Денков е разговарял с Габриел, в следващите дни влизат в работен диалог

Размразяването на преговорите - след като се чуят условията на ГЕРБ
28 май 2023 18:57, Нели Христова
202
Денков е разговарял с Габриел, в следващите дни влизат в работен диалог
Снимка: БГНЕС

Говорих с Мария Габриел, надявам се утре-вдругиден да влезем в работен диалог. Това коментира Николай Денков от ПП.

Не е обсъждан вариант Мария Габриел първа да заеме премиерския пост.

"Причината е, че следващите седмици следва да бъдат приети доста важни и сериозни закони. Видяхме какво стана с варианта на НПК, осакатен в правна комисия. Намесихме се категорично, Казахме, че е неприемливо и след това в пленарна зала беше възстановена оригиналната версия".

По думите му тепърва ще има опити да се попречат а приемането на законите, а правителството ще бъде както гарант, така и заложник на законодателната програма.

Никъде и по никакъв начин не са обсъждани уволнения на учители и директори, изтъкна Денков.

Размразяването на преговорите е възможно, след като да се чуят условията на ГЕРБ. Те предлагат да се деполитизира кабинетът, ще обсъдим и този вариант, коментира той.

"След това изказване, което възпали малко духовете, по отношение на смяната на кадри, аз веднага се обадих и казах, че аз съм на другия край на спектъра - че всичко трябва да се прави спокойно", обясни Денков пред bTV.

По негови думи, "Промяната" искали да помогнат на Мария Габриел и ГЕРБ да не са в ситуация "всичко приключи" при връщането на неизпълнен първия мандат, макар и да имало такива съвети. Искали да дадат знак, че има надежда за втория мандат.

"Първият възможен период беше вечерта, за да може на другия ден да имаме крайно решение", обясни академикът защо Националният съвет на партията е бил толкова късно вечерта.

"Действително, една от темите беше, че трябва да се направят промени в службите. Има причини за това, но тя беше интерпретирана по напълно превратен начин, че едва ли не се съгласува кои да са хората с чужди служби. Смисълът на това законово изискване е ръководителите на служби да имат достъп до квалифицирана, секретна информация, която се дава от чуждите служби. Това е стандартна процедура, винаги се е правила и винаги ще се прави и тя означава следното: ако вие предлагате човек за такава позиция, той за да може да си свърши работата, трябва да има достъп до съответните нива на секретност в партньорските служби, включително и в НАТО, но не само - Европол, съответните партньорски организации в другите държави. Така че това е изискване, за да може да си свърши работата", каза Денков.

Като "пълна измислица" на хората, които съветват Борисов, той определи твърденията, че ще се сменят директори и учители.

"Никога по никакъв начин не е обсъждана смяна на директори на училища или на учители. Тук ставаше дума за директори в администрацията. Когато стана дума за образователната система, там се имаше предвид МОН", каза той.

"Може все още малко да се деполитизира състава, както казват те", обясни той.

Разговорът трябвало да продължи под формата на преговори.

Правителство трябва да има, доколкото чувам, ГЕРБ са на същото мнение, обясни той. Според него трябва да се внимава с партия "Възраждане", които били на принципа "колкото е по-зле в държавата, толкова по-зле за нас".

Денков коментира, че част от експертите в проектокабинета "Денков" са посочени от ДБ, които стояли встрани, за да не изглежда твърде политически.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Измамиха избирателите си с истерична кампания против ГЕРБ сега измамиха и ГЕРБ че ще се коалират честно с тях, мамят всеки и за всичко навсякъде...
159
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
прилъгахме промяната са политически трупове. остава им единствено ако изнудят и изрекетират ГЕРБ да поуправляват няколко седмици, след което няма да трябват и на ГЕРБ за смокинов лист.
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
МАРГАРИТА ПОПОВА ГИ РАЗБИ И КАЗА ЧЕ ЕДИНСТВЕНО ЧИСТИЛИЩЕТО НА НОВИТЕ ИЗБОРИ Е НУЖНО. АМА БИЛО СКЪПО 50 МИЛИОНА ЗА НОВИ ИЗБОРИ А ДА ОТКРАДНАТ ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ ПО-ЕВТИНО ЛИ Е?
157
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако ГЕРБ ви клекнат значи си признават че са затънали в мега космическа корупция. Такова самоунижение независима партия не може да си причини.
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много лъжи а на лъжите краката са къси...
155
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мазни ***!Реалният ви процент според Кирчо е 7-10 процента.С машинките сте подправили изборите.Друг трябва да прави правителство,а не вие!"Ала-баланица, турска паница. Ой гиди Кирчо, наш калпазанчо. С пушка на рамо, с дупе насрано.Китка, китка магданоз, кой излезе първи? Тоз!"
154
2
 
7
 
! Отговори
Хъш преди 10 месеца
Габриел им е вдигнала телефона, но Урсула и телефона не им вдигнала. И оня нахалник Киро е заминал да досажда с лъжите си.
153
0
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 10 месеца
ооо, поръчах си още дни пуканки, изглежда шоуто продължава
152
1
 
11
 
! Отговори
Нормално е преди 10 месеца
Да се събере националния съвет на ПП и да си избере ново ръководство. Тия тримата трябва да се махнат. Киро замина за Братислава и може да продължи към Канада.
151
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Габриел и Денков пионки които се правят на важни фигури :)))
150
1
 
4
 
! Отговори
SOROS преди 10 месеца
До УрсулаПо скоро СОРОС
149
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ТУрските фенове на Ерджолан се радват повече на него отколкото на българския професор на БАН! До къде стигнахме.. турцизирана кл0ака имаме.
148
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нищо няма да постигнете Дянков! Освен че Предадохте избирателите си,за да сте още във властта,и то с МутроКомуниста! При следващи избори,не се чудете защо Възраждане ще ви отмъкне избирателите !!!-:( *** жадни за власт!!!
147
3
 
11
 
! Отговори
Бик преди 10 месеца
От академици по партийна линия и харвардци с платени такси от дс толко. Про%я до шия.
146
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Страхът от Възраждане не им дава мира.
145
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Относно замразените преговори между Герб и ПП - случка преди 30 г спор между президента на КНСБ Кръстьо Петков и КТ Подкрепа Константин Тренчев относно замразеното членство на Кръстьо Петков във БКП -думите са на Константин Тренчев ....Замразено пиле съм виждал , но замразен комунист -не
144
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Перем по поръчка! Шкафчета, кюлчета, чекмеджета ...
143
0
 
7
 
! Отговори
абе преди 10 месеца
трябва да се нарече правителство на Габриел Денков - все едно че е име на един човек, че с тая глупава ротация ще ни се смеят и в Зимбабве!....друг е въпроса колко ще устискат, аз лично им давам 2 мес.
142
2
 
5
 
! Отговори
Чвор преди 10 месеца
Тоя как ще си изпълни точките, които прие изпълнителният им съвет, за смяната на шефовете на регулаторите и т.н.? Боко и Габриел казаха, че не са съгласни с политиката, която мислят да изпълняват.
141
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преговорите за кабинет на ротационен принцип би следвало да се водят между парламентарните групи ПГр на двете коалиции, а не от предлагани от тях премиери на кабинети с 9-месечен срок на действие. На гласуването в НС ръководителите на ПГр, а не лидерите на партии, които предлагат премиери на правителство, как ще обосноват факта, че премиерите са двама, а не един, и че се сменят те, а министерският състав остава един и същ? Измислици на ПеПе+ДБ и на Пожарникаря от Банкя..