Стойчо Стойчев: Предстои разпад на НС и нови избори

ПП и ИТН са дестабилизиращи фактори Цветанка Андреева
Обновена: 3 окт 2022 22:17 | 3 окт 2022 22:15, Нели Христова
65

"Основните сили, блокирайки се взаимно, ще блокират всеки опит за съставяне на правителство с първия и втория мандат. Не математиката, а формулата е трудна в случая. "Продължаваме промяната" бяха бързи и категорични, че няма да участват в управлението, без да дават алтернатива. Не казват какво ще направят, ако получат втория мандат. Те блокират едно правителство", каза политологът Цветанка Андреева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя коментира призива на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, Румен Радев да свика Съвета по сигурността.

"Ние сме парламентарна република и ако основните участници, които снощи електоратът им отсъди, не желаят да разговарят, при закрити врата при него легитимират неговото управление. Докато те обясняват, че няма да се коалират, без да предлагат алтернатива, Радев е взел важно решение за съдбата на Украйна - концентрацията на власт в едно лице е изключително опасна", добави Андреева.

Тя видя "Продължаваме промяната" и ИТН като дестабилизиращи фактори.

"За пореден път виждаме как политическият инженеринг води до дестабилизация на политическия модел. "Продължаваме промяната" и ИТН са основен дестабилизиращ фактор. Предстои разговор за конституционни промени. Радев не можем да го виним, той се възползва от тази власт да осъществи личните си политически проекти и амбиции. В тази ситуация стои като страничен наблюдател", прогнозира политологът.

Пиргова е убедена, че ще има силен наказателен вот срещу тези, които провалят съставянето на правителство. И това няма да е една партия, защото няма да е един виновният, че няма да има кабинет.

Доц. Стойчо Стойчев прогнозира разпад на Народното събрание и нови избори.

"Продължаваме промяната" не са достатъчно наивни и да тръгнат към коалиция, която да се разпадне по предходната. След като и от ДБ категорично завиха, че не искат да подкрепят мнозинство, по-скоро ще отиде парламентът към разпускане. Това е отговорност на тези, които не искат да участват в такъв тип разговори. Разбирам, че борбата с корупцията е приоритет на България от 30 г., но не може всичко да ти е приоритет в едни коалиционни разговори. Ако ДБ искат да го направят, управлението на Румен Радев е готово за ново издание", заяви доц. Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Политологът заподозря част от партиите, че целенасочено работят към едноличното управление на Румен Радев.

"Бившето управляващо мнозинство, което издигана този президент, работи за неговото еднолично управление в условията на липсващ парламентарен контрол. Ще гласуват и ще му остават един бюджет, а това ще бъде бюджет с предизборни цели", допълни доц. Стойчев.

Той не вижда нищо фатално в едноличното управление на президента, но това, по думите му, е "формална диктатура". Стойчев прогнозира служебният кабинет да продължи да управлява още 2-4 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Логично е Герб да не се коалира с никоя БСПарска партия като ПП, ДБ. Но и тези партии не трябва да му пречат да сформира правителство - след като Герб има най-много гласове в Парламента, редно е да бъде прието правителство, излъчено от тази партия. Ако в Парламента има коректни и безпристрастни политици, те би трябвало да обсъждат коректно решенията на едно такова правителство, което винаги би могло да приеме конструктивните предложения на другите партии...
57
0
 
5
 
! Отговори
перко преди 1 година
България дълго време, ще се въри в омагьосаният кръг на изборното си законодателство! Докато не е промени ни чакат гоини на политически кризи от които само народа ще страда, а политиеските партии дори не влезнли в прламента щом имат 1% да получават субсидии! Нужен е нов изборен закон. Увеличаане на процента за влизанне НС, намаяване на субсидиите, а тези извън НС без убсидии.
56
0
 
10
 
! Отговори
скоро народната преди 1 година
любов ще се излее върху импотентните политици
55
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално ПП имат мижава подкрепа в страната,от половин милион избиратели общо,огромната част са в София.Без София ПП ще се срине като партия.Защо София?Защото в София има хора с високи доходи,които на тези избори още не бяха усетили инфлацията,защото главите на софиянци са най-промити с евроатлантическа пропаганда,повечето работят в западни фирми.Но без подкрепа в страната 1 партия няма как да управлява за напред.ПП в страната за около 17-18% и тези,които не гласуваха 100% не ги харесват.
54
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народа предпочете СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ. Тези не гласувалите биха излезнали да гласуват ако имаше в колонката СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО! Едни и същи.
53
0
 
8
 
! Отговори
Mali Сакън преди 1 година
Само "убавци" се събрали в студиото - все едно гледам репортаж на "Агенция" ПИК.
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е същия, който се опита с джип да мине през протеста на Румънско Посолство. След като не му дадоха, започна да съска и да сочи средни пръсти от джипката си Suzuki, с размер на количка за голф.
51
2
 
2
 
! Отговори
Пурко преди 1 година
До Случаен минувач Пак нелепа пропаганда. Мелени е крайно десен политик, няма нищо общо с путинизма и цоциализма. А, копейкин е путинист и лъжец. За кражбите и измамите му няма да коментирам, всеки който иска може да прочете за това в нета.
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Кои "протестиращи"??? Онези с ковчезите, бесилките, онези които палеха полицаи, онези които биеха майки или онези които пречеха на софиянци да работят и отглеждат децата си? Борисов има вина, че тогава не прекрати терора на платените променкаджии. Затова хората го наказаха. Сега е ред на ПП+ДБ+БСП да платят за кражбите, измамите и лъжите. Този път ние, българите ще ви изметем от площадите ако отново излезете да ни тормозите и да съсипвате България. Стига, 2 години експерименти са дос
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА СЪЩИЯТ СТОЙЧО СТОЙЧЕВ ДЕТО МАЧКАШЕ ПРОТЕСТИРАЩИ ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ НА ОРЛОВ МОСТ ЛИ Е?
48
0
 
9
 
! Отговори
АнонимЦИГАНЕТОен преди 1 година
до кога ще гласуват комшиите за нашите садби в булгарско ?
47
6
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Нови избори март 2023. Това е положението. Само че тогава очаквам Възраждане да качи още доста проценти и да станем така, както стана в Италия. Там Джорджия Мелони спечели убедително и вече от ЕС започнаха да се притесняват какво ще стане... Гинеколожката Урсула мече започна да заплашва със спирането на всякакви финансови помощи...
46
3
 
15
 
! Отговори
тогава преди 1 година
Следващите избори тогава да си ги платят те, не от нашите данъци! Харчат се стотици милиони от бедния български народ за клоунади.Докога?
45
16
 
9
 
! Отговори
до Демократ преди 1 година
ГЕРБ и Възраждане трябва да ги разпуснат и половината да отидат в затвора, а всички вие, които ги подкрепяте, да си хванете шапката и да се разкарате най- накрая от България. Заради такива *** като Вас сме на това положение вече 20 години
44
10
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Герб и вьзраждане трябва да преодолеят различията си за сьставяне на кабинет - макар да не виждам проблем да управлява служ правителствоДа се коалираш с - пп означава да се исхрачиш в лицето на избирателите
43
6
 
11
 
! Отговори
Зоро преди 1 година
Борисов трябва да направи правителство на малцинството, да даде програмата как ще спре инфлацията и върне цените на тока от свръхпечалбите на АЕЦ и който не го покрепи, на новите избори ще изгори като факла. Давай Борисов направи го и гледай после Киро и Рашков как ще се прегръщат в една килия. БЕЗПЛАТЕН СЪВЕТ. Ако не го направи той ще изгори и ще заеме мястото им в килията.
42
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бацо се насади на пачи яйца и сега мълчи.Лесно е да бутнеш правителство, трудно е да създадеш ново в кризисна ситуация и война. Трябват много компромиси, а Бацо не обича да дели власт, камо ли пари! А пред т.нар. социолози труженичките на Околовръстното са направо светици.
41
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП ще разбие ГЕРБ на местните избори в София през 2023 година
40
13
 
18
 
! Отговори
Зоро преди 1 година
Няма никаква партия ПП. Това са само тея двамата мошеници и паточохични лъжци. Слави ги видя как влачат народа към пропаст и то за Кокора е сигурно, че го прави нарочно, и ги спря. Сега те се радват, как друг трябва да измъква каруцата, застават отстрани и се хилят. Е викат те, това което съсипахме, не можете да го оправите. НАГЛИ ТИПОВЕ. ГЕШЕВ НЕ СПИ АМИ ГИ ОПУКАЙ.
39
5
 
7
 
! Отговори
Президент Румбурак преди 1 година
Гугутката е готова да управлява докато аз не реша друго!