След резултатите от вота: Кабинет на малцинството или нови избори

Коалициите ще са самоубийство за много от партиите, смята Ирена Тодорова
3 окт 2022 21:36, Анисия Иванова
28
След резултатите от вота: Кабинет на малцинството или нови избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Избирателите ясно показаха, че политическите партии се нуждаят от промяна от гледна точка на техните послания, ценности и политики. Виждаме, че гласуват предимно твърдите ядра и все по-малко партиите успяват да привлекат периферията. Тази криза не е за подценяване.", каза Ирена Тодорова, преподавател в Департамент "Политически науки" на Нов български университет.

Политическите елити трябва да се отърват от тази емоция, която носят и да започнат да говорят по конкретни политики и проблеми, смята тя.

Още по темата
По думите ѝ често чуваме от политическите говорители "разкази и наративи, които не са непременно темите на деня, на обикновения човек".

"Има една голяма група от обществото, която трайно се чувства непредставена. Не защото не гласува, а защото не чува реални решения на проблемите, които я заобикалят.", обясни преподавателят пред БНР.

Самите избиратели започват да виждат късата писта на новите проекти, отбеляза Тодорова. По думите ѝ "ние много често сменяме бранда, но имаме едни и същи политически актьори и това също демотивира избирателя".

"Виждаме, че те нямат по-дълъг хоризонт от един мандат. Затова избиратели се връщат в традиционни партии. Това постоянно разслояване на нови и нови политически субекти води до поредната криза на представителността, а това наистина е драматично. Виждаме какво се случва с този фрагментиран парламент – да няма нито една политическа партия, която да може да обслужи ясно мандата си да състави кабинет."

Разграничаването при ГЕРБ с ДПС е "имиджово, но не по същество", докато отликите между ПП и ГЕРБ са доста по-дълбоки, смята Тодорова.

"ГЕРБ и ДПС изглеждат естествено като управляващи. Не мисля, че ще има проблем в разговора  между ГЕРБ и ДПС. Ключът е в ДБ и Христо Иванов. По всичко личи, че ще е много труден разговорът и трябва да се готвим за следващи избори."

Според Тодорова съгласие на ДБ с този формат означава "край на тази политическа формация". "Преглъщане на коалиция с ДПС ми се струва абсолютно самоубийствено.", допълни тя.

Тройна коалиция ГЕРБ-ДПС и БСП пък изглежда самоунищожителна за Борисов на прага на местните избори, посочи в заключение Ирена Тодорова. "Единственото, което мога да привидя, е кабинет на малцинството или нови избори.", обобщи преподаватят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Iv преди 1 година
23ти, поразходи се из видинско. Празни неугледни села без даже и едно магазинче. За два дни само една кола видях и тя беше оставена да гние до пътя. Космическата ти Америка, дори след този бум в технологиите, вече 53 години не може да стигне и до Луната за втори път (ако е имало първи, де). Та остави примитивите и космическите да се оправят, пък виж какво се случва тук. Пак няма да има кабинет и всичко става по-зле.
22
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
при тази изб активност никои нищо не е спечелил и не е победил затоваизбори 2023 г докато случим на хора как може да има българи които са гласувализа аморалните хора от пп това е позор
21
0
 
3
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
65% ОТ МЪДРИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД - В НЕДЕЛЯ КАЗА НА МОЗЪЧНО ИНВАЛИДНИТЕ ПОЛИТИКАНСТВАЩИ ИНДИВИДИ ЕДНА СТАРА МЪДРОСТ "СЪС СТАРИ *** НОВ БАРДАК НЕ СЕ ПРАВИ!" ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ - ЗАБРАНА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ И ЛУСТРАЦИЯ НА ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЛИ ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ ОТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ДО ПРЕЗИДЕНТ.
20
2
 
1
 
! Отговори
Бъдеще и за България преди 1 година
Чрез многобройните избори и непрекъснатото управление на държавата от Радевите служебни кабинети, пето-колонниците имат една единствена цел-президентска република. Само че враговете на България не си дават сметка, че веднага след краха на Русия в Украйна, ще трябва да се укриват от ударите на закона. А този крах е абсолютно сигурен, защото не може Примитивна рус с ръждясалите си танкове да победи Космическа Америка.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От бг държава не става факт закривай тоя бар дак
18
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герб дпс и вьзраждане трябва да сьставят правителство
17
6
 
1
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Най-накрая ще имаме свое правителство! Иван Костов - премиер!
16
1
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Кабинет на малцинството Факултето командва :)))
15
4
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Само ДПС
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ама пропускаме един основен фактор-метрополията и нейното представителство на Козяк,струва ми се че тоя път ще бъде поставен ултиматум на Мравояда от ДБ и Простьо Киро да се прегърнат с Лойчи!
13
4
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Къде се скриха герберчета и защо не реват, че машините на Мадуро спечелиха първото място на партията им? До ония ден ревах срещу машините и казваха, че изборите ще са фалшиви, да разбираме ли, че победата на вожда им е фалшифициран вот?
12
5
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Абе къде са герберчета? Нещо уж вожда им спечели, а дори мини-тиквите се скриха и отказват да говорят с журналистите! Нали толкова време реваха, че ако вожда и партията спечелят веднага идва стабилност и ниски цени? Защо цените на горивата още са на старите цени? Инфлацията защо не е вече 5%? Къде сте бе герберчета? Къде се скриха величията ви?
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви самоубийства на партии се вещаят! Това са оправдания на някакви си, прегърнали депутатството за лично облагодетелстване! Явно не знаят, не могат и не искат да свършат полезна за България работа!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой го е грижа за тази Държава за България за Земята на нашите деди за истинските хора които не бягаха в чужбина на социални помощи и какво ли не обслужващ персонал защото 90 % са такива избягалите хора без качества и осъзнатост хора които са работили на нивата и в градината.Не са стояли на телофоните си. Животът беше хубав.Спрете се и стига с тези избори. ОПРАВЕТЕ СИ ДЪРЖАВАТА. ОПРАВЕТЕ БЪЛГАРИЯ. НО ПЪРВО ОПРАВЕТЕ СЕБЕ СИ КЪМ ПО ДОБРО. ТРЪГНЕТЕ ПО БОЖИЯ ПЪТ. ЛЮБОВ ВИ ТРЯБВА.
9
17
 
8
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Избори докато Възраждане спечели!! Никви коалиции съставяни от Козяк!!
8
7
 
12
 
! Отговори
Деян преди 1 година
Бойко НЕ трябваше да сваля правителството на Петков,защото сега няма план за действие.Борисов е в пълна изолация и сега ще се изложи че няма да може да направи правителство
7
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП и ДБ са руски проекти създадени с цел да заблудят празноглавите младоци, да размият вота, да намалят активността до минимум за да може чисто руските партии да поемат контрола. И всичко върви по план
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да има кабинет на малцинството, то малцинство ги избра.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия от ДБ дето истински си вярват че са умни, дали забелязват как работят за Русия?
4
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз за повече избори не желая да плащам! тъй или иначе не се хабя да гласувам.