Половината избиратели вече са гласували в Беглеж

Избирателната активност е по-висока в сравнение с миналата седмица
22 ное 2009 15:26,
8
Половината избиратели вече са гласували в Беглеж
Снимка: БГНЕС

46 % от имащите право на глас избиратели в Беглеж са гласували досега на днешния балотаж, което е близо половината от всички 581 избиратели, съобщи Маргарита Лазарова, председател на общинската избирателна комисия в Плевен.

От началото на изборния ден в 6 часа сутринта до този час няма подадени сигнали и жалби за нередности и изборният ден протича нормално, казаха още от комисията.

Оттам отчитат по-висока избирателна активност в сравнение с миналата седмица, когато се проведе първият тур на частичните местни избори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
ЧЕТИ ТОВА! преди 14 години
Ей НАС-НАРОДА пита ли ни някой дали искаме или неискаме да ни вкарват ГМО -НЕ.Политиците ли ще решават вместо нас тези корумпирани изнудвачи ще ни управляват това трябва да се СПРЕ незабавно. КАКВО ЩЕ Е НАЩО ПОКОЛЕНИЕ КАТО ЯДЕ ОТ ТЕЗИ ХРАНИ - помнете САМО НИЕ (НАРОДА) МОЖЕМ ДА ГИ СПРЕМ ДОКАТО НЕ Е МНОГО КЪСНО.
8
1
 
2
 
! Отговори
коко преди 14 години
до 2-прочети това и тогава пиши "забутано село" Предци на днешните Беглежани са българи от Родопите, бягащи от помохамеданчване от тамошните села Плиздица(Плизгавица). Преминавайки през Троянския и Етрополски проход старейшините заселват хората между реките Вит и Осъм. Ловешкият първенец заселва родопските беглеци в източната половина на землището, а Луковитският - в западната. Заселниците решават новото име на селото да бъде БЕГЛЕЖ, тоест село на беглеци. В речника на селяните влизат изразите "бягството" и "беглежко тегло", напомнящи вечно за нерадостната съдба на беглеца. Между баирите е блестяла сребристата лента на река Барата. Днешният герб на Беглеж символизира борбата, ученолюбието и труда на фона на гостоприемството, толерантността и честността.Във войните за национално освобождение участват над 250 беглежани, на които кметството през 2005 година издигна паметник от признателен Беглеж.Религии [редактиране]Източноправославна, храм "Св.Вознесение Господне" построен през 1893 г. от майстор Иван Булката от гр. Трявна. Сградата е обявена за паметник на културата. През 1894 г. на християнският празник Голяма Богородица (15.08.ст.ст.) църквата се открива от врачанския митрополит Константин. Получава се разрешение, подписано от Стефан Стамболов, с което селото преминава от Луковитска към Плевенска околия. В селото живеят и изповядващи мюсюлманската религия 100-120 жители, но няма джамия. Религиите живеят мирно, с взаимно уважение към религиозните празници и обичаи.Признати паметници на културата са православният храм "Св. Вознесение Господне" и две жилищни постройки частна собствиност. През 2001 г. кметството преустройва в етнографски музей частен имот на братя Железарови, дарен на кметството за тази цел. През 2005 г. кметството по проект изгради паметник на участниците във войните над 200 беглежани.Природата е надарила щедро Беглеж. Красиви местности, недокоснати от вредности и строителство са: каньоните на реките Вит, Катунешката река, наричана от беглежани "оная река", местностите "Кривокрой", "Пчелина", "Метильова локва" и др.Личности родени в Беглеж Гена Димитрова (1941-2005), оперна певицаЛюбен Дашев (р.1959), български поетКалин Донков (р.1941) български поет
7
1
 
3
 
! Отговори
от Беглеж преди 14 години
Няма да попаднат на добър квем, щото и двамата кандидати са ***, и то комунистически.
6
1
 
2
 
! Отговори
troica преди 14 години
това е много едно прекрасно село,имал съм щастието да го посетя няколко пъти...надявам се да попаднат на добър кмет:)
5
1
 
3
 
! Отговори
did преди 14 години
Беглеж е много хубаво село което беше съсипано от ликвидатори и хората избягаха.останаха само старци и ***
4
1
 
2
 
! Отговори
ivan преди 14 години
beglej se pishe s /j/i e edno ot nai mafiotscite sela.Tam sa samo comunisti stari,i seloto go darjat 4-5 choveca-
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Drugata polovina sa zabegnali otdavna v chujbina ...
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И защо ни занимават с това забутано село...
1
1
 
3
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 14 години
Жителите на село Беглеш ме изненадаха със своята висока гражданска активност.Ще взема да го намеря,къде е на картата и да го.....посетя.

Спонсорирани публикации