Партиите вече не харчат за реклама, ГЕРБ и "Възраждане" дали най-големи суми

Участниците в кампанията са похарчили общо едва 1 309 062 лв.
24 мар 2023 15:03, Стела Стоянова
22
Партиите вече не харчат за реклама, ГЕРБ и "Възраждане" дали най-големи суми
Снимка БГНЕС

Поредицата от чести избори намалява и интереса на партиите да харчат пари за реклама. Двадесет дни след старта на предизборната кампания участниците в нея са похарчили общо едва 1 309 062 лв. (без ДДС).

Средствата за медийно отразяване са нараснали с около 400 хил. лв. във втората част от кампанията. Така разходите за реклама преди изборите на 2 април продължават да са едни от най-ниските от 2014 г. насам, сочат данни на Института за развитие на публичната среда към 22 март. Институтът традиционно прави мониторинг на разходите на партиите за предизборна реклама.

Десет дни преди вота на 2 април рекорд по разходи държи коалицията ГЕРБ-СДС - 256 420 лв., следвана от "Възраждане" с 250 976 лв. Два пъти по-малко са отделили за медии от коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" – 133 671 лв. След тях се нареждат от ДПС – 124 480 лв. и БСП – 84 399 лв. „Левицата!“, сочена като потенциален участник в следващия парламент от социологическите проучвания, е на шесто място с 81 136 похарчени лева. „Има такъв народ“ заделя малко над 17 000 лева, а НДСВ – малко под 10 000.

Към 22 март двата инициативни комитета, издигнали кандидати в Ловеч и Варна и 3 формации – коалицията Неутрална България (Атака, Русофили, Комунисти), БСДД – Български Съюз за Директна Демокрация и Социалистическа партия Български път) нямат нито един сключен договор за реклама в разглежданите от института медии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната опашата лъжа....."Продължаваме промяната Демократична България" 133 671 лв.....Хайде бе...че те само толкова пари им струваха ми..ризливите салами и сирене и вкис...ната лютеница в торбите дето ги окачваха на хората по стоборите!
17
1
 
1
 
! Отговори
Правда преди 1 година
За какво им е реклама на партиите, те имат свои медии които постоянно излъчват лъжлива,клеветническа,антиамериканска антисемитска антихристиянска проруска протурска и дори нацистка пропаганда напр.на Атака Възраждане, Народна партия и др.която при това не може да се коментира, нито се разобличи т.к дори и в национални ТВ не отговарят на телефони, нито дават възможност на наклеветените от тях като САЩ или Израел да се защитят от лъжите им. Така че е явна ИЗМАМА, че коалицията е "НЕУТРАЛНА"
16
2
 
0
 
! Отговори
Име преди 1 година
Тролищата и хвалебствията на ФЪЗражданИ нещо много слабо тоя път? Костакиса да не би да е прибрал всичките пари и не дава за *** тоя път. Поне и празноглавите, които го величаят ще разберат, че Коцанина ги използва и ги хвърли в казана. Така правят използвачите. И Коцанинът се показа като жена - може само да използва и да дърпа облаги за себе си. Отвсякъде жена!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шарлатани+Костовици в действие.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откъде са им парите, особенно на Копейката. Тия на ГЕРБ е ясно че са откраднати.
13
3
 
9
 
! Отговори
Боце преди 1 година
Поредната партенка. А това дето са заляли цялата страна с билбордове ПП и ДБ, аз ли съм го платил???
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейката вместо да си направи пристройка на гаража ,дава пари за реклама . Залога е голям да знаете!!!
11
1
 
7
 
! Отговори
Да няма грешка?! преди 1 година
Това на Възраждане левове ли са или рубли? Много бе! Откъде тази прясна партия толкова пари? Да се нареди след мастодона.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ трябва да промива мозъци, както винаги...
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Определено се вижда голям подем в подкрепата за Възраждане.Ще видим какво ще стане на изборите.Има нужда от по тясно сближаване с Русия и Китай.Там е бъдещето на Изток.
8
7
 
9
 
! Отговори
Ирландеца преди 1 година
Напук на всички Възраждане гонят 20 процента а герб и по също но отгоре надолу....
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане - победа!
6
0
 
3
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 1 година
Политиците се рекламират във Фес-клюк с платени публикации;))) Фес-клюк спястява дос та пари и напън да се червиш като лъжеш пред електората или некое бабе ти тегли майните;))) Във Фес-а, просто си написваш патетичните слова, плащаш си и той ги публикува и отдолу гледаш сеир с коментарите, включвайки и свои хора, които да пишат: Браво!; Само така!; Напред, ние сме с вас!;))) Сташрно е! Сека баба е във Фес-а. Фес-а, движи регреса, оп, прогреса;))) Колкото хубаво бе, когато нета бе ограничен;)))
5
1
 
1
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
Трябва нов закон за изборите. Там трябва да се забрани да се правят политически кампании по социалните мрежи и по медиите. Най много по официалните пъртини сайтове и по партийните телевизии който има. Агитациите за избори да става директно по срещи с избирателите и по основните ТВ и медийни канали въобще да не се появяват мазните физиономии на олигофренясалите ни политици. Така ще са принудени да обещават очи в очи на хората, ако не ги е страх де.
4
3
 
0
 
! Отговори
Мчи, преди 1 година
за какво да хабят грешни пари, като така или иначе, софтуера брои резултатите, в смисъл че са предварително заложени..
3
1
 
3
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Сичкото реклама е у фейсбуко
2
1
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Нема го Станишката, да напрай беэплатна реклама на Баце. Рекламата с мaнapчето - Гласуваш эа Борисов, получаваш Костов
1
1
 
1
 
! Отговори
todor преди 1 година
Нима не се знае кой ги финансира или това ще им даде преднина...ЕДВА ЛИ !!!