Доц. Светослав Живков: Песимист съм за избирателната активност

"Кампанията е доста вяла", каза експертът по изборни системи
24 мар 2023 21:42, Красимир Ангелов
29

9 дни преди вота - каква е готовността на държавата за вота?

"Дали хората имат ищах - ще видим в изборния ден. Сега по-лесно може да кажем за кампанията и самите политици, моето впечатление, е че кампанията е доста вяла. Това има някакво обяснение, защото това са петите избори в рамките на много къс период. Дори финансовите ресурси на партиите са редуцирани. Няма и много нови кандидати", каза експертът по изборни системи доц. Светослав Живков в студиото на "Денят ON AIR".

"В България традиционно залага на твърдия си електорат, в тази кампания ми прави впечатление, че дори в тази посока усилията не са оптималните. Това ме кара бъда песимист относно избирателната активност, защото ние от страна може да имаме увеличение на гласуващите заради хартиената бюлетина. Това е само единият фактор, който влияе на активността. Слабата кампания ще влияе в друга посока", допълни доц. Живков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в последните дни някои министри нагнетяват допълнително напрежението.

"Когато вътрешният министър заявява, че има работодатели на едри предприятия, които контролират и притискат своите работници да гласуват по определен начин - беше хубаво този министър да спомене поне няколко имена. Разбира се, коректното е да не се споменават имена на партии, за да не се влияе, но така тези твърдения остават във въздуха", категоричен е експертът.

Желев смята, че ролята на купения вот нараства.

"Видеонаблюдението не може да създаде предпоставка за някакви скандали. Първо е проблемът с тези паравани и рисковете, които крият за контролиране на вота. Различни общини ще подходят по различен начин. Комбинираното гласуване с бюлетини и машини повишава риска за грешки в протоколите."

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
хх преди 1 година
След като едно нещо е загубило смисъла си, не може да се очаква интерес към него!След като никоя партия не иска да прояви радикален контрол върху изпълнението на Законодателството, става очевидно, че интереса към партиите се губи!За какво да гласуваш, след като няма кой да проведе нужните реформи? След като един запартък гласува противоконституционни Закони как да го аплодираш? Че и да го подкрепиш!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Много по-малко от 2 милиона и 800 х. ще гласуват. Няма как избирателната активност да е по-голяма. То и нямаше кампания, просто защото парите на партиите от субсиите отдавна свършиха. Честита да им Новата 2023 г. на политическите лидери на партиите, които отнвоо са безработни. Доста кандидати има за депутати, а пък местата са само 240.
22
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
при такава наглост от страна на парапета и грешния ъгъл няма да гласуваме даоставим на платените гласове да си правят правителство да видим как ще станеизбори до дупка докато изчистим тази с-г-а-н
21
3
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Двете разбойнически организации-банкянската и делиорманската,масово купуват гласове.Затова няма нищо нормално у нас.Излезте и гласувайте.Не допускайте разбойниците и неграмотниците да определят живота ви.
20
0
 
3
 
! Отговори
Съсипааятаядръжава преди 1 година
Знаете ли че по време на политическа/предизборна кампания свобода на словата няма.В ***.Дори журналистите немогат да си позволят да критикуват дадена партия съобщаващи фактите не че в България имаме такива журналисти каквито имат в Европа и света не абсолютно.
19
0
 
3
 
! Отговори
активни преди 1 година
Оптимист съм.В Девин на един адрес са записани 280 човяка ,а един държи в ръцете си 180 лични карти?!!!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И АЗ СЪМ ПЕСИМИСТ, ЩЕ УЧАСТВАТ САМО 2 800 000 ...
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе вие не разбрахте ли че нема да гласувам ! ! !
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предизборни торбички със салам ...на ПП...Купуването и продаването на гласове е престъпление!Не важи за ПП!
15
0
 
4
 
! Отговори
Кунг Ям Сунг преди 1 година
Ас от виетнам.Ас строил вила доц живкофМного глад,ние гладен строим,без пари.Те обизда нас вика жълтури,няма ядете ,вие лаботите 15 часа.Мисо Кумуниста бил нас с камсик,лоши комунисти,лоси ..
14
0
 
6
 
! Отговори
Аз пък съм преди 1 година
Песимист за бръщолевенето на платени драскачи мисирчовци
13
2
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Изборите са право...и само *** може да се откаже от него...да заявиш как искаш да живееш,мафията ви убеждава да не гласувате за да може да вземат контрола над животите ви с купеният и корпоративният!!!да не гласуваш е все едно да заведеш детето си на заколение...е успех в коленето на децата ви,срещу 50-ка на пеевски ограбил го от вас!!!...позор...Анатема!!!няма да има кой да ви погребе безбожници!!!
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е един от гнусниите фашизоиди от история.бг.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете къде има торбички със салам, лютеница и плик с банкнота.
10
2
 
4
 
! Отговори
Дедо Поп преди 1 година
ОТВРАТИХА НАРОДА ОТ ИЗБОРИТЕ.Единствено купения вот на роми и принудените от шефовете си работници гласуват за когото им наредят.НИКОГА няма да бъде избрано нормално правителство .Мушеници и национални предатели са окупирали партиите ... Днешно време политик се става САМО ЗА ДА СЕ КРАДЕ .... МНОГО ДА СЕ КРАДЕ ... и за нищо друго. Сред партиите и политиците ни НЯМА НИТО ЕДИН КОЙТО НАИСТИНА ДА ОБИЧА БЪЛГАРИЯ но пък всички слагат доброто за народа и национални интереси в предизборните си обещания .
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има още много избори докато мафията герб се откаже . Идват нови партии . Има една - Вън от ЕС и нато , Пряка демокрация . Изчакайте новите . Управлявалите вече ги знаем че не стават.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя заработи 2000лв. заплата.
7
0
 
5
 
! Отговори
Гласоподавател преди 1 година
Която партия ми даде повече пари за нея ще гласувам
6
3
 
3
 
! Отговори
Пицеразносвач преди 1 година
До Мама НевянкаКисело е гроздето, Невянко...
5
6
 
7
 
! Отговори
Мама Невянка преди 1 година
Лицето Светослав Живков,който сте поканили е компроментиран в СУ.Станал доцент,благодарение на лизачество и доноси срещу колеги.Пие Ханки Банистър и мези луканка от Балкантурист.Личен паж на комунягата Милко Палангурски.