Политиката - като сергия, предлагат ни популярни лица

Ще се превърнат ли изборите в шоу - говорят политолозите
Обновена: 1 мар 2021 22:27 | 1 мар 2021 22:23, Веселина Йорданова
10

Политологът от "Тренд" Анастас Стефанов посочи в предаването "Денят ON AIR", че се отваря ножица в разликите между първата и втората политическа сила в подкрепата преди изборите на 4 април. Няма ерозия в подкрепата към ГЕРБ, докато БСП произвежда низ от конфликти и се занимава със себе си, отбеляза той.

"Има такъв народ" на г-н Трифонов запазва електоралния таван, който отчитаме от октомври-ноември миналата година. ДПС има немалък шанс да бъде трета политическа сила, тъй като разликата с партията на Трифонов е незначителна. Голямата интрига е дали ще имаме по-обран или по-фрагментиран парламент. Предстои да видим доколко малките сили ще мобилизират ядрата си", обясни Стефанов.

Политологът проф. Антоний Тодоров, е на мнение, че от доста време у нас политиката е заразена от логиката на пазарните отношения.

"Сякаш имаме няколко сергии, на които продавачите предлагат най-добрата стока. Популярни лица - чудесно. Но ние избираме депутати. Виждам и спасителни стратегии в партиите. За да избягат от не много доброто реноме, опитват да го заменят с популярни личности. Не става въпрос за политически намерения. Къде се гласят тези партии да водят страната? Така изборите може да се превърнат в забавно шоу", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Тодоров изтъкна, че отдавна гражданите не четат платформите на партиите. По думите му има партии, които нямат никаква идеология. Разликата между партийното говорене на партиите е много малка, понякога почти незабележима, смята политологът.

"Всичко бяга като дявол от тамян от думите "политическа партия". Властта се атакува единствено под формата на политическа партия. Бяга се от основното - каква ще е идеологическата състезателна оферта. Вместо това стреляме с личности. Достигаме западни и други модели", каза на свой ред Стефанов.

Според него е по-лесно да се състезаваш през ролята на новия. Той се съгласи с проф. Тодоров, че политиците не предлагат алтернативен разказ, който да замисли много хора.

"След 4 април ще има управление на възможности, които са изчерпани в няколко хода, а всичко ще бъде съшиване на компромис", прогнозира Стефанов.

"Залогът на тези избори трябва да се сведе до едно изречение: Същото правителство или друго. В новия парламент ще има обновление и нови лица. Да, ама тези нови играчи накъде са се запътили? Може абсолютно безпринципно да се получи някаква конфигурация. Много възможен вариант е следващият парламент да не може да състави правителство", каза още проф. Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: парламентарни избори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ванга е рекла на Нешка: Куц, сляп и плешив човек ке управлява България.
7
6
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Не съм съгласна, че заключението на професора за ГЕРБ и скандалите около него по време на управлението му е обективно заключение - ГЕРБ работи в усковията на НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА! Той започна от стрелбите по улиците и стигна до увеличаване на пенсиите - скокът е огромен! Не може да се обвинява ГЕРБ за това, че е работел в такива условия, създадени от политиката на преход на БСП! БСП е виновна за всичките ни проблеми днес и тя не трябва повече да се занимава с политика изобщо! "ПРОФЕСОЕИ"...
6
3
 
6
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Смешки! БСП била произвела низ от конфликти защото била, значи, опозиционна сила! БСп се бори за кокала, уважаеми! ВИНАГИ се е борила за кокала! Сега наближават избори, как няма да има вътрешни борби?БСП трябва да се маха от политиката - не само създават лош фон за работа, но и по ред обстоятелства заразяват цялата политика с безобразията си...Освен това "Всички против ГЕРБ" е лозунг на БСП, а това не е коректна политическа платформа и всеки, застанал на нея показва ясна БСП позиция...
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БКП - Ну Погоди, Герб - Алф, ДПС- Бети Боо, ВМРО - Луди Кълвача, Славчовете - Бъгс Бъни, Атака - Капитан Врунгел, Христо Иванов - Ум Белия Делфин!
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да има мандатност в Парламента, не може 30 г. да клечат там едни и същи лица. Депутат не е професия. Президента е с два мандата, а тия седят до живот.
3
3
 
5
 
! Отговори
дупедад преди 3 години
Че лошо ли е да пее?Той поне,за разлика от другите,ще върши нещо!
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махалите ще гласуват за герб, но нормалните хора, едва ли.
1
4
 
18
 
! Отговори
Vox populi vox dei преди 3 години
Значителна част от народа без да се замисли ще гласува за партията на гн Трифонов, който се явява поредния месия в очите на хората. Но единственото, което ще стане е да изтъргува предобре позициите си при евентуална коалиция. Един от виновните за чалгаризацията на населението ще влезе в парламента, а може би и в управлението. Е това, ако не е трагедия. Тъкмо ще пее от трибуната на НС...

Спонсорирани публикации