Чуждите медии за резултатите: Политическата ситуация е нестабилна

Ветеранът Борисов е изправен пред трудна битка, пишат те
3 окт 2022 00:55, Нели Христова
20
Чуждите медии за резултатите: Политическата ситуация е нестабилна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

България реши - ГЕРБ отново е първа политическа сила, а "Продължаваме промяната" изпаднаха на второ място след предсрочните парламентарни избори у нас. Как обаче светът видя вота в България?

Несъществува вариант, в който да съществува правителство, което да не е коалиционно, независимо кой какъв етикет ще му сложи - коалиционн, некоалиционно. В крайна сметка това правителство се избира с гласовете на група народни представители в парламента.

Българската партия ГЕРБ излезе победител на парламентарните избори в България на фона ниска избирателна активност от едва 35 процента, коментира резултатите от изборите „Шпигел“.

Търсенето на партньори за съюза на Бойко Борисов вероятно ще бъде трудно, смята медията.

"В парламента могат да влязат до осем партии. Сред тях е и проруската и националистическа партия "Възраждане", пише „Шпигел“.

Резултатите от четвъртите в рамките само на година и половин избори в България показват, че ще бъде трудно да се състави стабилно правителство. България е в постоянен изборен режим, а политическата ситуация в страната остава нестабилна, коментира „Тагесшау“.

През последните две години нито едно правителство не е просъществувало повече от няколко месеца. Партийният пейзаж е фрагментиран. Между страните има недоверие.

Така завършва немското издание коментара си.

Партията на бившия български премиер Бойко Борисов печели четвъртите избори в рамките на 18 месеца, но има малко признаци, че страната е на път да излезе от дълбоката политическа безизходица, твърди „Политико“.

Според медията перспективата за задънена улица е лоша новина за страната, която се бори с тежките предизвикателства на корупцията по високите етажи на властта, широко разпространеното руско влияние и огромната инфлация в навечерието на зимата. „България вероятно е най-уязвимата от пропагандата на Кремъл страна в ЕС, показателно от успеха на проруските партии на изборите, въпреки че популярността на руския президент Владимир Путин в България спада“, пише „Политико“.

Както ГЕРБ, така и "Продължаваме промяната" споделят сходни възгледи за проевропейското бъдеще на страната и обещават подкрепа за Украйна, но коалиционно правителство между тях изглежда малко вероятно.

"Българите очакват от политиците да намерят общ език и да направят всичко възможно за съставяне на коалиционен кабинет, тъй като копнеят за политическа стабилност и предвидимост", каза за „Политико“ Руслан Стефанов, програмен директор в базирания в София Център за изследване на демокрацията. "Хората се страхуват от това, което ще се случи през следващите няколко месеца с ескалиращата война в съседство и риска от икономическа рецесия."

Макар че политическите наблюдатели са предпазливи, че днешния вот ще разреши политическата безизходица, те казват, че политиците може да бъдат принудени да седнат на масата за преговори.

"Компромисите и преодоляването на партийните граници ще бъдат горчиво хапче за преглъщане, но натискът от страна на избирателите за съставяне на коалиционно правителство нараства", казва Ружа Смилова, преподавател по политически науки в Софийския университет, и добавя, че фрагментираният парламент може да отвори вратата за съставяне на широк технократски кабинет.

Стефанов е съгласен. "Ситуацията се промени значително след изборите през ноември. Както и приоритетите на хората", казва той. "Партиите, които не успяха да отразят тази промяна, ще загубят на тези избори".

Наблюдателите не изключват възможността за нов предсрочен вот, в случай че изграждането на коалиция се провали. Те обаче смятат, че този вариант е в ущърб както на страната, така и на политическите лидери, пише „Политико“.

Партията на консервативния бивш премиер Бойко Борисов заема първо място на парламентарните избори в България, на фона на нарастваща тревога от покачващата се инфлация и последиците от войната в Украйна. Но 63-годишният ветеран и бивш премиер Борисов ще бъде изправен пред трудна битка за намиране на коалиционни партньори, твърди АФП в свой коментар.

Докато на предишния вот през ноември миналата година в центъра на вниманието беше широко разпространената корупция, сега икономическите проблеми са на първо място сред опасенията на избирателите.

От мястото на събитието агенцията цитира Красимира Велкова, 64-годишна икономистка, която гласува в София, потвърждавайки тези опасения.

"Хората се притесняват от инфлацията, от факта, че когато влезеш в магазин за хранителни стоки, количката, която е пълна само наполовина, струва цяло състояние. Разликата в сравнение с миналата година е огромна. Притесняваме се как ще преживеем зимата".

Според агенцията днешното гласуване е било белязано от липса на ентусиазъм, като избирателната активност е сравнително ниска.

"Имаме нужда от хора с опит в тези смутни времена", заявява пред АФП 62-годишният собственик на гараж Богомил Груев, гласувал за партия ГЕРБ.

Друг гласоподавател, 47-годишната медицинска сестра Рада Минчева, хвали способността на Борисов да лавира между западните и руските интереси.

"Войната е много близо до нас", казва тя. "По-добре да не провокираме никого".

74-годишният пенсиониран адвокат Сашо Чобанов пък приветства "правилните основи", положени от реформаторския, макар и с кратък мандат, кабинет на Петков.

Анализаторът от Нов български университет Антоний Тодоров обаче е скептичен пред АФП относно шансовете на партията на Борисов ГЕРБ да сформира стабилна коалиция.

Партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов изглежда, че ще спечели изборите в България, четвъртите в страната за по-малко от две години, тъй като много избиратели търсят предсказуемост от бившия лидер на фона на високата инфлация и енергийните разходи, коментира Ройтерс.

Агенцията цитира "Галъп интернешънъл" и "Алфа рисърч", според които ГЕРБ получава 24,6-25,5% от бюлетините, а основният им съперник "Продължаваме промяната" остава на второ място с 18,9-19,9% според екзитполовете.

„Ако резултатът се потвърди, това ще бъде предвестник на тежки коалиционни преговори, които могат да завършат с висящ парламент или дори нов вот“, твърди агенцията. „Всеки от тези варианти би удължил политическата нестабилност и би повишил перспективата София да пропусне целевата си дата за влизане в еврозоната през 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
6
 
! Отговори
Хи хи хи преди 1 година
Бойко да назначи лесната Лена за началник на кабинета , а Кики за чистач на СТЪЛБИЩЕТО !Така ще е справедливо !
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички от последните 20 години аут от политиката,нови хора,не платени протежета.
15
7
 
8
 
! Отговори
Експерт преди 1 година
Българите много обичат да слушат удобни лъжи! Затова пак гласуваха за Киро и Асен!
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4 и 5: Аааа.... Викаш да сме патриоти и да си тоим в България и да пълни гулите на без родните болшевики из чад ия а? Ха ха ха
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо избрахте бандита пак? Не !! Как може? Да го премахнем това е. Вреден е. Нима протестите бяха напразно??? Кой би могъл да търпи тази физиономия пак?
12
4
 
5
 
! Отговори
Подаръчно пликче преди 1 година
Спечели "прости сте вие" променчиците и чегъртачите. Да ви е честит новият парламент,който ще ви изрине авгиевите обори.
11
4
 
12
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Спечели "аз съм *** и вие сте прости"! Ха да ви е честито. Сега да видим кой ще се коалира с хайдуци и мафиоти, за кефа на ***.
10
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Перфектна ни е ситуацията с правителството. За пореден път не сме нито на страната на запада, нито на страната на изтока. Ако ЕС, САЩ и Русия имат нещо против "нашата безизходица" (която всъщност е тяхна безизходица защото нашата политика е да пречим на тяхната политика) нека започнат да кихат от сухото и ще си дадем вота Януари. До тогава в Германия и САЩ единствено могат да полапат на Възраждане, а в Русия могат да полапат на ПП, ГЕРБ и ДБ. Да живее България и шнур за всички останали.
9
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пирова победа на Боко. Нищо не е спечелил. Слафчо се махна, един идддиот по-малко. Но празното място веднага се заема от друг такъв, като Копейкин. Смееха му се, но руските долари работят и всички с умствени проблеми търсят своя нов Слафчо, нов Сидеров, и го намират.
8
4
 
20
 
! Отговори
Кое е стабилно преди 1 година
Само Мафията е стабилна в в България и както казваше народа че вьв БГ само престъпността е организирана и е така
7
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Про ст народ сме и това е! Три пъти го сваляхме от власт и три пъти го избирахме тулупа. Каква простотия, какъв живот
6
6
 
18
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Не ги харесвам гробарите, още по-малко и Падение за България. То, която и партия да видиш, все същите ла й на са.
5
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ботев и Левски са се борили за тази държава ! За да могат след времена умното и красиво високо интелигентно население да ходи в чужбина на социални помощи понеже тук ах,горкото, то не може да работи,ама как ще работи за 1000 лв. като други например доценти или медицински сестри,които са под напрежение на работата си и други професии.. ама как ще стои тук,тя България бедна държава.Бедни сте вие, щото сте прости ограничени и невежи. Държава е прекрасна! А хората? ..
4
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя половината страна се преместила в чужбина. Англия и Германия са държавите в които е пълно с българи като огромен % е простолюдие такива от които нищо н естава тук ии ги мързи да работят. Тръгнали наготово в уредени държави да стоят на помощи и това коет оправят тук правят там мислейки си че ще станат англичани и германци смях в залата.Къето и да отидете носите със себе си вашата карма и тази на държавата.Хората са Алчни Консуматори Материални от лакомия за пари такива не са никакви българи.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чуждите медии броят техните плюсове. Какво ни топли мнението на асан и Ханс? Кой ще ни топли на зима, асан или Ханс?
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те Босфортв и те са чуждестранна българоезична медия.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Несъществува вариант, в който да съществува правителство,"________Не същестува и вариант, в който "не" и "съществува" се пишат слято в този контекст.