Цонев: Гласуването у нас да стане като това в САЩ

По думите му, предложили 100% машинно гласуване
2 дек 2022 11:55, Петя Славова
52
Цонев: Гласуването у нас да стане като това в САЩ
Снимка: БГНЕС

Депутатите решиха вчера, че ще има смесено гласуване на следващите избори след близо 18 часа дебати. Връщат се хартиените бюлетини, а машинните ще изкарват разписка, която ще се брои. Памет ще има, но само при съдебно оспорване ще се брои.

Още по темата

Ще доведе ли до хаос подобно решение, коментира пред Нова тв  зам.-председателят на НС Йордан Цонев.

Осем години се борихме срещу това. По думите му, от ДПС са предложили 100% машинно гласуване. По думите му, ДПС ще продължи да се бори Гласуването в България да стане като това в САЩ и Европа. За това щели да се борят депутатите от ДПС, увери той.

"Да заменим 100% машините с които се гласува само във Венецуела и Брюксел с машини, с които се гласува в САЩ. Те се наричат машини с оптично устройство за сканиране. Попълваш си на ръка бюлетината, вкарваш я в сканиращото устройство, ако е грешно попълнена, тя ти я връща и отиваш да я поправиш. Няма невалидни бюлетини. Снощи щяхме да го постигнем, ако ПП и ДБ не бяха излезли от залата", уточни Цонев.  

Той изрази мнение, че имат право да кажат, че не вярват на тези машини, така както и от ПП и ДБ не вярвали в хартията. "47% от обществото иска едното, други 48% иска другото", каза още Цонев.

По думите му, машините не дават контрол на изборния процес.Той коментира и видеонаблюдението: "Не знам как се прави фиктивно видеозаснемане. Какво може да направи законодателя, освен да задължи да има наблюдение".

"Както и да изглежда изборния ден, доверието в изборния процес е по-важно от умората, които са вътре", заключи Цонев.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
мента да си *** по нашите земи е грях,ти си *** на съсипалият България доган,от 30 г. я ограбва и позори,агенти на кгб-дс като доган и боко...и еничарите им като ментата управляват животите ви от 30 г. ,прогониха децата ви роби,съсипаха правото,здравното,образованието,армията,службите,земеделието,икономиката...грабежи и разруха...как ще продължим бре?какво ще оставим на децата си?презрението на Свободният Свят към децата ни за което работят ментата и господарите му?
43
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ами нали демен-ция-та така спечели президенските избори с чувалите с бюлетинисъбирани от служители на пощенските служби само машинно гласуване дпсразчита само на хартиените бюлетини с които купуват гласовете на неграмотнитеи каква им е ползата на хората които гласуват за дпс по колко мандата сте вечев нс вие не сте никаква партия а ненаситна икон групировка
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така , Мента , така ще можем със сигурност да изберем българският дедо Байдън от Банкя ...
41
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Само да спомена,че в САЩ още броят бюлетени!
40
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
демократите така спечелиха с чувалите с бюлетините разнасяни от пощенскитеслужители нагоре надолу
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Данчо ментата в една килия с едър афроамерканец като във щатите.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... Ще дойде време в което ЕС ще ни каже, ама вие не помагахте активно, за това ще ви ощетим, а Русия ще каже, ама вие бяхте за другите, така че ще ви ощетим. За това, радвайте се на живота си и си носете новите дрехи
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е поставена в много деликатна ситуация, от една страна сме в ЕС и трябва да съдействаме на ЕС с помощ за Украйна, от друга сме с традиционни всръзки с Русия и не искаме да ги разваляме, та в този смисъл се радвам че депутатите тупкат топката и забавят каквото и да било, оправдавайки се че сега е важно да решим как ще гласуваме. Лошото е че един ден войната ще свърши и това забавяне от наша страна ще има своите последствия...
36
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Цоньо мамин,ПЪРВО "полическия живот" у нас да стане като тоя в Щатите-САМО ДВЕ "партии" !!!...После ще му мислим за реда..
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сиреч - направо американските господари да спускат спечелилата партия и да не си играем на шикалки, па и пари да харчим излишно. Директно парите за избори да им ги превеждаме за чертежи на хвърчила.
34
0
 
0
 
! Отговори
ДАВАЙ ДАНЕ! преди 1 година
ТОВА СЕ ИСКАШЕ У ЗАДАЧКАТА ......КИРЧО И КОКОРЧО ДА СИ ХОДЯТ, ЩОТО СЪСИПАХА ДЪРЖАВАТА!
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Smazkan muschmol njmali koi da mu stegni vryskata na alkoholik
32
0
 
0
 
! Отговори
мислещ преди 1 година
аз пък смятам, че е добър вариант, просто членовете на избирателните комисии, трябва да бъдат обучени да следят за хора, които могат да минат с готова бюлетина - някой облякъл се с балтон посред лято, алтернатива е отбелязването на става и със специфично мастило или нещо подобно, което ако не съвпада на сканираната бюлетина да не може да се сканира.общо взето не е нужно да откриваме топлата вода, просто трябва държавна воля да се контролират нещата адекватно, дали хартия или машина...
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех цонев ,че и ти пеевски в дпс при доганите ,като ви гледам ми се реве Бе ! не ви ли е малко мъчно ,че турците изкупиха Бг Земята ,фабрики,тецове,хотели,Болници ,че Родопите,Пирин, Търново , Търговишко ,Хасково,Кърджали 80% се турчеят ? ромите пазарджишко се турчеят ? айде турците си гонят интереса ,ала вие българите -потомците на Левски и Ботев като как сте с тях?
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС гласуването е на хартия, но нали Турция не е в ЕС и не ги знаете тези работи
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ на ксерокс ли гласуват, като в Чалгария?
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не вземе да стане гласуването, като това в Русия?
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цонев иска да дава на всеки гербодепесар предварително отбелязана бюлетина и да го праща на скенера.
26
0
 
0
 
! Отговори
Много може да се преди 1 година
научи от Америка
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Психопатски лъжи всеки ден. Лъжи, манипулации, унищожаване на честните избори, купуване и продаване на гласове с пари, психопатски кражби по общините на гербодепесарите. Истината и честните избори са нежелани и неудобни. Вярваме на машините и затова искаме да ги премахнем, защото ни пречат на измамите и лъжите.