Светът за вота у нас: Малък шанс за изход от политическата нестабилност

Предстоящите избори у нас са във фокуса на редица медии
Обновена: 30 сеп 2022 22:19 | 30 сеп 2022 18:45, Петя Славова
23
Светът за вота у нас: Малък шанс за изход от политическата нестабилност
Снимка: БГНЕС

Предстоящите в неделя, 2 октомври, парламентарни избори в България, са във фокуса на редица световни медии, отчитащи главно разделението в обществото между проруския и проевропейския лагер и липсата на перспективи за край на политическата криза.

Предвиждания за фрагментиран парламент и последващи трудни преговори за съставяне на управляваща коалиция доминират в коментар на Ройтерс за предстоящите избори. Агенцията отчита, позовавайки се на последните проучвания, увеличаването на преднината на ГЕРБ пред ПП.

"Липсата на управляваща коалиция ще лиши черноморската държава от възможност да премине по-лесно през кризата с разходите за живот, подклаждана от войната в Украйна", коментира Ройтерс.

България преживява политическа нестабилност, безпрецедентна след края на комунизма, твърди АФП.

"В сценарий, който прилича на дежа вю, главните действащи лица на изборите са същите, но картите са разменени", коментира агенцията.

Още по темата

В страната от бившия комунистически блок, която има силни исторически, икономически и културни връзки с Москва, руската офанзива дълбоко разделя обществото, отчита АФП.

"България е разкъсвана между носталгията по СССР, от една страна, и ЕС и модерността, от друга", цитира агенцията политолога Георги Киряков.

Без компромис между двете основни политически сили в страната шансовете за съставяне на правителство са малки, заключава агенцията, допълвайки, че ситуацията е „спешна“, тъй като „серийните политически кризи ускоряват бягството на младите хора в страна, която вече е загубила една десета от населението си за едно десетилетие“.

Изборите в България се провеждат на фона на все по-нарастващата пропаст между проруския и проевропейския лагер, коментира от своя страна "Дойче веле".

"Малко вероятно е България да получи правителство с работещо мнозинство, което да преведе страната през трудната зима и многобройните предизвикателства, сред които са войната в Украйна, инфлацията и високите цени на енергията", твърди медията.

"Евентуална коалиция би могла да се противопостави на опасния национализъм, съчетан със силни проруски настроения, намиращ се в другия край на политическата схема“, цитира аналаизатори изданието.

Като решаващ фактор е посочена избирателната активност, тъй като колкото по-висока е тя, „толкова по-голяма е вероятността да се получи коалиция, която да може да състави правителство без подкрепата на най-малките партии или на националистите“.

Турските медии "Сабах" и Анадолската агенция акцентират върху поставянето на общо 166 урни в цяла Турция за предсрочните избори в България в неделя.

Анадолската агенция цитира заместник-кмета на турската община Чорлу Гюнер Четин, който подчертава важността на предстоящите избори и призовава българите в Турция да гласуват.

"Българите в Турция декларираха, че искат да гласуват", каза той и отбеляза, че на тези избори се очаква да бъдат подадени "поне 110 000 гласа".

Основното разделение в страната в момента е между Изтока и Запада на политическата карта, а не между статуквото и промяната, твърдят редица други коментари в световната преса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
4
 
! Отговори
DW =WC преди 1 година
Всички западни *** са в ужас,че никоя от спуснатите марионетките няма да има мнозинство. След изборите в Италия,евроджендърите са в шок, да не би домино ефекта да се пренесе и в България. Затова дори продажния пл*Ъ*х Станишев натърти няколко пъти, че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се направи нова франкенщайн-коалиция на Герпф, ПъПъ, Дъ*й*бъ и ДъПъСъ, за да се опазят безценните евроGeйски ценности! Без значение какво мисли населението на американската колония България...
18
2
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Е как да е? БСП и Възраждане про руски, ДПС про турски, Герб са хибрид между про руски и про турски, ДБ, ПП и разни други про американски и нито една партия про българска! Всичките гледат интереса на господарите си! Правилно казваше цар Борис 3: генералите ми за Германия, народа ми за Русия, само аз останах за България.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който е умен ще използва може би последният топъл уикенд за тази година, за да си напълни душата и да избяга от сивото ежедневие. Пожелавам Ви приятни почивни дни и мислете най-вече за себе си.
16
1
 
5
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Заглавието на статията казва всичко-който и да изберем,няма да има политическа стабилност!Желая ви тиха и спокойна вечер!Винаги да има мир в БГ!
15
6
 
4
 
! Отговори
Фарс преди 1 година
За Възраждане гласуват главно от Америка.
14
1
 
5
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Изход няма и да има:))))
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чалгария търси талант! Гласувайте за новата ви депутатка Радка Пиратка! Кукубенд Парламент ви поздравява с химна на Чалгария Месечина месечина йойой йойой!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
турската партия в България винаги е разводнявала темата за изборите с пушилки и кьорфишеци, с цел да отклони вниманието от себе си и да насъсква българи срещу други българи. Докато тази незаконна партия на етническа основа не бъде забранена със закон, България не я очаква нищо добро.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, че смятате ДПС, за турска партия е пълна енигма за моя скромен интелект!?
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
9, може и да си прав, но не ти ли идва на акъла, че това е заради хората които не ходят да гласуват? Едва 3-35% имащите право са там и това е ощо взето твърдия електорат. Ако 6-70% се дигат до урните и гласуват, тогава, гласвте за ДПС няма да са 11%, а 5-6%. Затова преди рибата/мола пуснете глас, а не после само тюхкане по форумите.
9
3
 
3
 
! Отговори
Хасфалт преди 1 година
"В турция има само индивиди с български паспорти, българи няма. Това е троянския кон, който от 30+ години турция прилага на всички избори за да промени резултатите в нейна полза" .... ........... ..предпочиташ дружба със фашизоноидна империя от друг континент, вместо дружба със страна, с която имаме много общо от столетия, намираща се на нашата граница, хора с които комуникираме всеки ден, пием по една ракия и хапнем сърмички!? Хм, труден избор!
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В турция има само индивиди с български паспорти, българи няма. Това е троянския кон, който от 30+ години турция прилага на всички избори за да промени резултатите в нейна полза. Спомням си, че турската партия през 92-ра едва прекрачи 4 процентната бариера, а днес има цели 11 %, което недвусмислено показва каква огромна манипулация се извършва от фалшифицираните бюлетини в турските секции. Мислете. Мислете със собствените си глави.
7
8
 
1
 
! Отговори
! преди 1 година
Още великата астронафка г-жа Светлана Арсова - Алена ни каза че звездите и са и проговорили. Казали че г-н Борисов нашия лидер ще се върне три пъти на власт. След два дни г-н Борисов ще се върне за трети път и ще нанесе смъртоносен удар на комунистите.
6
2
 
3
 
! Отговори
селянин преди 1 година
ами не са далеч от истината у нас има две партий едните са по парите другите се чудят как да се докопат до тях
5
7
 
7
 
! Отговори
До на баба ти преди 1 година
По-добре с Турция и и страните в региона ни, отколкото със задокенска умираща отвътре империя! Нашите т.н. турци са невероятни приятели, а тези зад границата ни наричат приятелски "комшо"ь
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България отива към разпад, а това е десетилетната мечта на комшулука от югоизток, за която дава мило и драго и помага България да бъде завладяна с пари за незаконни партии, фалшиви секции, мъртви души и фалшифицирани бюлетини. Не знам как по-ясно да се изразя. Който разбрал, разбрал.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пука ми за "света", при това западналия свят!
2
4
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
няма българи в турция това са хора с турско самосъзнание които напуснахадоброволно българия и то с голяма злоба и сега гласуват също със злоба те не сидават сметка че с гласовете си вкарват една икон група която 30 години не излизаот властта тях изборите в българия изобщо не ги интересуват трябват им бълг документи за да шарят по европа
1
6
 
5
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
"Изборите в България се провеждат на фона на все по-нарастващата пропаст между проруския и проевропейския лагер"Ще нараства я!Става въпрос за пропаст между цивилизацията и варварщината, диващината, азиатската жестокост!Как може в разни "Дагестански" републики да живеят наши "братя"?За зверствата в Буча писаха и руски медии, тъй че не е само "западна пропаганда"!Войниците се напиват зверски, и когото докопат го измъчват или убиват на мига!После като ги изгонили от ВСУсе върнали в Русия!