Учени: Парите за наука трябва да се увеличат двойно

Проблемът е със задържане на младите учени у нас, каза проф. Огнян Кунчев
2 окт 2022 13:26, Анисия Иванова
19

Проблемите в науката често остават на заден план за политиците, особено в условията на кризи.

"В Ковид пандемията видяхме колко е съществено наличието на научен капацитет - видяхме колко учени са способни да помогнат, особено хората, които се занимаваха с математически модели. Видяхме в критичния момент реализацията на знанията, които те са трупали. Засега има кадри, които да правят тези неща, но е добре и да можем да произвеждаме кадри, които да останат в България", заяви математикът проф. Огнян Кунчев в ефира на специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог".

Шансът това да се случи е с увеличаване на заплащането.

"Това, което в момента държавата дава, е 0,3% от БВР, в Западна Европа е над 3%, а Китай дава 4%. Когато се увеличи финансирането, много българи, които живеят в чужбина, ще се върнат. Това не трябва да се подценява. Начините за издействане на по-добро възнаграждение не е да воюваме с политиците, учените воюват с краката си - тръгват си", коментира проф. Кунчев.

Астрофизикът д-р Владимир Божилов подчерта, че липсата на адекватно заплащане води до отлив на специалисти от България, които всяка чуждестранна компания е готова да привлече.

"Трябва да се увеличи финансирането. Нужно е поне двойно увеличаване на инвестициите във фундаментални изследвания. Нашето образование по астрономия и астрофизика в СУ е на много високо ниво - ние сме около топ 500 в частта "физика". Създадохме програма по астрономия за неспециалисти. В 4 семестъра, в задочна форма, неспециалисти могат да получат информация за Космоса на достъпен език. Това е една от най-успешните програми в момента, вече има над 40 завършили магистри", посочи д-р Божилов.

Той уточни, че все пак има хора, които са успели в чужбина, но решават да се върнат в България.

"Ще се увеличат публикациите - а с тях и броят партньорства, ще има повече средства, привлечени в България, повече възможности за привличане на нови кадри", допълни астрофизикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Герп преди 1 година
Пари нема, действайте науката
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари трябва да се дават за приложна наука,а не за теоретична.Нещо което върши реална работа в икономиката и живота на хората.Такива проекти одобрявам,водят до развитие,а не някакви опити и тестове на книга или без цел,просто за усвояване на пари
7
2
 
2
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм . Повече пари за хубавците. Насила наука не се прави . Наука се прави с желание, а не с пожелания. Включете се в нашата престъпна схема с ДСК и ще получите пари веднага . Подберете си бройки от безработни и хора с нулеви доходи Иги отведете в нашият клон на банка ДСК под петолъчката на булевард " Дондуков " . Там ще им отпуснат кредити от които вие ще се възползвате като им вземете парите , а те да си ги погасяват . Ще имате успех, защото това са мои хора.
6
2
 
5
 
! Отговори
Минувач преди 1 година
Парите на данъкоплатците трябва да се наливат в КОНКРЕТНИ проекти с ясна цел и предвидим резултат, в полза на държавата. Такива мантри дайте пари за наука, култура, изкуство, пък ще видим, ДА ГИ НЯМА.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-скоро броят на ВУЗ-овете и ВУ да се намали двойно. 9-милионна България имаше 15, а сетне 18 ВУЗ-ове, тогава наричани институти, а 6,5 милионната БГ- 52 Висши учебни заведения и училища. А тая глупост,която измисли боксьорът доцент С.Игнатов - НС на ВУЗ-а да избира доценти и професори имаше като резултат за 1,5 години 700 нови професори и към 1200 доценти, като предварително предвидливо махнаха ВАК.Ако не се лъжа СУ заема над 600 място в класацията на университетите, другите ВУЗове - след него
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската наука е бъчва без дъно. Наливаш, наливаш и все кухо вътре.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
научните среди се занимават основно как да контролират и цедят нормалните хора,развиват приоми и концепции за това, затова богатите им плащат и ги създават като кадри
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то и актьорчетата искаха 2 бона от държавара иначе протести тоя септември, ама нещо не им стискаше
1
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нужда. Науката не внася в хазната нищо, само изнася.!