Евелина Славкова: Главният прокурор е решен да води битка с политическата класа

Според нея ПП всячески се опитват да реализират кабинет
1 юни 2023 08:27, Нели Христова
21
Евелина Славкова: Главният прокурор е решен да води битка с политическата класа
Снимка: БГНЕС

“Ако е имало някакво разколебаване от страна на ГЕРБ да подкрепят или не втория мандат след скандалните записи, които излязоха през изминалата седмица, то сега след искания имунитет на Борисов и желанието за война от страна на прокуратурата, шансът за правителство с втория мандат расте”. Това заяви в интервю за БГНЕС социологът и съосновател на „Тренд“ Евелина Славкова.

Социологът смята, че до преди искането на имунитета шансовете за кабинет са били 50/50, но сега те са по -големи. “Не само заради имунитета, но и заради факта, че ПП-ДБ са готови да сменят ключови политически лица в техните предложения за кабинет с експертни фигури, също смятам, че е опит на ПП всячески да реализират втория мандат”, подчерта още Евелина Славкова. Тя обясни, че искането на имунитета на Борисов, свързано с казуса “Барселонагейт” не е особена изненада след много ясния конфликт, който се разрази между главния прокурор и ГЕРБ чрез искането за оставката на Гешев от Мария Габриел при първия мандат. “Следователно повече от видно е, че главният прокурор е решен да води битка с политическата класа”, каза още Евелина Славкова.

На въпроса каква е ролята на президента в тази ситуация на напрежение, социологът обясни, че все пак решаваща роля дали ще има правителство изиграват парламентарно представените партии. “Кабинетът зависи от това доколко решени са ГЕРБ -СДС и ПП-ДБ да има такова, пък и изпълнителната власт се гласува от парламента”, припомни Славкова и поясни, че може би поради дългото управление на служебните кабинети всички ние сме забравили стила на говорене на президента, който винаги е бил критичен към която и да е било власт. “Не съм изключително изненадана от думите, които се чуха от страна на президента при връчването на втория мандат, пък и той самият чувства обида и заплаха от ПП в контекста на думите от записа, които се чуха”, отбеляза тя.

Относно ползите на първите две коалиции от бъдещо правителство Евелина Славкова коментира, че трудно биха се определили ползите за тях, но за държавата те са ясни. “Най - малкото ще има редовна законодателна власт, а след 10 юни държавата става неплатежоспособна, което е огромен проблем”, поясни социологът. “Видно е, че трябва да има редовен кабинет, в тази конфигурация това ще бъде сложен кабинет, смятам, че и двете политически формации ще загубят, в най-голяма степен ПП-ДБ в контекста на това, че бяха създадени на база анти-ГЕРБ реторика, но най -добре резултатът от действията им ще се види във времето”, допълни още социологът Евелина Славкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не смесвайте войната НС-г.прокурор с предателството на Б.Борисов спрямо депутатите от ГЕРБ заради отърваването му от съдебен процес. Менко Менков е доста опитен адвокат и може да прецени шансовете на лидера на ГЕРБ за успех при съдебен процес. Иначе няма да се хване за адвокат по това дело. А ББ може да наеме още 2-3 много опитни адвокати като гаранция за успех, след което да отиде в Банкя да си гледа магнолията и внуците. Може би усеща, че вече стана тежест на шията на ГЕРБ.
18
0
 
3
 
! Отговори
пришълецът преди 10 месеца
Дупенките са калпава работа:))))
17
2
 
8
 
! Отговори
Тато преди 10 месеца
Разбира се без роми - експерти по нищоправене няма да мине ! Турците са пренебрегнати понеже трудно се справят с членоразделната реч !
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 3. Е не сме равни, а сме класово общество. Имаме дълбоко класово разделение. Класите се образоваа по време на "прехода" чрез големо крадене. Кой крал на-много той е най-висша класа понеже по определение преди това по времето на куманизъма бехме равни и никй не е възможно да е натрупал некво състояние от работа или пестене от закуски. И сега по определение си остава - кой богат - той крадец.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 13. Тази си има некой много "чк" от по-висша класа и е направил фирмичката "Тренд" да социологства нищо да не прави и да говори глупости и да и дават големи пачки за тях.
14
4
 
3
 
! Отговори
Стоко преди 10 месеца
Аман от коментатори и анализатори. Да работиш това в блатото е проява на лоша хигиена
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тая е много яка
12
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 10 месеца
Решен, друг път. Пак нищо не върши ефективно.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скоро пРезидента Радев ще влезе отново в обичайната са роля на фигурант със затихващи функции, каквато е съдбата на всеки президент с втори мандат. Колкото повече отива към края на мандата толкова по-незначителен и изхабен ще става този кремълски поцелуйко !
10
4
 
3
 
! Отговори
2020... преди 10 месеца
Русия има план да нахлуе в Украйна. Затова първо гледа да подготви държавите в региона, да бъдат под неин контрол. Замислен е преврат в България, да бъде свалено проевропейското правителство на ГЕРБ/СДС. Това трябва да стане, като изкарат хората на улицата. За да ги провокират да излязат, Гешев "уж нахлува" в Президентството. Президента излиза с вдигнат юмрук на улицата.... Протестите са факт... САЩ веднага отговарят на хода на Русия и изкарва своите хора от НПО-тата, за да овладеят улицата.
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПП/ДБ знаят, че вече са бита карта и бързат за правителство не защото им дреме за държавния бюджет, а за да наложат промените спуснати от посолството.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За нашето общество не е проблем, че ще махнат Гешев тъкмо в момента в който се отърва от зависимостите и си върши работата, за нашето общество за тези мили и съвестни журналисти ще е прекрасно ако се сложи следващ послушен главен прокурор или прокурор няма, важното е политическата омерта да си продължи и да сме шампиони по корупция.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кой първи атакува а, защо се правите на разсеяни - политиците атакуваха главния прокурор. Той реши да им извади кирливите ризи и обществото да види, какви са реално и настана мисирска истерия срещу главния прокурор.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сети се Гешев..... А той кога ще си понесе отговорността, че ги пазеше с чадър толкова години?
5
2
 
15
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 10 месеца
Евенце, нищо не разбираш. Да Гешев играе големи игри, но другите не са по - чисти от него. Да не забравяме, коя партия го сложи там. Времето на тази система свърши и вече кирливите ризи се вадят публично. Не случайно бързат да има правителство. Независимо с кабинет или без, знаят много добре, че безплатната им хранилка е финито.
4
5
 
6
 
! Отговори
Хе Хе преди 10 месеца
Ако беше истина трябваше да почва с тоя дето раздава порциите - Хидролога. Майтап бе Уили. Борим се с Урко и Пурко и дигаме пушилка с дрогирани манекенки.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каква сега е тая политическа класа? Кога ни се е образувала такава класа? Някакви аристократи с превилегии да не са?
2
1
 
10
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Много ясно. Следва Консолидация! Но интересно кой как ще гласува за имунитетите на един или друг.
1
3
 
8
 
! Отговори
Шефкет преди 10 месеца
Чае шукарие!