При избори днес: ПП-ДБ с 1% пред ГЕРБ-СДС, "Левицата!" влиза

Парламентът ще е от 6 партии, сочи изследването на Центъра за анализи и маркетинг
Обновена: 23 мар 2023 13:11 | 23 мар 2023 13:10, Стела Стоянова
268
При избори днес: ПП-ДБ с 1% пред ГЕРБ-СДС, "Левицата!" влиза
Снимка БГНЕС

"Продължаваме промяната - Демократична България" водят 1% пред ГЕРБ, "Левицата!" вероятно влиза, сочат резултатите от последното социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг. Според него се очертава парламент с 6 партии.

Изследването е проведено в периода 16-19 март 2023 г., две седмици преди парламентарните избори за народни представители на 2 април. Социологическото изследване е проведено сред 1021 пълнолетни граждани на България. 1% от всички анкетирани съответства на 54 000 души. Участниците са били интервюирани лице в лице. Проучването е проведено по собствена поръчка, уточни директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов на пресконференция в БТА.

Според изследването, ако изборите бяха днес, шест партии щяха да влязат в парламента. Обединението "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) получават 25,7%, ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС - 13,8%, "Възраждане" са с 12,5%, БСП събират 8,1%, а "Левицата!" - точно 4%.

Според Юлий Павлов "Има такъв народ" и "Български възход" нямат шанс да получат представителство в 49-ото Народно събрание. Шанс нямат и от НДСВ, които събират 1,2 на сто.

Запитани как се справя служебното правителство, 31,4% от анкетираните казват „по-скоро успешно“, 52,6% „по-скоро неуспешно“, а 16% не дават отговор.

„Политиците, независимо кой как гласува, или не могат да се разберат за правителство, или правят правителство за 5-6 месеца и хората основателно се питат защо изобщо да гласуват. Шири се вече мнението, че и след тези избори няма да се разберат и ще чакат местните избори", заяви Юлий Павлов.

По думите му и при гласуване с хартия, както и с машина, могат да се фалшифицират резултатите. "Но прави ли се? В голям мащаб не и това е лесно проверяемо", отбеляза той. По негоите думи доказателство за това е, че резултатите от екзитполовете на социологическите агенции са много близки до тези на Централната избирателна комисия.

Изследването е проведено в периода 16-19 март 2023 г., две седмици преди парламентарните избори за народни представители на 2 април. Социологическото изследване е проведено сред 1021 пълнолетни граждани на България. 1% от всички анкетирани съответства на 54 000 души. Участниците са били интервюирани лице в лице. Проучването е проведено по собствена поръчка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
2
 
2
 
! Отговори
Дарин преди 1 година
Голям резил! Видяхме вече, че ПП и ДБ не стават за нищо.
212
0
 
2
 
! Отговори
Политпатолог преди 1 година
За Русия сме нисши в една проекто-Губерния, а за Сащ сме просто Актив, който ще бъде жертван, когато им е удобно. Бий за да те уважават - беше казал някой, когото някога осмиваха за разлика от сега.
211
1
 
3
 
! Отговори
Анонимка преди 1 година
Много пари наливат ДБ, но кой ще ги избере тези
210
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ВасилДБ са като полип :)
209
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нормален човек с нормална логика, който да гласува за КРАДЦИТЕ от ГЕРБ и ДБ-ПП, които ще ни вкарат във война! Чудя се на тези, които ИСКАТ да изпращат чуждите момчета за пушечно месо, а те да си получават парите от НПО-тата и отдавна, отдавна да са си изнесли семействата в чужбина!
208
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПенсияЗа Борисов, защото Петков ти вдигна инфлацията и сега тези 300 лв отгоре са ти като 3 лв отгоре.
207
4
 
5
 
! Отговори
Васил преди 1 година
Най-големите тарикати отново се оказаха ДБ! Дай им да минат метър на тях.
206
1
 
3
 
! Отговори
европейски популис преди 1 година
от както върнаха хартиената бюлетина забелязва ли някой че и плащането с е увеличи на 100-150лв -влизаш в стаичката снимаш с телефона излизаш и на кьошето те чака човека с мангизите -им аи едни фамилии дето с апо 10 души и с еправят добри пари и да си спомним кой върна хартийката ,както и колко ще са недействителните бюлетини
205
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изчитайки мненията и предвижданията на %тите се сетих големия чешки виц за една морска почивка но 3 членно чешко семейство на пан Франтишек, пани Милада и малкият Войтек и една уловена златна рибка която им казала че ако япуснат обратно във водата че ще им изпълни 3 желания. Войтек казал искам па таралежче, баща му: на майкативпутката, а майката: отпуткатанавън.
204
4
 
15
 
! Отговори
Дядо преди 1 година
Виждал съм кон. Прилича на Кирил Петков в лице. Но конят е къде къде по интелигентно същество.
203
4
 
7
 
! Отговори
до българин преди 1 година
Българино,ти кон виждал ли си ? Ми той коня ще се срути под това огромно лоено туловише на крадливия ви вожд Винету.Жалко за коня.
202
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Размера на пенсия и заплата е едно, но какво можеш да купиш с нея е друго!Цените при ББ И ПРИ КОКОРЧОВЦИТЕ СА МНОГО ПОКАЗАТЕЛНИ!ИМАШЕ ВРЕМЕ КОГАТО БЯХМЕ ВСИЧКИ МИЛИОНЕРИ!ПЕНСИИ В МИЛИОНИ!ЕДИН КИБРИТ 50 ЛВ.ГЛАСУВАЙТЕ С АКЪЛ!
201
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЪЩАТА АГЕНЦИЙКА ДАВАЩЕ И НА кОСТОВ 2001 ГОДИНА 47 ПРОЦЕНТА А СЕ ОКАЗАХА 17... ПП И ДБ ДА ВИДЯТ ДАЛИ ЩЕ ИМАТ И ДЕСЕТ ПРОЦЕНТА ПОБЪРКАНЯЦИИ
200
17
 
14
 
! Отговори
Пенсия преди 1 година
За 12 г. Борисов ми увели пенсията,като миньор с 10 лв. За 6 месеца Петков ми вдигна пенсията с 300 лв. За кого да гласувам,а?
199
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям смях. ГЕРБ обикалят страната водейки и публиката със себе си, че имаче залите са празни.
198
4
 
8
 
! Отговори
Спокойно преди 1 година
До Анонимен Фалшифициране на изборите ,е много важна част от демократичните ценности . Изборите ще бъдат натъкмени по план ,утвърден от задокеанските ни дрюгари .
197
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам за кого ще гласувам, но знам, че ще гласувам и няма да е за ГЕРБ и ДПС.
196
7
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ ГЕРБ, Европейска България ,гей паради ,наркомания ,еднополови бракове ,*** извратеняци ,пукница,в ойна ....и никакво турско робство .... ах ,как сладко си живели ?
195
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За последните 5 пъти когато ходихме на избори - колкото проучвания се публикуваха? Стотици публикации излязоха и нито една агенция не позна. Дори Рего на Калоян Методиев даде победа за БСП на изборите за 47 НС, а други се оляха от лъжите си и накрая стана също като врачките, където гледат на боб и познават на фасул. Кой плаща проучванията? Един поне да беше познал резултатите. Как всички объркаха? Какво се случва с машините? Как преди познаваха?
194
2
 
6
 
! Отговори
Праведен преди 1 година
Еййй, брадатия миризлив козел, нещо си се объркал, 10%, са ....!