„Медиана“: Четири партии със сигурност влизат в новия парламент

ГЕРБ увеличава дистанцията си и води с 3.3 % пред БСП
28 фев 2021 15:24, Елка Василева
163
„Медиана“: Четири партии със сигурност влизат в новия парламент
Снимка: архив, БГНЕС

Откриването на ваксина срещу коронавируса и стартът на ваксинацията у нас значително са повишили оптимизма в българското общество (възродили са надеждата за нормализация на живота), показва изследването на агенция „Медиана“, проведено в периода 22-26 февруари 2021 г.  с 943 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю, което е представително за пълнолетното население на страната.

Това обаче не се е отразило съществено на оценките за правителството. Те продължават да бъдат подчертано отрицателни. Средната оценка на правителството (по шестобалната система) е среден - 3.26 (3.22 през декември).

Неудовлетвореността от управлението провокира и силното желание за промяна във властта. За продължаване на управлението на ГЕРБ (под една или друга форма) са 21 % от избирателите. За ново управление, без участието на ГЕРБ са 51 %.

Още по темата

„Гласовете за промяна“, обаче са силно разпръснати (неконсолидирани), докато привържениците за запазване на статуквото са плътно обединени около ГЕРБ и силно мотивирани да гласуват.

Засега основната опозиционна формация (БСП) не може да се възползва от нарасналия негативизъм към управлението.

Притегателен център за голяма част от „гласовете за промяна“ се явява формацията на Слави Трифонов, която лансира своята „промяна“ вън от съществуващия политически спектър.

Към момента (месец преди изборите) ГЕРБ увеличава дистанцията с основния си политически опонент и води с 3.3 % пред БСП.

Засега само четири партии могат да бъдат сигурни, че ще преминат 4 %-ната бариера за влизане в парламента – ГЕРБ /27,5%/, БСП /24,2%/, „Има такъв народ“ /15,2%/ и ДПС /10,7%/.

Още четири формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание – Демократична България /4,2%/; „Изправи се! Мутри вън!“ /5,0%/; ВМРО /4,0%/ и коалицията НФСБ/Воля /3,1%/. Така че, следващият Парламент може да бъде както четирипартиен, така и съставен от осем партии. Това до голяма степен ще зависи от изборната активност.

Засега декларираната готовност за участие в изборите изглежда изключително висока – 61 % заявяват, че твърдо ще гласуват, а 22 % се колебаят. Това, обаче, са нагласи, без да се отчита влиянието и развитието на корона-кризата. Каква част от тези избиратели ще се явят реално пред урните е невъзможно да се предскаже. Същевременно огромна част (приблизително 513 хиляди!) от същите тези „твърди избиратели“ заявяват, че все още не са направили окончателно своя избор. Люшването на тези избиратели в една или друга посока може да изстреля всяка партия към върха или да потопи надеждите на останалите.

Наблюдава се ясна възрастова диференциация в политическите нагласи на избирателите. Ако на изборите гласуваха младите хора до 35 г., то категоричен победител би бил Слави Трифонов. При средната възраст (36-55 г.) ГЕРБ категорично доминира; При възрастните над 55 г. БСП бие ГЕРБ в съотношение 2:1. Остава открит въпросът кои избиратели ще се явят пред урните. Тук влияние ще има и развитието на корона-кризата.

Слуховете, че има засилен негативизъм по отношение на ваксинацията срещу корона-вируса са преувеличени. Наистина изследванията показват, че 40 % от пълнолетните не желаят да се ваксинират, но трябва да се има предвид, че около 23 % от тях ( около 1,3 млн. човека) са сигурни или имат сериозни подозрения, че вече са имали контакт с корона-вируса. В този смисъл, мнозина от тях разчитат на естествения имунитет. Същевременно антиваксърските нагласи се концентрират изключително в по-ниско образованите групи и вероятно почиват на лесно преодолими заблуди и екзотични слухове.  

Отварянето на ресторантите и заведенията се приема като цяло позитивно от мнозинството от пълнолетните. Естествено, най-въодушевени са младите, за които заведенията са естествено средоточие на техния социален живот, докато възрастните са силно скептични в това отношение. Развитието на корона-кризата обаче ще покаже дали това ще бъде приписано като позитив за управлението или ще бъде отчетено като тежък негатив.

Изследването е проведено в периода 22-26 февруари 2021 г.  с 943 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
1
 
! Отговори
протестъри преди 3 години
само р. овч. и корнелия нинова са известни с празните си чекмеджета.. няма снимков материал за тях..
131
1
 
3
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
Не е толкова важно кой ще има повече депутати след изборите - ГЕРБ или БСП. Важно е кой ще състави правителство. А патериците на Бойко се поизчерпаха и той е в кръгова отбрана срещу всички. Марешко-патриотите я минат 4% я не, а с ДПС Бойко няма да посмее да направи явна коалиция (те са скрита патерица).Така че, ще се наложи да се направи правителство с мандата на някоя от останалите партии, а без участието на БСП това няма как да стане.
130
4
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Увеличава се разликата понеже хората харесват чекмеджетата да са пълни
129
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Така че, следващият Парламент може да бъде както четирипартиен, така и съставен от осем партии. Това до голяма степен ще зависи от изборната активност" такъв извод можеше и аз да направя без да ми се плаща и разни измислени изследвания,горе-долу както прогнозите за времето на Минчо Празников звучат тия изследвания:утре тук-таме из България ще вали...
128
1
 
4
 
! Отговори
Интересно преди 3 години
От проучването 27% ще гласуват за гербь а дамо 21% предпочитат правителство на ГЕРБ. Има съществено разминаване. Би трябвало, този който гласува за герб и да иска да има правителство на герб.
127
3
 
3
 
! Отговори
не,приятелю преди 3 години
До Анонимен 127Това означава единствено,че някой брои бюлетините както му отърва!
126
4
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Боко ша...драпа да е с...половин % отгоре,след това почват...пазарлъците и копуването;това най го...може.
125
1
 
7
 
! Отговори
Манолов преди 3 години
"Ако на изборите гласуваха младите хора до 35 г., то категоричен победител би бил Слави Трифонов. При средната възраст (36-55 г.) ГЕРБ категорично доминира;" АКО ТЕЗИ ДАННИ СА ИСТИНА, ТО ТАКЪВ "НАРОД" ПРОСТО НЕ ЗАСЛУЖАВА ДА СЪЩЕСТВУВА! ЖАЛКА ИСТОРИЯ!
124
6
 
9
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
До 133. Айде стига с тази мантра за фалшификациите, щото ДПС и БСП са най-големите фалшификатори - ДОКАЗАНО (заловени и осъдени). А и маалите са техни, ама някой трябва да провери статистиката, а не да си плямпа ей така.
123
6
 
5
 
! Отговори
гербер преди 3 години
До 131. Всички няма да гласуват, а с тези, които ще го направят, ГЕРБ отново ще е първи. Даже червен Колю го признава. А какво мислят и искат невзрачни нещастници като теб няма никакво значение, защото ти си никой.
122
1
 
5
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
До Митко, питко и други подобни. А бе, стига типично по комунистически да ни говориш от името на народа. Да, част от народа ги мрази, НО ЧАСТ. Стига с тези тъппи обобщения. Друга част мрази ДПС, трета Трифчо, четвърта Маямата и зловонното трио и т. н.
121
5
 
4
 
! Отговори
гост преди 3 години
демокрация ,избори ? каква демокрация вие избирате един и същи вече 12 години и ги готвите за още 4 ри,ако на това казвате демокрация "Ако от изборите зависеше,нещо щяха да ги забранят " Марк Твен
120
10
 
6
 
! Отговори
Мутри вън! преди 3 години
Съд и затвор за мутрите.
119
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление с поредните фалшификации и купени гласове от маалите, мутродемократите ще спечелят изборите, въпреки че хората не ги искат.
118
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
12 години мутродемократи на власт е прекалено много. Време е да отидат там, където им е мястото - в затвора, а чекмеджетата да се конфискуват и откраднатото да се върне на България
117
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е всеки да гласува, за да махнем мутрите от властта.
116
13
 
7
 
! Отговори
митко преди 3 години
Едно е ясно.Мутрокомунистите от ГЕРБ няма да управляват повече.Видно е,че народа ги мрази.Същотно важи и за БСП.Крайно време е за ревизия,съд и конфискации.Хора като Боко Тиквата трябва да влязат там където им е мястото-в затвора.
115
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
думата РЕ-ДА-КЦИЯ откога е нецензурна или некоректна??Разбивате и вие вече с глупостите
114
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е,щом медианата на Червен Кольо дава преднина на ГЕРБ значи преднината е по три,на миналите избори Кольо даваше победа на БСКП!Вчера прочетох иначе мислите на капацитетката на Иматолковатъп Народ баба Зайка,лелеее тая е забележително негрАмотна!Разби ме,едно че говори като надъхан атакист ами е и откровено неграмотна,не си е направила и редакция на текста защото явно не намира грешки,а те са страховити!Слав с големите специалисти начело с баба Зайка и сценаристите,къде е Радков а Бачев,Годжи!?
113
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' ГЕРБ увеличава дистанцията си и води с 3.3 % пред БСП ''....................Самия факт, че хора все-още гласуват за БСП ... след банковите фалити, след пенсиите по 3 долара ... след откритата проруска и антиевропейска реторика на Нинова ... говори колко низш е българския селянин и защо всъщност е стоял 500 години под турско робство.

Спонсорирани публикации