Гласуваш и ако си под карантина? По закон може, на практика едва ли

Подвижни урни имало за 20 000 души, а колко избиратели ще имат нужда от тях?
Обновена: 28 яну 2021 17:42 | 28 яну 2021 15:08, Камелия Цветанова
25
Гласуваш и ако си под карантина? По закон може, на практика едва ли
Снимка: Dnes.bg, архив

Промените в Закона за извънредното положение няма да осигурят възможност на карантинираните да участват в изборите“, смята социологът Цветозар Томов, бивш член на ЦИК.

Според него проблемите ще дойдат от няколко посоки.

Още по темата

"От една страна заради капацитета на изборната администрация. С подвижни урни няма да могат да гласуват повече от 20 000 души. А хората, които биха се нуждаели да гласуват по този начин, ако изборите бяха днес, са 40 000. В предишния пик на пандемията обаче те бяха 150 000", отбеляза Томов пред БНР

Освен това ваксинирането на хората от секционните избирателни комисии е невъзможно.

"Трябва месец след поставянето на първата ваксина, за да се придобие имунитет. Това означава, че в края на февруари властите вече трябва да знаят кои хора ще са част от СИК. Това няма как да се случи. Трудно също ще се намерят желаещи, които да участват в мобилни секционни комисии, защото това участие ще бъде особено опасно", призна Томов.

Според него е имало отчетливо нежелание сред политиците за въвеждане на гласуването по пощата, което можеше единствено да осигури нормална обстановка за упражняване на вота.

"Може би, защото не се познава този тип гласуване, а и може би управляващите се страхуват от повишена активност на българските избиратели извън страната", посочи той.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън дрън та пляс.Какво само пишете за тия избори?ГЕРБ отварят държавата,за да обявяват висока заболеваемост точно на 2-3 Април,и да отменят изборите.Ако не това,то ще ги фалшифицират.Имат натрупан опит,знаем.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да си умрял пак гласуваш )
19
0
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
ДОКАТО ИМА КОМУНИСТИ И ТЕРОРИСТИ ---ВИНАГИ ТРЯБВА ДА ИМА "ТАЕН ВОТ"!КОМУНИСТИ И ТЕРОРИСТИ--УБИВАТ ЗА ГЛАСУВАНЕ ПРОТИВ ТЯХ!ИСТОРИЯТА ГО Е ДОКАЗАЛА!!!
18
2
 
2
 
! Отговори
Само ако отпадне преди 3 години
Тайната вота тогава няма да има ама НИКАКВО ОПРАВДАНИЕ да не бъде електронно гласуването. ЗАЩО ХОРАТА да се крият за кого са гласували? Нали като гласуват трябва да носят отговорност за избора си. Ако сме наистина толкова демократична държава не би трябвало да е тайна вота.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо просто не направят една страница в интернет? Всеки да се логва там с данните от личната си карта и да гласува.
16
4
 
0
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Няма нужда да ги фалшифицират изборите, за да ги вземат.Сивата икономика (категорично над 30% е) си стои, през цялото командване на ГЕРБ не беше ограничена, а вчера техен министър намекна, че нямало правов начин да се ограничи.Точно тези (над 30%) и техни познати ще гласуват за ГЕРБ, щото ако дойдат други, може и сладкото нагyшвaне да СВЪРШИ.Кой каквото и да говори за политика, накрая става дума за мнооого пари, а бай *** търси винаги келепира.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С компютър се обират банки! Всичко трябва да е в чекмеджета и нощни шкафчета! Там е сигурно!
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, лошо нещо са компютрите, всичко на ръка трябва да се прави. По-надеждно е да храниш 440 000 гърла държавна администрация, това са сигурни гласове за БКП2(ГЕРБ).
13
0
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
"ИЗБОРИТЕ НЕ ЗНАЧАТ НИЩО"----АМА И ПАРТИЙНИ НАЗНАЧЕНИЯ , НЯМА ДА ИМА!!!ЗАБРАВЕТЕ ТИЯ МЕРАЦИ НА БКП/БСП!!!НЕМА ДА ИМ СЕ ПОЛУЧИ НИКАК...!
12
1
 
3
 
! Отговори
АЙДЕ ,БЕ... преди 3 години
С "КОМПЮТЪР" ВЕЧЕ ОБИРАТ БАНКИ .....ВИЕ ИСКАТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ С НЕГО..ХА,ХА,ХААААКОМУНИСТИТЕ ВЕЧЕ НЕ МОГАТ ДА СПЕЧЕЛЯТ ПО ЧЕСТЕН НАЧИН--РАЗЧИТАТ ЕДИНСТВЕНО НА "ПОЩЕНСКА ИЛИ КОМПЮТЪРНАТА ДАЛАВЕРА"--ПО АМЕРИКАНСКИ ТЕРТИП!НАДЕЖДАТА ЯКО ГИ ОСЕНИ -КОГАТО ПРЕЦАКАХА ОНЯ НАДУТ ПУЯК ТРЪМП, ПОНЕЖЕ НЕ РАЗБИРАШЕ ОТ ТИЯ "ИЗБОРНИ ИГРИЧКИ"!У НАС ОБАЧЕ---ТИЯ НОМЕРА НЕ МИНАВАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига с тези глупости, така или иначе изборите не решават нищо.Пак ще ги фалшифицират.
10
1
 
2
 
! Отговори
Ха, ха, ЗАБРАВЕТЕ ! преди 3 години
"АМЕРИКАНСКИЯ ВАРИАНТ" ЗА СВАЛЯНЕ НА ГЕРБ ....ПРОСТО НЯМА ДА ВИ СЕ СЛУЧИ!ДОРИ КЮЛОТИТЕ НА КРУШОВСКАТА *** , ПО ПОЩАТА ЩЕ ДОЙДАТ , ЧАК СЛЕД 4-ДНИ.....КОЛКОТО И ДА СА "ПАРТИЙНО ВАЖНИ"....ХА,ХА,ХАААААААААТАКА ИЗБОРИТЕ МОГАТ ДА ОТКАРАТ И СЕДМИЦА.....ХА,ХА,ХААААААААААА
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Машинното гласуване не променя нищо, пак трябва да идеш до избирателна секция и вместо да драскаш по хартиена бюлетина, натискаш бутони на машината. Идеята е да го направят онлайн, да гласуваш от компютъра вкъщи. Тогава ще има висока избирателна активност! ГЕРБавите мaймуHи ги е страх от този вариант, оправдават се с "джуркане" и манипулации от черни хакери. А всъщност след като се преброят на ръка, бюлетините пак се въвеждат в компютър от Информационни Системи, ама там са техни хора...
8
1
 
4
 
! Отговори
Бай Манол преди 3 години
Другари, както и да гласуваме ние вече нямаме електорат. Само с измама можем да спечелим и то за кратко.
7
0
 
3
 
! Отговори
Мартин преди 3 години
Тези почнаха да ни играят американския вариант с таз поща... И ще гризнат дръвцето...
6
0
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
На практика, аэ съм Бог. На теория, не е така. Но дефакто, ще правите квото ви кажа. За да не ви ям живи, нали!!
5
5
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Трябва да го направят така, че да можеш да гласуваш само ако си се ваксинирал. Иначе - невалиден глас.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Гласуваш за ГЕРБ получаваш ДПС!""Цветан Цветанов, бивш втори в ГЕРБ, пред БТВ в предаването на Тази събота и неделя"Е какво да каже Юда....че е много убав ГЕРБ ли?Иначе последният път, когато ползваха тази фраза: "Гласуваш за ГЕРБ получаваш Костов!" от БСП.....ГЕРБ ги убиха на изборите! ПОдобни глупави фрази имат обратен ефект...
3
1
 
11
 
! Отговори
БСП преди 3 години
А Нинова как я избраха с подвижни урни от кашон без дъно.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оф, я стига. Всички тези радетели за свободата като Светлозар Томов, къде бяха до сега. Гласуване по пощата съществува от край време, пандемията е от март миналата година. Всички говореха за машинно гласуване. Ето ще има! Всяка промяна на начина на гласуване трябва да се обмисли внимателно. А не - идват избори след няколко месеца дай юрош да ни видят, че сме опозиция!

Спонсорирани публикации