигурността на процеса.

"Има недоразумение, че има опасност за машините в склада. При всеки избор паметта се изтрива напълно и софтуерът се подновява. Машините са много сигурни и надеждни, проблемите са в процеса на подготовка. ЦИК е длъжник на обществото, тъй като тези процеси са затворени между ЦИК и фирмата изпълнител", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Шарков добави, че става въпрос за армия от машини, за която трябва армия от специалисти, за да бъде тя подготвена. В същото време е ограничен броят на лицата, които могат да се включат в подготовката на машините.

"Има критичен срок в следващата седмица, седмица и половина, ЦИК да възложи подготовката на машините. Трябва да бъде извършено сериозно обучение на повече хора, а за това ще са необходими много машини", подчерта IT експертът.

"Надеждността се базира на това да бъдат изпълнени всички стъпки в разумни срокове, за да могат машините да си свършат работата в избрания момент. Доверието възниква в прозрачността. В момента всичко с машините се затваря в процесите на една фирма. В IT света имаме добри практики, които са публични стандарти, те трябва да се изпълняват", смята Шарков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Какво правят преди 1 година
Чужденците във Български парламент и партии.
21
0
 
2
 
! Отговори
Гласуваш за Чиста преди 1 година
И свята република и получаваш 60 милиона гласа от Кючук Кючук и пак 500 години,Кютек Кютек.
20
0
 
2
 
! Отговори
Гласуваш за България преди 1 година
И получаваш сополи,врабчета и кресливи забулени етноси.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да гласувам! Няма никакъв смисъл! Машинното гласуване е измама! Машините са лесно манипулируеми!
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въобще не ми пука нито за вота,нито за машините,а още по-малко за бюлетините!
17
0
 
3
 
! Отговори
нкк преди 1 година
Пълни глупости. Всичко е бизнес. Ремонтите се заплащат и то не малко. В къщи имам 2 компютъра, който работят от 5 г. без изключване и без проблеми и ремонти.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Готови са, разбира се, програмирани по вкуса на наш Мъдурко - само той и ДС ченгетата му от пРЕЗИЛдентството са наясно още отсега кой ще удари джак-пота.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът с машинното гласуване е, че вотът може да бъде манипулират от техническите лица, които ги обслужват. В Германия съдът доказа, че вотът с машини може да се манипулира и те бяха забранени.
14
1
 
7
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
ДЪРЖАВНОСТА ЮМРУК С МАШИНИТЕ НАЗНАЧИ ПЪПЪ БЪКЪПЪ БИЛИ ПРОМЯНАТА ХАХАХА ФАЛИТИ СЕГА КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ЗАЕМИТЕ ПОТЪВАНЕТО ОТГОВОРНОСТ НИКАКВА В БЪЛГАРИЯ ОЩЕ Я КАРАМЕ ПО КОМУНИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА НА МАДУРО
13
1
 
6
 
! Отговори
Веселин 7112136860 преди 1 година
Защо не си струва да гласуваме? Погледнете колко секции имат турците само в Турция!!! Нима след вече шестотин години османско робство не сме тотално омерзени и подложени на геноцид? Така е. Как е възможно да търпим онези,които са ни обезглавявали за неплатен данък,на които е давано правото на "първа брачна нощ" с девойката на Бъдещо Българско Семейство,които са изнасилвали жените пред българските им мъже,ала и пред техните рожби,които са изнасилвали дори мъже пред съпругите и децата им.МЪСТЪ!
12
2
 
8
 
! Отговори
мадурко преди 1 година
проверени и настроени ! успех другарю радев !
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз предлагам преброяването на гласовете да бъде възложено на Херо Мустафа, за да се избегнат потенциални геополитически грешки, които гласуването чрез т.н. "мадуровки" може да докара.
10
0
 
3
 
! Отговори
Веселин 7112136860 преди 1 година
Какво се случва от тридесет и кусур години в България? ДПС чрез еврейските ,тоест всички останали партии управляват съдбините ни. Какво би се случило обаче ако ДПС спечели изборите? ЕДИН ДЕН НАЙ-МНОГО ВЪВ ВЛАСТТА И ШЕ БЪДАТ ИЗХВЪРЛЕНИ С ШУТОВЕ ОТ БЪЛГАРИЯ,А НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКАТА ИМ ТУРСКА ПАРТИЯ ЩЕ БЪДЕ ЗАБРАНЕНА.Просто си пригответе тоягите,вилите и лопатите и ги оставете да спечелят.Няма да могат да прекрачат Народното Събрание .Това е единственният начин да се отървем от турци,арменци,евреи,ром
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мате МатиковКато не можеш да натиснеш 2 копчета, значи нищо не разбираш и от политика и нямаш капацитета да избираш кой да управлява останалите 7 мил. души. Време е да се въведе образователен ценз за гласуване
8
4
 
3
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 година
До Анонимен 7 А ще гласувам за партия която обещае че ще се справи с кучетата , ромите и комунистите.Такава партия още не се е родила.Следователно няма да гласувам.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който върне предишните правила за Пенсиониране мъже 57г стаж изискуем 18-20г и жени 55г и същия изискуем стаж инак тия политици ни унищожават не може от 20г изискуем стаж до преди 15г днес да ни искаг 44г двойно че и повече до 30г *** дойди и 62г за мъжете се язва жените на 60ги същия изискуем стаж бева над това е унищожение който го предложи за него ще гласувам
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом машините са проверени значи са ясни и резултатите защо изобщо ще има избори, а да за пред хората.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма смисъл да се гласува защото има флашки с по няколко хиляди гласа и роми, които имат същата тежест на гласуване като някой вишист.
4
3
 
6
 
! Отговори
Веселин 7112136860 преди 1 година
Не мисля,че ще гласувам. За да гласувам си имам условия,които не съвпадат с настоящият фарс. Искам вотът да е открит(без тъмни стаички),а пред урните да има видеокамери,които да потвърдят личността на гласуващият и това,*** е гласувал с открита бюлетина.Освен това няма да упаствувам в избори,в които се кандидатират чужденци-турци,евреи,арменци,роми,черкези,noм.ацu.Българуя е Родина на Българите,а не на номадите.
3
0
 
12
 
! Отговори
Мате Матиков преди 1 година
Машинният вот прогонва част от избирателите, не е срамно човек да има притеснение от технологиите. А те имат конституционно право на глас, което трябва да се упражни по достъпен за тях начин. И ако мислите, че сами са си виновни, направете малък експеримент, качете се в произволен градски автобус във Варна, и вижте как, вкл. млади хора не могат да си купят билет от машина, и гледат като....таквоз.