Физикът художник, който вярва в Бог

Димитър Панайотов – Jimmy, с първа изложба в Ателие Пластилин и Студио Фо
11 дек 2008 14:50,
18
Физикът художник, който вярва в Бог
Димитър Панайотов. Снимка: Студио Фо

Маслени бои и digital art

“Това, което ме интересува, когато рисувам, е хармонията.

Нещата не са ми някак концептуални, просто сядам и започвам да драскам и единственото, което ме води, са хармонията и композицията“, казва художникът Димитър Панайотов.

И добавя: „Винаги когато са ме карали да обяснявам някаква картина, след това са били разочаровани, защото хората си откриват свои неща в картините и това е яко.

Защото, колкото творчество има в създаването на една картина, толкова и когато я гледаш.

Повече няма да обяснявам, а ще оставя зрителя сам да твори.

В повечето случаи и аз не съм знаел какво рисувам.

Единственото, към което съм се стремял, е хармонията и да затворя кръга, защото една картина е завършена в момента, когато я започвам“, абстрактен е и в изразяването си авторът.

Димитър Панайотов е роден през 1978 г. И рисува от малък. Първата картина, която си спомня, е още в невръстна детска възраст. „В яслата. Рисувах с лайна в тоалетната“.

После е ходел на кръжок по рисуване до момента, в който учителят му по рисуване, унищожавайки негова картина, която не харесал, унищожил и желанието му да рисува.

И кривнал в съвсем друга посока, учил физика в математическата гимназия. Бил слаб ученик, но по някаква луда случайност веднъж получил шестица по физика.

„Бях покъртен, спомням си, че преминавах през една зебра и си казах, че ще се занимавам с физика, и почнах да уча и да решавам задачи“.

Продължил с физиката и в университета. Прекъснал за една година поради тежко влюбване и тежко пиянство и „като се прибрах в Плевен, си купих боички и нарисувах гардероба си“.

„В четвърти курс се записах в курса за елементарни частици, после ме приеха като summer student в CERN, Швейцария, и там две години си писах дипломната работа“.

После аспирантура в катедрата по атомна физика и едновременно в CERN си пишел докторантурата.

„Последната година се влюбих много в Луси, така не съм се влюбвал никога, и пак заради любовта почнах да рисувам. Не знам как да го обясня, обаче в един момент преживях катарзис, нещо такова, разбрах много неща за живота и за смисъла на живота.

Звучи тъпо, но това са малко лични неща. Реших да избера истината и се хвърлих в неизвестното. Зарязах всичко през 2006-а, реших да започна пътя се на художник и почнах да рисувам“.

Маслени бои и digital art

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Иван Пешев преди 12 години
:) той беше видна личност в МГто в Плевен и после като студент напивали сме се заедно 2-3 пъти , и аз съм чувал за онази случка с падането от четвъртия етаж , явно Провидението има планове за него.Да известен беше с много пиене, както е известен целия ФзФ и ФМИ на СУ ( особенно пичовете дето се занимават непрекъснати математики и анализи разни ) , НО СЪЩО БЕШЕ ИЗВЕСТЕН И С ТОВА, ЧЕ Е ГОЛЯМ МОЗЪК и, че много ги разбира науките.Щом е почнал да рисува му пожелавам УСПЕХ.
17
1
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
Стига вече с тази дума художник тя не приляга на всеки...
16
1
 
2
 
! Отговори
Grrr преди 14 години
Fizi4eski e grozen i izglejda zloben. Tanki sviti ustni, malki o4i4ki, nisko 4elce. Kartinite mu apropo otraziavat to4no tazi grozota. Samo4uvstvieto mu otraziava tipi4nata frivolnost na nevejia, koito ne znae to4no kakvo pravi. Dobrata novina e, 4e si ima po4itateli...za vsi4ki ima mqsto pod slanceto
15
0
 
0
 
! Отговори
Tapo преди 14 години
Много яко самочувствие и дози самовлюбеност за човек, който просто цапа платната с бои. Да беше си стоял при физикататам поне може би наистина е добър, но с изобразителното...не му се получава
14
0
 
0
 
! Отговори
hellena666666 преди 14 години
Na men puk mi haresvat nito 4ervenoto mi e v pove4e, nito mi trqqq simetriq. I v hausa ima red!!!! Evala za talanta iiiiiiiiiiii za buiniq ti nrav.....
13
0
 
1
 
! Отговори
ицака преди 15 години
ВИДКЕ, МНОГО СИ ХУБАВА!!! ОБИЧАМ ТЕ
12
0
 
0
 
! Отговори
ewala преди 15 години
браво на младежа, малко в повечко му е дошло самочувствието, но евала за успехите във физиката и успех с рисуването!
11
0
 
0
 
! Отговори
Данчо на 63г. преди 15 години
Това е заглавието
10
0
 
0
 
! Отговори
Данчо на 63г. преди 15 години
Ааланкоолу,типичен гашник си.Загубил токова време,за да разбереш,че неможеш смислено да обясниш какво си нарисувал.Те това е висша форма на бъдещ .трегер."В повечето случаи и аз не съм знаел какво рисувам".-Това направо е диагноза.Свят широк,свят шарен.Всеки по своему пернат.
9
0
 
0
 
! Отговори
Данчо на 63г. преди 15 години
Ааланкоолу,типичен гашник си.Загубил токова време,за да разбереш,че неможеш смислено да обясниш какво си нарисувал.Те това е висша форма на бъдещ ."В повечето случаи и аз не съм знаел какво рисувам".-Това направо е диагноза.Свят широк,свят шарен.Всеки по своему пернат.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Рисувах с в тоалетната - strahotno na4alo
7
0
 
0
 
! Отговори
ВВасилев преди 15 години
Поздравления, много приятни картини, сполучливи съчетания на цветове особено. Другарите критица поне се подписвайте под мнението си
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
от толкова бодливи ъгли, прави линии и ръбове - може би в душата и сърцето на художника - хармонията определено се е загубила някъде.
5
0
 
0
 
! Отговори
Христо Михайлов преди 15 години
Този субект Джими като бяхме състуденти във физическия факултет беше паднал веднъж от 4 етаж и му нямаше нищо.Много пиеше момчето.Друг път се беше напил и викаше против блока на икономистите.От там почнаха да го замерват с буркани.Той си взе един чадър - от рекламните,за да се пази
4
0
 
0
 
! Отговори
очарована преди 15 години
:) на мен пък червеното ми е в повече.има интересно виждане за Асиметрията. И се отнася с благоговение към фокусирането. А аз пък мисля,...:) дали изобщо си схванал/а/ идея, /ама акъл даваш за акценти/... Като изключение може да се приеме хаотичното като израз единствено на твоето /по/объркано, но за сметка на това претенциозно мнение.Иначе "звучи" мноо на ниво :) Само... виж там научи нещичко и за запетаите в българския език.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
доста хаос има в главата на този художник...
2
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 15 години
има интересно виждане за симетрията. И снизхотително отношение към фокусирането. А, аз мисля че повече акценти в основната идея не би било зле, като изключение може да се приеме хаотичното като израз на моментно вътрешно настроение.
1
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Dobre vurvi po stupkite na Pikaso, g-n Panayotov.