Неуместна ли бе реакцията на Радев при връчването на мандата на ПП-ДБ?

Специалистите скептични, че голямата избирателите ще продължат да вярват на усилията на ПП-ДБ
30 май 2023 19:31, Йоана Цонева
102

Започна 7-дневният срок за съставяне на правителство, след като президентът Румен Радев връчи втория мандат на акад. Николай Денков.

Реакцията на държавния глава при връчването на мандата беше изненадваща - той не е в ролята си да оценява дали една политическа партия е достойна, или не.

Още по темата
По-шокиращото обаче е, че за пръв път изказването му няма личен характер, а той се обръща към представителството на цялата партия - академик Денков не е записан в тези разговори. Той казва на хората, които са гласували за ПП-ДБ, "Моля Ви, отдръпнете се назад, за да направите място за други". Това заяви политологът проф. Николай Найденов пред Bulgaria ON AIR.

По думите на социолога Елена Дариева, моралният релативизъм, който се наблюдава напоследък, е изключително притеснителен.

"Президентът наистина се обърна като страна към политическа партия, което е меко казано неуместно", смята тя. Гостът все пак е на мнение, че шансовете за кабинет с евроатлантическа насоченост все още не са изчерпани.

Според политолога проф. Росен Стоянов "е задължително да се изказват мнения и оценки, но с различни роли".

"Скептичен съм, че голямата избирателна маса ще продължи да вярва на усилията на ПП-ДБ. Случващото се разочарова и демотивира", категоричен е той.

"Прогнозирах, че ще има правителство, но очаквах и всякакви удари под пояса - този обаче нямаше как да се предвиди. Беше гениално. През последните 20 години е изтичала информация в публичното пространство само за хора с евроаталантическа ориентация. Това е тест за ГЕРБ", изтъкна проф. Найденов.

Той е на мнение, че непремерената реакция на президента е целяла да отнеме проценти от гласовете за "Продължаваме промяната". Политологът не пропусна да отбележи, че още от самото начало президентът не е успял да запази неутрална позиция.

"Търсенето на съгласие около сформиране на редовно правителство изисква култура на компромиса и намирането на консенсус. Той обаче е много труден, когато предстои битка за местните избори. Един от изходите, които основните коалиции в НС бяха намерили, беше съдебната реформа. Постигането ѝ би послужило за известна легитимация пред техния електорат", отбеляза Дариева. Социологът прогнозира, че третият мандат отново ще отиде при БСП.

"Крайно време е президентът да изненада всички с нещо. Важно е не толкова колко е силен той, а колко са слаби политическите партии. Нека не го обвиняваме във всичко черно. Ако депутатите искат да си влязат в правомощията, нека направят каквото е необходимо", обобщи проф. Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Напълно уместна беше реакцията на Радев. А можеше и да се изхрачи в лицето на мумията, *** Заратустра не позволява. Та, така!
89
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Той дори и фуражка си вяма, но си мисли, че е генерал. Каокто и президент на Българията ни. Другият, който също не може да си намери генералската фуражка и не си дава доброволно имунитета, не може да се подписва. Така е с мутрите и техните военни шефове. Просто, та прости. Аз съм просто един ефрейтор, а и изобщо не ми трябва фуражка.
88
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много е опасно когато дадеш цялата власт на държавата на една фуражка Много злоба има в РР и се опасявам че той иска да бъде вечния президент и да направи диктатура от руски модел в БГ Това видях аз при връчването на мандата потрес плю на демокрацията
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Импийчмънт
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като Радев е враг, защо не направихте правителство да не управлява той още по-предните избори? Това за кой работи Радев е ясно още от както е президент, а вие сте неговата партия ПП нека не забравяме, двуличници.
85
3
 
14
 
! Отговори
fsdfsd преди 10 месеца
ИТН ги усетиха миналата година, аз пък ги усетих от самото начало че не са стока, ама простите им фенове със сталинистка пяна на уста в момента ги защитават, че и протести организират.
84
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Избирателите на ПП не са излъгани от ПП според записа, но нека не забравяме, че 50% от тях нямат нищо против България да стане 51. щат ;)
83
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Той няма право да прави политически анализ, но според мен ако не беше направил коментар щеше да е смешно, при положение, че през цялото време в изтеклите записи се говори с реториката, че новоназначенията ще са синхронизирани с посолството. Това без доказателства не може да влезе в никой съд, но е абсолютно смущаващо
82
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДА НЕУМЕСТНА Е, ТРЯБВАШЕ ДА НЕ ИМ ВРЪЧИ МАНДАТ А ДА ИЗГОНИ ПОДГОТВЯЩИТЕ ПРЕВРАТА... И ДА ВИКТНЕ ДАНС ДА ГИ ЗАКЛЮЧАТ НА ИЗХОДА.
81
5
 
11
 
! Отговори
До Да преди 10 месеца
Ти си избирател на ПП, ама много рехави останахте избирателите им. Мижав интерес към ПП вече, макар и в комплект с ДБ. Като ви харесва, самозалъгвайте се, все ще ви просветне някой хубав ден.
80
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В случая реакцията на президента е правилна, даже не трябваше да им дава мандат след този скандал, но вероятно гледа да си спази задълженията.
79
6
 
24
 
! Отговори
Ралчо Търговеца преди 10 месеца
РАДЕВ , ДАЖЕ МНОГО МЕКО ГИ ОПРАВИ ! ТРЯБВАШЕ ИЗОБЩО ДА НЕ ВРЪЧИ МАНДАТА !
78
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тук не обсъждаме личността на Радев, а президентската институция и застрашилите националната сигурност, и интереси, ПП,ДБ.Които нямат елементарно чувство за държавност, за законност, за престъпления срещу държавата. Да не говорим за бившия премиер, който освен противозаконните делата, които извърши, се отнесе сексистки към Мария Габриел.
77
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всяка институция, до която е достигнала информация за престъпления срещу държавата и нейната сигурност, трябва да се самосезира и да реагира. Радев предсталява президентската институция, при това е главнокомандуващ. Той е пряко засегнат от станалите му известни данни от записа. Постъпил е съвсем правилно. Това е и неговата морална позиция, също, на която има право.На кого дава мандат за съставяне на правителство, което е задължението му по конституция.На хора, които ще проведат незаконна чистка.
76
20
 
6
 
! Отговори
Да преди 10 месеца
Аз съм избирател на ПП и не се чувствам излъган! Стига с тия партенки.
75
12
 
1
 
! Отговори
До 75 преди 10 месеца
Да връщаме Слави, само той не ни изневери.
74
6
 
7
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
Чорапли, чий е Крим? наизусти правилния отговор най-сетне. Че се излагаш навсякъде.
73
12
 
7
 
! Отговори
ники преди 10 месеца
Много ми е интересно, как вадите генерални заключения, че избирателите на ПП били излъгани. Чуйте целия запис и тогава коментирайте.Активното мероприятие на савецките шпеони ще се окаже не в минус...
72
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всяка институция, до която е достигнала информация за престъпления срещу държавата и нейната сигурност, трябва да се самосезира и да реагира. Радев предсталява президентската институция, при това е главнокомандуващ. Той е пряко засегнат от станалите му известни данни от записа. Постъпил е съвсем правилно. Това е и неговата морална позиция, също, на която има право.На кого дава мандат за съставяне на правителство, което е задължението му по конституция.На хора, които ще проведат
71
15
 
6
 
! Отговори
Не преди 10 месеца
е работа на Радев да дава акъл. Той го няма!