Радев очаква диалог между партиите, за да има стабилно правителство

Резултатите от вота не дават възможност за лесно постигане на коалиция
Обновена: 6 окт 2022 09:23 | 6 окт 2022 09:22, Камелия Цветанова
154
Радев очаква диалог между партиите, за да има стабилно правителство
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След изборите българите очакват диалог и решения, смята президентът Румен Радев.

Той  заяви, че ще предостави всички условия по Конституция, така че да има време за диалог и разговори за формиране на стабилно мнозинство.

Още по темата

„Резултатите от изборите не дават възможност за лесно формиране на коалиция, но хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения и интереси, защото България има нужда от работещ парламент и устойчиво правителство“,коментира държавният глава.  

Той коментира актуални теми в Малта.

"По-тревожното е издигането на нови червени линии след изборите. Търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалициите издава страха на партиите да поемат управлението през зимата. Затова да ги успокоя, че не е чак толкова страшно, защото служебното правителство е изградило стабилна основна, на база на която следващото правителство би могло да изведе страната през зимата без основни затруднения", увери президентът.

Като пример за това той даде пускането в експлоатация на газовата връзка с Гърция, понижената цена на газа, разработените законопроекти, касаещи Плана за възстановяване и устойчивост и решаването на проблема със зимната поддръжка на пътищата.

На път към чешката столица Прага, където ще участва в европейски срещи на върха, държавният глава каза още, че България не може да продължава да се примирява с факта, че остава извън Шенген.

"Ние и Румъния не може повече да бъдем държани извън Шенген само заради това, че 11 години след като сме покрили всички технически изисквания, някой си измисля допълнителни критерии. От това губят всички – гражданите, туризма и икономиките ни. Не може България да проявява солидарност и да влага огромни ресурси за опазване на границата, и да срещаме неразбиране по темата. Не може българите да са втора категория европейци и да чакат по КПП-тата на европейските държави. Ние няма да се примирим", каза Румен Радев

Той напомни, че в условията на безпрецедентна криза по света, на тежки енергийни, икономически и социални кризи, ключът към нашето бъдеще е в диалога и солидарността.

"В тези тежки дни имаме нужда от обединена Европа. Обединена Европа не може да остане безразлична към войната на Русия срещу Украйна, защото нейната ескалация е най-голямата заплаха за мира на континента след Втората световна война. Вторичните ефекти на войната се усещат и общата политика за европейска отбрана ще е във фокуса на всяка следваща лидерска среща", каза още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още по темата: избориРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
Бай Кольо преди 1 година
Това е резултат от твоите дейстия Радев.Всеки може да разединява,много трудно е да се намери умен човек, който да обединява.Лесно е да рушиш,,трудно е да градиш.Сега ще береш плодовете на собствената си некадърност.
120
0
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Именно Радев разедини народа. Той първи наруши Конституцията, вдигайки юмрук. От него започна това разединение сред народа. Президент - разединител! Така че сега ще си сърба, каквото си е дробил.
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Диалог между кои партии,че не се сещам?
118
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАДЕВ ДА ХОДИ ДА ОЧАКВА В МОСКВА ПОХВАЛА
117
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Диалог между кого,по-точно,г-н президент?
116
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Платените тролчета, но най-вече техните господари трябва най-после да вденат, че сме стигнали дъното на разделението. Нататък колкото повече омраза се вкарва в разговорите, толкова повече ще затъваме. Трябва да осъзнаят, че сме на такова положение, че проблемите могат да се решат само с усилията на всички.
115
2
 
14
 
! Отговори
ДОЛУ РАДЕВ преди 1 година
ИМПИЙЧМЪНТ! ВЕДНАГА!
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Диалог и солидарност може да има, когато има справедливост и равнопоставеност, взаимно зачитане на интереси и почтеност Когато ни управлява правото на силата, става това, което става - войни и мизерия. Живеем в лошо измислен свят, далече от реалността. Всичко е лъжа. И понеже съм оптимист - все по-зле ще става. Неутралитет за България във войната, която не е нашата война!
113
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е Радев пак да вдигне юмрук и да обедини народа срещу мутрите.
112
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Масово народа не беше доволен от тези 12 години управление на Борисов и затова Борисов падна от власт въпреки многото откраднати милиарди, с които ГЕРБ печели избори.
111
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато управляваше Бойко Борисов в ЕС инфлацията беше близка до нула, но в България беше 10-20 пъти по-висока. Сега в ЕС инфлацията е 10-12%, а в България е 17%. Ако Борисов беше на власт един бог знае колко по-висока щеше да е, примерно 60-70%.
110
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДПС ГЕРБ ИТН- Да,беше свалено Правителството на Промяната,даже много късно! Да,ИМА ПРОМЯНА,НО КАКВА? Отговора се знае-много повече престъпления,дрога,катастрофи,безотговорност на управляващи и управлявани,двойни цени,недостъпни горива,лъжи,незачитане на закони,ограбване на народа,задкулисие,предателсва,подмяна,още повече разпадащи се семейства,все повече младежи тръгват по лош път...Това изобщо не трябваше да ни се случва,и особено по време на пандемия и война!Радев направи огромна грешка!
109
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на Бойко Борисов се построиха 4,9 км без 200 метра от от магистрала Хемус. Трoловете му твърдят, че бил строял магистрали ....
108
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Gogo Много смело изказване! За всичко това,което пишеш имаш ли доказателства? Или тези неща ги знаеш от леля Пенка от кварталната градинка?Бил стоял 12 години!-Ами стоял е,защото е бил първи!Масово народа не се оплаква от тези 12 год.защото беше много по-спокойно,цените бяха НОРМАЛНИ,построи се много-пътища,зали,направиха се големи ремонти! Масово народа се интересува от това,което е направено за него,а пък той какво прави,с какво се занимава-ако има нередност и престъпления,то си има закони!
107
3
 
4
 
! Отговори
Не, 117! преди 1 година
Не, объркал си се, или си объркан по рождение, което е по-вероятно! Селяндуринът от Славяново, който коварно измами цял един народ, не е американска ***! Той е *** на кремълския злодей и масов убиец и без капка срам го демонстрира пред българския народ и пред целия свят! Затова е отсвирен от ЕС и НАТО, и не му се предоставя никаква секретна информация! Известно е на всички, че е национален предател и агент на чудовището Путин!
106
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другаре от жълтите павета, до края на тази зима и вие ще разберете, че без обединение по отношение на основните ценности, паре нема да има.
105
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
срам ме е, че гласувах за него ... мислех ...генерал ...офицер български ...летец... а то излезе американска под...ло..га ...
104
5
 
3
 
! Отговори
ДПС ГЕРБ преди 1 година
Предател слуга на ГЕРБ и ДПС това нищожество свали правителството на ПП БСП и ДБ спряха далавери на олигарсите крали България през прехода.
103
4
 
4
 
! Отговори
ДПС ГЕРБ ИТН преди 1 година
Предател слуга на ГЕРБ и ДПС. Това нищожество свали правителството на промяната.
102
2
 
3
 
! Отговори
До Двуличен мерзавец преди 1 година
Имахте си правителство под полата на Кака Корни.