Какви бяха посланията на политиците и за кого гласувахме?

Според експерти не е имало задълбочаване в темите
6 окт 2022 09:40, Петя Славова
16
Какви бяха посланията на политиците и за кого гласувахме?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Как говориха политиците по време на предизборната кампания, коментираха пред БНТ езиковедът доц. Владислав Миланов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и журналистът Арман Бабикян.

Според Миланов, речта, която наблюдавахме в тази предизборна кампания, не е изключение от видяното през последните години, но уточни, че са се прибавили нови теми и политиците са предпочели да коментират без да го правят в дълбочина.

Още по темата

"Всяка кампания има свой облик в зависимост от политическата ситуация, която наблюдаваме. Речта олицетворява политика в тези ситуации. Получава се едно говорене, прескачане от тема в тема. Много често се получаваше надприказване в ефир - неумението да изслушаш събеседника, да чуеш неговите идеи, да го прекъснеш и да покажеш своето надмощие с аргументи. Липсата на фокус в изказванията, липсата на тема и задълбоченото ѝ представяне, се изгуби. Надделя търсеното политическо въздействие, а не търсенето на същността. Как това, което казваме стига до хората, информираме ги.", допълни той.

Според журналиста Арман Бабикян политиците лавират, защото политиците нямат ясни тези и защото така са свикнали да говорят с хората.

"При политиците думите са оръжие, инструмент за работа. И те имат значение", подчерта той и подчерта, че клишетата и заобикалянето на отговорите в предизборните студиа са били "на ръба на дебилизма".

По думите му,  думите не бяха предназначени за хората на площада, а за онези зад стената.

Миланов обясни също, че се е загубил диалога, няма разговор, а има едно преекспониране на Аз-а и се губи същността на един смислен разговор. Според него, най-притеснително остава речевата агресия. "Парламентът е образец за такива ситуации и е обидно за общество, което претендира за цивилизована европейска практика", заяви още езиковедът и допълни, че тази агресия се пренася при младите хора, а също и по пътищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото е долу, такова е и горе. Политиците ни са еманация на съвременния българин. Бъркотията е тотална, затова копаме дъното. Само огън ще пречисти гноясалата ни действителност. Няма нужда ние да правим нещо - вече държат кибрита и клечката в готовност.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато имаш много нискоинтелигентни население, промяна няма да има. Те просто не разбират какво им се говори и какво трябва да се направи. Не виждам скоро прогрес в тая държава, ще продължаваме да изоставаме и да намаляваме.
9
0
 
0
 
! Отговори
Теа негоддници преди 1 година
да се съберат у парлемента и да инициират Велико Народно Събрание. 65 % от народа ги неще и им няма ни най - малко доверие. Промяна на политическата система. Това е пътят. Революция е другият път.
8
1
 
1
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Ходих в Терция на екскурзия. НЕ ВИДЯХ И ЕДНА КРЪПКА НА МАГИСТРАЛИТЕ ТАМ! НИТО ЕДНА!!! Явно сме от различна порода! Следващият път ще гласувам за ДПС@:)
7
0
 
4
 
! Отговори
Партиите преди 1 година
...ДБ И ПП СЕ ДЪРЖАТ ТАКА, СЯКАШ КОРУПЦИЯТА ХОДИ САМО В ГЕРБ!!! ИНФАНТИЛИЗЪМ, ТА ДРЪНКА!!! КОРУПЦИЯТА Е ПРОБЛЕМ ЗА В.С.И.Ч.К.И. УПРАВЛЯВАЩИ!! Едно съвсем елементарно примерче е, че частните коли на полицаите са 100% без гражданска отговорност! Да не говорим за по- нагоре!
6
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
какви послания очаквате от икон групировки всички се натискат за нс за да седокопат до траншовете от ес за тях е цялата борба тука няма партии идеологиитова са отживелици виждате конгреса на сащ какво прави в името на печалбитена впк запалиха света и не се отказват да изпращат оръжие на украина
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много приказки, малко работа. Автомагистрала "Хемус" си виси недовършена.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то имаше ли изобщо послания освен "аз тоА го не щЪ"?
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посланието е че доста избиратели са успешно зомбирани да викат по ГЕРБ и да си мислят че са против Русия докато са в едно легло с БСП
2
1
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Хаха редовно правителство на чалгар, *** и десни дето единственото им мото беше ГЕРБ колко били зле и веднага взеха да се ядат взаимно за кокала.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посланието е че ГЕРБ си остава най гилямата партия а всички други са си мишки дето работят за руските интереси като ни държат в хаос